Cauzele eruptiilor vulcanice

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriFizica
Ultima actualizareDuminica 2 aprilie 2023
Vizualizari38264

Voteaza & Distribuie

Descriere

Care este prima imagine care iti vine in minte atunci cand auzi despre o eruptie vulcanica? Probabil ca e o imagine de lava, de culoare portocaliu-rosu, ce tasneste din partea de sus a unui urias munte de forma conica. Intreaga comunitate umana e ingrozita de puterea distructiva a unui vulcan. Desi geologii au dezvaluit multe dintre misterele legate de eruptiile vulcanice, ei cred ca exista un fenomen geologic mult mai larg care trebuie analizat. Studiul vulcanilor si a fenomenelor aferente acestora este cunoscut sub numele de vulcanologie. Oamenii de stiinta care studiaza vulcanii sunt cunoscut ca si vulcanologi.

Formarea vulcanilor Vulcanii sunt de diferite marimi si forme. Vulcanii in forma de con sunt cei mai comuni. Unii vulcani sunt doar o lunga crapatura in scoarta terestra. Vulcanii care se aseamana cu munti inalti sunt cei care au cauzat cele mai multe eruptii vulcanice.

Conform teoriei numite placi tectonice, scoarta pamantului are multe placi rigide, care plutesc. Presiunea creata de curentii cauzati de energia termica din centrul scoartei pamantului este cea care provoaca miscarea placilor tectonice. Atunci cand presiunea devine intensa, placile fie se apropie fie se departeaza una de cealalta in plan orizontal.

Atunci cand doua placi se ciocnesc, una dintre ele trece sub celelalta. Acest lucru provoaca o frictiune in scoarta terestra. Presiunea cauzata de aceasta frecare va determina topirea rocilor si cresterea magmei. Astfel, lava fierbinte, portocaliu-rosiatica, este aruncata in afara muntelui. Acest tip de vulcani sunt considerati o amenintare la adresa fiintelor vii. Eruptiile lor sunt violente, cauzand moartea tuturor fiintelor vii din apropiere.

Atunci cand doua straturi de placi se indeparteaza una de alta se formeaza un decalaj. Lava fierbinte se ridica prin acest decalaj. Vulcanii de acest tip se gasesc pe fundul oceanului si nu sunt vizibili. Cu toate acestea, in cazul in care un vulcan erupe violent dintr-un ocean, aceasta se ridica deasupra oceanului, creand o insula.

Unii vulcani se formeaza in zone hotspot (zone cu o activitate vulcanica intensa), care sunt punctele centrala ale placilor pamantului. Aceste placi sunt conectate la invelisul fierbinte al pamantului. Pe scurt, vulcanii se formeaza atunci cand lava fierbinte (magma) iasa afara din scoarta terestra. Lava se intareste odata cu racirea, formand un munte vulcanic.

Cauzele eruptiilor vulcanice Flotabilitatea (starea de plutire) si presiunea gazului din scoarta terestra cauzeaza eruptia unui vulcan. Magma se formeaza atunci cand mantaua superioara a pamantului se topeste. Un vulcan a erupt atunci cand este magma (lichidul fierbinte) e ridicata de presiunea gazului care se dizolva in ea. Aceasta este una dintre cele trei teorii predominante ale eruptiilor vulcanice.

In conformitate cu a doua teorie, magma contine substante dizolvate, cum ar fi apa, dioxid de sulf si dioxid de carbon. Solubilitatea gazelor creste pe masura ce creste presiunea. Solubilitatea apei scade pe masura ce magma ajunge mai aproape de suprafata pamantului si eventual apa se separa de magma. Cand raportul de gaze creste are loc dezintegrarea magmei in piroclaste, o combinatie de fragmente partial topite si solide, iar vulcanul erupe exploziv.

A treia teorie spune ca un vulcan erupe atunci cand magma noua este injectata intr-un loc care este deja plin cu magma de compozitii similare sau diferite. Eruptia apare atunci cand magma se deplaseaza in sus datorita injectarii magmei noi.

Tipuri de eruptii vulcanice

Eruptiile vulcanice sunt clasificate in functie de diferitele faze ale eruptiei. Exista trei tipuri majore de eruptii vulcanice:

Eruptii hawaiene Eruptiile hawaiene nu sunt nici explozive nici distructive. Lava aruncata afara este „potolita" in continutul de gaze si se scurge incet. Uneori, vulcanii arunca o „fantana de foc", caz in care lava luminoasa este imprastiata in aer pentru cateva ore sau cateva minute. De cele mai multe ori lava formeaza cratere sau depresiuni.

Eruptii stromboliene Desi aceste eruptii nu sunt periculoase, ele sunt mult mai impresionante decat eruptii hawaiene. Exista eruptii periodice in cazul in care cantitati mici de lava sunt emanate in aer, urmate de sunete bubuitoare. Eruptiile stromboliene produc cantitati mici de tephra (fragmente de roci vulcanice si cenusa).

Eruptii pliniene Acest tip de eruptie vulcanica nu numai ca a distrus, ci a ingropat orasele Pompeii si Herculaneum. Eruptiile pliniene (care poarta numele lui Pliniu cel Batran, cel ce a descris eruptia Vezuviului din 79 d.C.) sunt cauzate de magma cu continut ridicat de gaze si o vascozitate crescuta. Lava este aruncata pana la 50 km in aer. Aceasta eruptie dureaza zile intregi. Eruptiile pliniene arunca cantitati mari de tephra, care sunt adunate intr-o anumita parte, in functie de directia vantului. Lava se scurge rapid si distruge tot ceea ce ii sta in cale.

Eruptiile vulcanice pot provoca daune imese si decese in masa. Ele pot provoca, de asemenea, modificari substantiale in clima. Particulele care sunt aruncate in atmosfera impiedica lumina soarelui sa ajunga la suprafata pamantului. Acest lucru poate duce la scaderea temepraturii la nivel mondial. Uneori sunt aruncate cantitati mari de gaze, precum dioxidul de sulf, clorura de hidrogen si fluorura de hidrogen. Acestea reactioneaza cu apa din atmosfera si produc ploile acide. Aceste ploi nu distrug numai culturile, ci si toate fiintele vii.