Virusul, herpes simplex, poate cauza mononucleoza, herpesul oral, herpesul genital, zona zoster, varicela, leziuni herpetice sau basici. Se raspandeste in primul rand prin secretii orale si apare de multe ori ca o reactie la febra, dar poate aparea si in absenta febrei. Tipul 1 de herpes simplex cauzeaza basicute la gura, ochi sau nas si tipul 2 este responsabil pentru zona genitala. Infectiile de tipul 2 au o recurenta mai redusa decat cele de tip 1. Herpesul genital se transmite pe cale sexuala si la a doua aparitie el se poate datora stressului, oboselii, lipsei somnului, menstruatiei, chiar si actului sexual (cu un nou partener, dupa o perioada fara activitate sexuala). De obicei, herpesul genital apare in primul an de la prima manifestare a virusului.
Cauzele herpesului
Herpesul oral cauzeaza mici basicute in jurul gurii, nasului sau ochilor. Poate aparea pe buze, gingii, limba, cerul gurii sau in interiorul obrajilor. Se poate dobandi in urma unui act sexual, fie el si oral, chiar daca nu aveti rani deschise sau leziuni in interiorul gurii. Desi folosirea prezervativelor de latex poate reduce riscul de infectie, nu constituie un mod de protectie 100 % sigur deoarece zona din jurul organelor genitale poate fi infectata si prezervativul nu o acopera. Herpesul este contagios si in cazul folosirii prosoapelor persoanelor infectate. Femeile insarcinate pot transmite prin nastere virusul copiilor lor nenascuti – este indicat sa va anuntati medicul in cazul in care aveti acest virus in corp pentru a-i putea oferi copilului un tratament impotriva infectarii. Medicamentele, anti-depresivele, pot de asemenea constitui o sursa de infectie. Pacientii infectati cu zona zoster au nevoie chiar si de spitalizare.
Tratamentul herpesului
Tratamentul infectiei va depinde de gravitatea ei. Infectiile usoare sunt de obicei tratate cu medicamente antivirale orale: famciclovir, valaciclovir si aciclovir. Ele pot reduce sau stopa simptomele. In cazul in care herpesul este insotit de durere, puteti lua paracetamol, aspririna sau creme anestezice, gheata chiar. Cremele anestezice trebuie utilizate moderat pentru a incetini efectele uscarii si trebuie evidate dusurile, deodorantele si sapunurile antibacteriene. Daca nu doriti alte infectii secundare, pastrati zona cu probleme mereu curata si uscata. E de preferat, de asemenea, sa fiti abstinet din punct de vedere sexual pe timpul manfestarii herpesului.Trebuie sa asteptati pana crustele cad de tot si pielea e din nou vindecata.
In cazul in care atingeti zona infectata, spalati-va pe maini bine de tot si evitati atingerea ochilor sau gurii. Prosoapele folosite in zona infectata trebuie sa fie in primul rand curate inainte de folosire si spalate dupa. Atentie trebuie sa acordati si alimentatiei, deoarece o dieta sanatoasa va va ajuta sa va pastrati imunitatea sistemului. Evitati stressul pentru ca si el va poate dauna si poate cauza aparitia herpesului. Exista mai multe moduri de a diminua sau opri simptomele herpesului, dar daca stiti cauzele exacte ale infectiei, o puteti preveni. Fiind in cunostinta de cauza, puteti lupta impotriva acestei infectii inainte de a ajunge sa izbucneasca.