Ce albine cresc apicultorii romani?

Detalii

CategoriiEconomie
TaguriMiere de albine, Romania
Ultima actualizareMiercuri 8 martie 2017
Vizualizari1313

Voteaza & Distribuie

Descriere

Multi dintre apicultori sunt framantati de o intrebare destul de frecventa si anume cea legata de rasa de albine cea mai buna pentru fiecare zona, insa si pentru propria practica apicola. Exista mai multe tipuri de rase disponibile, dintre care pot alege cei interesati, fiecare in parte prezentand caracteristici utile pentru cei care doresc sa primeasca un raspuns satisfacator la intrebarea precedenta.

In vedere atingerii scopului propus, apicultorii trebuie sa aleaga intre albinele caucaziere, italiene, carnica, buckfast sau cele carpatine. In vederea formarii unei idei cat mai clare asupra categoriei de albine de care are nevoie un interesat al acestui domeniu, specialistii Apis Donau- o echipa formata din iubitori de albine, prezinta mai departe cateva informatii cu privire la rasele cele mai accesibile pentru apicultori. Astfel, fiecare utilizator poate sa concluzioneze singur care rasa de albine de vanzare i se potriveste. In acest sens trebuie sa tina cont de zona, clima, obiectivele pe care le are in vedere, baza melifera, dar si alte aspecte. Pentru a avea garantia ca alegerea facuta este cea mai potrivita, cel mai indicat ar fi sa efectueze o testare in decursul unor sezoane, folosind mai multe rase. In urma acestui experiment pot sa se decida asupra rasei cele mai eficiente.

  • Rasa Caucaziana (numita si Apis Mellifera Caucasica)

In aceasta categorie se incadreaza albinele carora le este specifica cresterea lenta a puietilor (modalitate de dezvoltare deficitara), insa recuperarea acestora este extrem de rapida. Spre deosebire de celelalte rase, aceasta are o tendinta de roire redusa si obiceiuri specifice: albinele trec foarte bine peste iarna si obisnuiesc sa formeze colonii mari. De asemenea, perioada zilnica a culesului incepe mult mai devreme decat in cazul altor rase. Cele mai active sunt atunci cand vremea este rece. Albinele caucaziene produc mult propolis, sunt foarte blande si au o lungime a pompei care favorizeaza fructificarea surselor inaccesibile de nectar. Din acest motiv, aceasta rasa este ideala culesului moderat sau lung al nectarului, datorita abundentei pe care reusesc sa o adune.

  • Rasa Carnica (sau Apis Mellifera Carnica)

Aceasta categorie de albine de vanzare ajuta considerabil apicultorul in munca sa, avand un temperament foarte bun. De asemenea, acestea propulseaza intr-o maniera moderara si reusesc sa ierneze foarte bine. Primavara, rasa carnica are o pornire exploziva. In ceea ce priveste activitatea din timpul verii, aceasta depinde de sursele de nectar si polen disponibile. Rasa este caracterizata de o flexibilitate avantajoasa. Atunci cand exista resurse abundente de polen si nectar, creste si numarul albinelor, iar atunci cand acestea scad, descreste si numarul membrilor rasei.

  • Rasa Buckfast (albinele Apis Mellifera Buckfast)

Cea mai mare parte a apicultorilor profesionisti prefera acesta rasa deoarece acestea au tendinta de roire nula, iar asta ajuta la intretinerea unui numar frumos de colonii. Aceasta pare a fi unica ce reuseste sa intruneasca mai multe calitati: sunt blande, ierneaza intr-un numar urias, au un consum redus. Un alt aspect important este ca nu se imbolnavesc si sunt extrem de igienice. Sunt printre putinele care fac provizii in cantitati foarte mari. Albinele buckfast sunt educate in asa fel incat sa diminueze ponta spre toamna si sa reia activitatea mai tarziu decat o fac cele din categoria carpatina, carnica si ligustica.

  • Albinele italiene (Ligustica)

Au linii care transforma toate resursele de puieti. Apicultorii le folosesc in mod deosebit pentru ca produc foarte multa miere, dar si polen. Ponta acestora incepe devreme si, inainte de a aparea nectarul, acestea au o populatie crescuta. Aceste albine blande formeaza colonii mari si tendinta in roire a acestora este moderata. Apicultorii trebuie sa stie ca acestea necesita o atentie crescuta in ceea ce priveste stimularile si hranirile. In acest caz, fagurii sunt construiti rapid, insa propolizarea este redusa.

  • Albina Carpatina (Carpatica)

Rasa carpatica reprezinta un ecotip al albinii carnica. In general, prezinta aceleasi calitati ca si aceasta. Utilizarea sa in cadrul tarii este intalnita la scara larga, fiind o albina foarte iubita. Indiferent de rasa pentru care opteaza fiecare apicultor, este important ca acestia sa acorde ingrijirea necesara, stimularea, tratamentele si hranirea adecvata pentru ca linia de productie sa fie crestere.

https://apis-donau.ro