Cat de des trebuie efectuat un control la dentist?

Cat de des trebuie efectuat un control la dentist?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3190

Voteaza & Distribuie

Descriere

dentistOrganizatiile de sanatate si stomatologie au incercat sa fixeze niste standarde conform carora este recomandat ca de doua ori pe an, oamenii sa vada un dentist pentru un control de rutina sau pentru curatarea dintilor.

Recomandarea s-a dovedit a fi utila si de atunci a ramas aproape o regula. Chiar daca acasa avem grija de dintii si de gingiile noastre, tot trebuie sa ne deplasam pana la cabinetul stomatologic o data la 6 luni pentru ca ei pot vedea si depista probleme pe care noi nu le cunoastem sau de care nu ne putem da seama. De obicei, degradarea dintilor nu se face simtita decat in stadii destul de avansate.

Un control periodic ii va permite stomatologului sa gaseasca problemele in faze incipiente cand sunt mult mai usor de tratat. In medie, doua vizite pe an functioneaza pentru majoritatea oamenilor. Putini pot efectua vizite si mai rare, doar o data pe an, pentru ca dantura lor este puternica si nu necesita controale mai dese. Exista insa si cazuri in care vizitele trebuie sa depaseasca frecventa de doua ori pe an, pentru ca dantura lor este periclitata de boli periodontale (fie din cauza afectiunilor gingiilor, fie din cauza ca imunitatea impotriva bacteriilor este scazuta, fie din cauza ca exista o predispozitie la formarea tartrului si a cariilor).

Orarul controalelor periodice la dentist se poate schimba in timpul vietii. Stressul si bolile pot fi cauze care sa ne aduca in cabinetul stomatologic mai repede pentru a ne ajuta sa luptam mai bine impotriva infectiilor temporare sau pentru a trata schimbari ce au loc in gura. Daca avem grija cum trebuie de dintii si gingiile noastre acasa si daca dentistul nu gaseste carii sau boli ale gingiilor timp de cativa ani, probabil ca va recomanda vizite mai rare. Tutunul si alcoolul, diabetul, sarcinile, bolile dentare si ale gingiilor, o igiena necorespunzatoare a gurii sau diverse afectiuni sunt cativa din factorii pe care dentistul ii ia in considerare cand recomanda frecventa controalelor stomatologice.