Cum alegi crema solară potrivită în funcție de fenotipul pielii tale

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricrema de corp
Ultima actualizareMiercuri 14 octombrie 2020
Vizualizari555

Voteaza & Distribuie

Descriere

Indiferent cât de mult îndrăgești soarele și vara, ai în vedere că îngrijirea acordată pielii și tenului trebuie să fie mai intensă în acest sezon. Fotoîmbătrânirea, care are ca principală cauză acțiunea radiațiilor ultraviolete asupra pielii, se lasă cu riduri accentuate și un ten uscat, deshidratat.

Și, chiar dacă deja utilizezi creme de protecție solară când te expui la soare, nu uita că alegerea lor se face după anumite caracteristici. Una dintre cele mai importante este modul în care pielea noastră răspunde la acțiunea radiațiilor ultraviolete de tip UVA sau UVB. Acest răspuns se numește fenotipul pielii și este în directă legătură cu nivelul de melatonină prezent în corpul nostru, la nivel de tegument.

Ce este fenotipul pielii?

Această scală, utilizată de medicii dermatologi și reprezentată prin cele 7 tipuri de fenotip, a fost pusă la punct de către medicul Thomas Fitzpatrick. Pentru realizarea ei, acesta a ținut cont de răspunsul pielii la expunerea la soare și a sintetizat și alte tipuri de predispoziții genetice, cum sunt culoarea ochilor sau a părului.
Iată cum să identifici în ce categorie te încadrezi și cum să alegi crema solară cu factor de protecție potrivit, în funcție de fenotipul pielii tale.

Care este fenotipul pielii tale și ce cremă să folosești?

  • Fenotipul 0 este caracteristic persoanelor cu părul foarte deschis și pielea foarte palidă, care suferă de arsuri constante. Lor le sunt recomandate cremele cu factor de protecție maximă, de SPF 70+. Dacă faci parte din această categorie, îți sugerăm, totodată, să porți haine opace, care să nu permită pătrunderea razelor solare pe piele.
  • Fenotip 1. În acest caz ai pielea deschisă, părul blond sau roșcat și ochi albaștri sau verzi. De obicei, te arzi după expunerea la soare, fără a te bronza mai deloc. Pentru că pielea e predispusă la carcinoame sau cancer de piele, îți sunt recomandate cremele cu SPF 40/50.
  • Fenotipul 2 are, la fel, pielea deschisă, care se înroșeste ușor și se bronzează greu, și părul blond-roșcat spre șaten. Îți sunt recomandate tot cremele cu factor de protecție de minim 30, pentru că, de obicei, ai parte de bronzare lejeră. Trebuie să acorzi, însă, o îngrijire specială feței, mai expusă decât restul corpului, dar și buzelor. Îți recomandăm o cremă cu SPF L'Occitane care are acțiune antiîmbătrânire și care protejează tenul de actiunea radiațiilor UV.
  • Pentru fenotipul 3, poți încerca o cremă de protecție cu spectru mai larg, dar cu SPF de minim 20 deși pielea ta, de nuanță deschisă spre mată, se bronzează treptat și suferă rar arsuri. Chiar dacă ai parte de o bronzare medie, nu e recomandată expunerea la soare în intervalul orelor 11-16. Și în acest caz e recomandată o îngrijire suplimentară pentru zona feței deoarece cremele special create nu oferă doar protecție ci și ajută la hidratarea tenului și netezirea ridurilor fine.
  • Persoanele cu piele și păr brun și ochi căprui sau negri, care au parte de bronzare puternică aparțin fenotipului 4. Acesta e caracterizat de o piele mată, iar bronzarea e rapidă. Crema de protecție poate avea un factor FPS de minim 15 dar evită orele de vârf ale amiezii pentru expunerea la soare. Poți alege pentru ten o cremă ce oferă, pe lângă hidratare, și luminozitate pielii prin ingredientele conținute, pentru că te vei bucura de o bronzare uniformă.
  • Persoanele cu fenotip 5 se bronzează rapid și intens, se ard rar la soare însă prezintă un risc mărit de melanom, afecțiune care se manifestă la nivelul palmelor sau tălpilor. Dacă ești în această categorie examinează cu atenție zonele respective când ai parte de o expunere prelungită la soare.
  • Fenotipul cutanat de tip 6 are parte de o bronzare imediată, fără arsuri. Pielea este închisă la culoare și părul la fel, brun închis sau negru. Din nefericire, este prezent același tip de risc de melanom ca și cel prezentat la nivelul 5, așa încât nu trebuie neglijată atenția și examinarea. Factorul de protecție recomandat este de minim 15 și în acest caz.

Indiferent de categoria din care faci parte, nu uita că expunerea prelungită și la ore nepotrivite este dăunătoare pielii, deci alege cremele și loțiunile solare de protecție potrivite fenotipului și tipului tău de ten. Acestea formează o barieră protectoare împotriva radiațiilor de tip UVA, care ajută la bronzare, și UVB, care cauzează cancerul de piele.

În privința factorului de protecție, SPF sau FPS, acesta indică eficacitatea cremei, mai precis, cantitatea de radiații ce provoacă arsuri pe pielea dată cu cremă comparativ cu epiderma neprotejată.

Nu uita că o cremă cu factorul de protecție corespunzător pielii tale este un must have al oricărei veri!

Sursa foto: piqsels.com/en/public-domain-photo-jirxx