Care sunt cele mai eficiente tipuri de izolații în construcții?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriizolatie termica
Ultima actualizareJoi 6 februarie 2020
Vizualizari898

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dacă în urmă cu 30 de ani materialele precum polistirenul expandat, vata minerală sau chiar și baloturile de fân erau foarte rar folosite în România, astăzi practic orice clădire nou construită are o soluție de termoizolare schițată încă din faza de proiectare. Alegerea materialului optim variază foarte mult în funcție de condițiile meteorologice din zonă, de locul unde este folosit – interior/exterior, acoperiș/fundație, pe pereții din interiorul clădirii – și, bineînțeles, de bugetul fiecărui cumpărător. Desigur că eficiența izolației are un cuvânt de spus.

Înainte de a căuta proprietățile fiecărei variante în parte, este important să vedem cum se măsoară calitatea unui material de izolare termică. Fiecare clădire poate primi un calificativ în funcție de cât de bine păstrează mediul termic din interior în fața schimbărilor termice din exterior. Dacă vreți să știți exact care este această valoare, puteți cere eliberarea unui certificat energetic. Un auditor energetic autorizat va lua în calcul o serie de criterii specifice și va nota clădirea pe o scară de la A la G, unde prima înseamnă o clădire foarte performantă energetic, iar ultima este una ineficientă energetic. De altfel, orice vânzare imobiliară impune un dosar care să includă și acest certificat energetic.

Parametrii de măsurare


În ceea ce privește parametrii de măsurare ale soluțiilor de izolare termică acestea sunt de regulă conductivitatea termică (k or λ) și rezistența termică (valoarea-R). Desigur că valoarea R trebuie să ia în calcul și celelalte straturi dintr-un perete - suprafață internă, blocul ceramic, materialul de izolare termică, spațiul de aer, suprafața exterioară. Ca un punct de plecare în compararea materialului ales, am putea lua în considerare extrema ideală când un perete este considerat pasiv energetic. În această situație, coeficientul de transfer al căldurii este de 0,1. Iar dacă vorbim de o casă cu un perete premium valoarea aceasta este în jur de 0,14.

Cele mai populare

Trecând mai departe de blocurile folosite pentru ridicarea peretelui propriu-zis, în oricare din variante se va aplica și un material izolator. Polistirenul este în continuare cel mai popular pe piața locală, oferind un raport calitate-preț ridicat. Costul redus aduce de la sine și performanțe de conductivitate termică scăzute în comparație cu alte materiale de pe piață precum vata minerală bazaltică. Cu toate acestea, este un material ușor, permite circulația vaporilor acumulați în interiorul casei și, deci, împiedică formarea igrasiei și a mucegaiului. Deși este rezistent la temperaturi înalte, polistirenul se poate inflama în cazul unui incendiu și poate chiar întreține arderea - mai puțin în cazul celor ignifugate. Este totuși un material sintetic, poluant și poate atrage musafiri nedoriți precum rozătoarele.

Comparabilă ca putere de izolare cu vata minerală bazaltică, vata de sticlă este mult mai flexibilă și mai elastică, dar și mai ușoară. Aceste calități îi oferă un avantaj mai ales în izolarea unor pereți cu forme neregulate. Este mai degrabă folosită la izolația interioară și are o rezistență mai mică la temperaturi ridicate decât cea bazaltică. Desigur, diferențele există și în funcție de producător, motiv pentru care este important să ne asigurăm că alegem vata de sticla de cea mai buna calitate.

Vata minerală bazaltică este și un bun izolator fonic, nu doar termic. Are o rezistență la foc de până la temperaturi de 700 grade Celsius, dar și un preț mai ridicat decât celelalte variante frecvent folosite pe piața locală. Există și o serie soluții care au în compoziție materiale naturale sau ecologice. Stuful, de exemplu, este ușor de montat și de tencuit, are o greutate redusă și este cunoscut ca fiind un bun izolator fonic. Cânepa este similară, având și o rezistență mare la mucegai. Baloturile de paie sunt de asemenea tot mai populare în rândul celor care vor să construiască o casă cât mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Lâna de oaie este un alt material natural recunoscut pentru puterea de reglare a temperaturii și este astăzi găsită și în varianta ignifugă.

Sursă foto: pixabay.com/photos/construction-site-1477687/