Ce este variola maimuței și care sunt pericolele acesteia

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareMiercuri 15 iunie 2022
Vizualizari456

Voteaza & Distribuie

Descriere

La atât de scurt timp după pandemia de coronavirus, o altă boală infecțioasă transmisibilă a pus lumea pe jar. Variola maimuței, o infecție virală descoperită în 1958, afectează în cazuri rare și omul - primul caz la om fiind documentat în anul 1970. Există două variante de virus - cel din Africa de Vest și cel din bazinul Congo - cu mortalitate de aproximativ 1%, respectiv până în 10% [1].

Mod de transmitere pentru variola maimuței

Variola maimuței se transmite prin contactul uman, dar este mult mai puțin contagioasă decât variola obișnuită, considerată eradicată. Contactul apropiat prelungit este considerat necesar pentru transmiterea bolii, dar se pare că există dovezi asupra posibilității transmiterii prin utilizarea de obiecte contaminate. Pătrunderea virusului în organism se face prin leziunile cutanate, tractul respirator, ochi, nas și gură, dar și prin fluide corporale. Cel mai adesea, la om, variola maimuței este transmisă ca o infecție sexuală [2]. Perioada de incubație este, în medie, 6 - 13 zile până la apariția primelor simptome [1].

Cum se manifestă variola maimuței?

Variola maimuței evoluează în două etape postinfecție.

  • În prima etapă apar febră, dureri puternice de cap, dureri de spate, limfadenopatii, dureri musculare și o stare de oboseală accentuată;
  • În a doua etapă debutează erupția cutanată, care afectează cel mai frecvent fața, dar și palmele și tălpile, mucoasa bucală și, mai rar, organele genitale, conjunctivele și corneea. În general, leziunile evoluează de la vezicule la pustule și cruste și apar în număr relativ redus, dar literatura a documentat și cazuri în care erupția era atât de intensă, încât fragmente mari de piele s-au desprins.

Cazurile mai grave apar la copii, dar boala este autolimitată și se vindecă în termen de 2 - 4 săptămâni [3].

Variola maimuței poate da complicații

Evoluția bolii depinde mult de gradul de expunere la virus și de starea de sănătate a pacientului. Cele mai severe forme de evoluție se înregistrează la pacienții care suferă de imunosupresie și deficiențe imune.

Printre complicațiile bolii se numără:

  • Infecții secundare;
  • Bronhopneumonie;
  • Sepsis;
  • Encefalită;
  • Pierderea vederii [2].

Variola maimuței - mortalitate

Conform statisticilor și rapoartelor medicale, rata de mortalitate în cazul variolei maimuței variază între 0 - 11% în populația generală. Ea este mai mare în rândul copiilor de vârstă mică. În ceea ce privește cazurile apărute recent, rata mortalității a variat între 3 - 6% [1].

Putem vorbi despre o nouă pandemie?

Conform experților OMS, nu este cazul să ne gândim atât de departe, având în vedere transmiterea relativ dificilă a virusului de la o persoană la alta. Ceea ce a intrigat lumea medicală în legătură cu cele mai recente cazuri are legătură cu faptul că ele au fost raportate, cel mai adesea, ca infecții cu transmitere sexuală, la persoane care nu au călătorit în zonele considerate endemice. Dar caracterul autolimitativ al bolii și evoluția blândă contribuie la un mai bun sentiment de siguranță [2].

Prevenție

Cele mai importante, mai simple și mai utile măsuri de prevenție au legătură cu igiena adecvată a mâinilor, realizată cu apă și săpun sau, atunci când nu e posibil, cu dezinfectanți pe bază de alcool. Vaccinul împotriva variolei oferă protecție, dar persoanele cu vârsta mai mică de 40 - 50 ani nu sunt vaccinate, variola fiind considerată o boală eradicată. Există un vaccin aprobat pentru prevenirea variolei maimuței, dar acesta nu este disponibil la scară largă și nici nu se consideră că ar fi necesar de administrat în populația generală, la acest moment [3].

Având în vedere circulația din ce în ce mai rapidă a persoanelor, este tot mai probabil să apară și în viitor afecțiuni despre care se credea că sunt limitate la anumite regiuni ale Globului. De fiecare dată, igiena adecvată și răspunsul prompt al autorităților sanitare reprezintă elemente cheie în prevenție.

Bibliografie:
  1. who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2022-DON385 afisat la 7.06.2022
  2. cdc.gov/poxvirus/monkeypox/index.html afisat la 7.06.2022
  3. cdc.gov/poxvirus/monkeypox/about.html afisat la 7.06.2022


Sursa foto: shutterstock.com