Cele mai ciudate mecanisme de aparare ale pasarilor

Cele mai ciudate mecanisme de aparare ale pasarilor

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriAnimale - Pasari
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11013

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pasarile au deja un avantaj in fata animalelor terestre, si anume faptul ca pot zbura, caracteristica ce constituie un mecanism de aparare in sine. Insa multe dintre inaripate nu s-au lumitat la doar atat, ci si-au devoltat mecanisme de aparare suplimentare, unele dintre ele cu adevarat ciudate. Iata cateva dintre cele mai ciudate mecanisme de aparare ale pasarilor, neortodoxe si chiar mortale pentru pradatorii care nu pastreaza distanta.

Fulmarus glacialis

Fulmarus glacialis

Fulmarus glacialis

Fulmarus glacialis este o pasare ce traieste in regiunea subarctica a oceanelor Pacific si Atlantic. Aceste pasari sunt celebre pentru mirosul lor respingator. Ciudat este faptul ca nu numai pasarile miros, ci si ouale lor. Desi miasmele constituie un mecanism de aparare destul de eficient impotriva pradatorilor terestri, nu functioneaza la fel de bine si impotriva celor aerieni intrucat pasarile nu au un simt al mirosului atat de dezvoltat.

Din acest motiv, puii de Fulmarus glacialis si-au dezvoltat un al doilea mecanism de aparare cu adevarat ciudat. Mici si in imposibilitatea de a zbura pentru a se apara, puii regurgiteaza din stomac un ulei iritant de culoare portocalie care, nu numai ca miroase urat, dar se infiltreaza in blana sau penele pradatorilor. Blana sau penajul pradatorilor se incalceste si isi pierde proprietatile izolatoare, astfel ca acestia pot muri prin expunere la frig sau se pot ineca daca blana sau penele se imbiba de apa.

Si adultii pot vomita acest ulei mortal pentru alte animale, insa puii se pare ca tintesc mai bine. Fulmarus glacialis au protectie impotriva propriului ulei, pentru ca puii nu regurgiteaza lichidul numai pe pradatori, ci si pe propriile pene sau chiar pe parinti.



Pupaza foloseste mirosul neplacut ca mecanism de aparare{title}

Pupaza

Pupaza

Pupaza

Pupaza sau Upupa epops este o pasare larg raspandita pe continentele european, asiatic si african. Desi spectaculoasa prin coloritul penajului, pupaza are un mecanism de aparare cu totul respingator. O glanda speciala secreta o substanta urat mirositoare cu care pupezele se acopera complet. Mirosul este complet respingator, asemanator oualor si carnii putrede.

Pe langa faptul ca indeparteaza complet pradatorii, substanta fetida mai are un rol, acela de a tine la distanta parazitii, acarienii, bacteriile si alti germeni care ar putea imbolnavi aceste pasari. Adultii secreta substanta numai pe perioada de clocire a oualor si de ingrijire a puilor.

Nici puii nu sunt lipsiti de aparare. In momentul in care se simt atacati, micutele pupeze expulzeaza materiile fecale direct in ochii musafirilor nepoftiti.



Prundarasul si mecanismul sau de aparare cel putin ciudat{title}

Prundarasul cu coada ascutita (Charadrius vociferus)

Charadrius vociferus

Charadrius vociferus

Pasarea ce poarta numele stiintific Charadrius vociferus si care traieste inclusiv la noi in Delta Dunarii obisnuieste sa-si construiasca cuiburile pe pamant, fapt ce o face destul de vulnerabila in fata pradatorilor. Pentru a-si proteja cuibul, prundarasul ademeneste pradatorii departe de cuib, prefacandu-se ranit si mizand pe reflexul animalelor de a ataca mai intai prada cea mai vulnerabila. Prundarasul realizeaza un "dans" al aripii rupte, tarandu-se din ce in ce mai departe de cuib si canalizand catre el intreaga atentie a pradatorului, in locul cuibului. In momentul in care pradatorul se apropie periculos de mult de prundaras, acesta zboara.

Desi pare si chiar este o metoda de aparare extrem de riscanta, in realitate a salvat de la distrugere de foarte multe ori cuiburile acestor pasari. Din pacate, insa, "dansul" aripii rupte nu are niciun efect impotriva mamiferelor de mari dimensiuni care pot calca oricand din greseala pe cuiburile prundarasilor.



Cucuveaua americana mimeaza sunetul serpilor{title}

Cucuveaua americana (Athene cunicularia)

Athene cunicularia

Athene cunicularia

Cucuveaua americana poate fi gasita in nordul si sudul continentului american. Traieste in scorburi sapate de ea insasi sau in cele abandonate de alte animale. Pentru ca puii sunt lasati mult timp singuri in cuib, acestia si-au dezvoltat un mecanism de aparare ciudat atunci cand simt prezenta pradatorilor precum vulpile, pisicile sau dihorii. Incep sa scoata sunete asemanatoare serpilor cu clopotei, despre care animalele dar si oamenii stiu ca sunt printre cei mai veninosi serpi si de care stiu, instinctiv, ca trebuie sa se fereasca.

Nici adultii nu stau rau la capitolul aparare. Mimeaza si ei cu succes sunetul serpilor cu clopotei, o metoda de aparare extrem de eficienta impotriva celor care vaneaza cucuvelele. Un singur dezavantaj are acest mecanism de aparare, acela ca nu functioneaza chiar impotriva serpilor, ceea ce face ca Athene cunicularia sa fie hrana preferata a reptilelor.



Cucul are unul dintre cele mai ciudate mecanisme de aparare{title}

Cucul

Cucul

Cucul

Cucul este celebru pentru metoda inedita prin care are grija de progeniturile sale. De fapt nu le ingrijeste deloc, ci isi depune ouale in cuiburile altor pasari. Cand puii de cuc cresc, distrug celelalte oua din cuib pentru a-si elimina concurenta. Insa pentru a avea acces la cuibul altor pasari, care sunt in mod natural agresive cu musafirii nepoftiti, cucul si-a dezvoltat un mecanism de aparare, sau mai degraba de atac, extrem de interesant.

Femela ia o alura fioroasa de uliu care sperie celelalte pasari, alungandu-le din propriile cuiburi. Astfel, cucul are la dispozitie cuibul si isi poate depune ouale in liniste, pentru ca celelalte pasari cu siguranta nu se vor apropia atata vreme cat vad in el un pradator atat de periculos cum este uliul.



Bufnita pitica s-a adaptat mediului cu un mecanism de aparare interesant{title}

Bufnita pitica (Glaucidum brasilianum)

Glaucidum brasilianum

Glaucidum brasilianum

Bufnitele sunt in general niste pasari temute. Sunt animale de prada extrem de agile, capabile sa doboare pasari de doua ori mai mari decat ele. Pentru a se apara si ele, la randul lor, de pasarile care le-ar putea ataca, bufnitele pitici si-au dezvoltat un mecanism de aparare ciudat, dar eficient.

Au pe spatele capului doua puncte inchise la culoare care seamana cu doi ochi. Aceste puncte induc in eroare pradatorii, care vor ezita sa atace bufnitele din fata, privindu-le direct in ochi, ci le vor aborda dintr-o alta directie. Evident, ele nu stiu ca acea directie este de fapt cea fatala pentru ele, pentru ca bufnitele le vor nimeri din plin.



Nyctibius si camuflajul{title}

Nyctibius

Nyctibius

Nyctibius

Nyctibius traieste cu precadere in Mexic, America Centrala si de Sud si sunt pasari nocturne ce au o abilitate iesita din comun: se camufleaza perfect. Nyctibius se hraneste cu insecte, lilieci sau pasari de mici dimensiuni. Pentru a le prinde, Nyctibius se aseaza pe o creanga din copac si sta nemiscat, mimand perfect un ciot dintr-o creanga.

Nyctibius sta nemiscat chiar si cand alte animale sau pasari se apropie si zboara numai atunci cand simt ca au fost descoperite. In realitate, insa, aceste pasari sunt foarte greu detectabile intrucat camuflajul lor este aproape perfect.