Cand vindecam o hernie de disc fara operatie si cand cu operatie?

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurihernie de disc
Ultima actualizareLuni 2 august 2021
Vizualizari821

Voteaza & Distribuie

Descriere

Hernia de disc este o efectiune raspandita, care afecteaza grupa de varsta intre 30 si 60 de ani. Adica, vorbim de cea mai activa faza a vietii noastre. Hernia de disc loveste uneori fara sa stii, fara simptome. Exista cazuri in care oamenii isi dau seama ca o au intamplator, poate in timpul unei examinari, cum ar fi imagistica prin rezonanta magnetica.

Ce sa faci cand afli ca ai aceasta problema? Putini oameni stiu ca interventia chirurgicala este foarte rar necesara si poti scapa de o hernie de disc fara operatie. Odata pus diagnosticul, medicul va decide cel mai adesea o cale care nu include operatia, ci interventia facuta cu ajutorul unei terapii a durerii prin produse farmacologice si fizioterapie. Scopul este de a indrepta pacientul spre recuperare, care apare de obicei spontan dupa ceva timp.

Ce este o hernie de disc?


Vertebrele coloanei trebuie considerate ca un container care vizeaza protejarea structurilor nervoase, radiculare si medulare. Prin urmare, este clar ca orice patologie care afecteaza vertebrele poate crea probleme. Hernia de disc este una dintre aceste patologii. Discul intervertebral este un fel de perna pozitionata intre corpurile vertebrelor, care sustine miscarea vertebrelor si, mai presus de toate, actioneaza ca un amortizor, care suporta sarcinile coloanei vertebrale. Se compune dintr-o portiune centrala mai „fluida” si o portiune periferica „mai dura”. In unele cazuri, portiunea centrala se poate „scurge” prin portiunea periferica si poate intra in conflict cu medulla si / sau cu radacinile nervoase provocand, in unele cazuri, o astfel de compresie incat sa provoace deteriorarea acestor structuri.

Daunele, la randul lor, se vor manifesta cu o imagine neurologica variata, in functie de medula compromisa sau radacinile nervoase care merg pana la membrele superioare si inferioare ducand la dificultate la miscarea unui membru, afectare a sensibilitatii unui membru, durere, tulburari sfincteriene.

Care pot fi cauzele unei hernii?


Motivele pentru care apare o hernie de disc, in realitate, nu sunt pe deplin cunoscute. Desigur, traumatismul coloanei vertebrale poate provoca o hernie de disc. Cu toate acestea, in celelalte cazuri (care sunt cele mai multe dintre ele), cauza principala nu este cunoscuta. Deshidratarea discului, legata de exemplu de patologia artritica, poate fi cu siguranta un factor important. Cu toate acestea, se stie cat de des apar herniile de disc la tineri, chiar si cu varsta sub 20-30 de ani, in absenta osteoartritei semnificative. Mai frecvent, herniile de disc implica coloana lombara, mai putin cea cervicala, cu atat mai putin cea dorsala.

Cum diagnosticam o hernie de disc?

Este esential sa contactam medicul de familie care, printr-o vizita initiala, va putea sa faca un diagnostic „presupus” si, in acest caz, sa solicite cateva teste mai specifice, precum imagistica prin rezonanta magnetica, recomandand astfel o evaluare de specialitate.

Cum sunt tratate herniile de disc?

Este foarte important, pentru a alege calea terapeutica cea mai potrivita, sa stim ca istoria naturala a herniei de disc este vindecarea spontana. Asta inseamna ca discurile herniate, netratate in niciun fel, tind sa se vindece spontan, atat pentru ca isi reduc dimensiunea, cat si pentru ca toate produsele biochimice produse de conflictul dintre hernie si tesutul nervos sunt „eliminate” de catre organism, produse care contribuie semnificativ la inflamatie si durere. Initial, poate fi luata in considerare terapia farmacologica si de reabilitare, cu scopul de a elimina inflamatia si de a creste interfata dintre hernia de disc si structurile nervoase: o reabilitare adecvata, „conceputa” in acest caz, efectuata de personal inalt specializat.

Cand se ajunge la chirurg?

Am spus ca drumul natural al herniei de disc este vindecarea spontana. Cu toate acestea, este dificil de prezis cat dureaza pentru a „vindeca” spontan si, adesea, asteptarea vindecarii se caracterizeaza prin perioade lungi de durere intensa si riscul de a suferi leziuni atat mecanice, cat si biochimice ale structurii nervoase. De obicei, 4 pana la 6 saptamani sunt considerate o perioada adecvata de tratament farmacologic si reabilitator, inainte de a ajunge la operatie daca nu exista niciun rezultat. In caz de esec, o solutie chirurgicala poate fi luata in considerare, dar nu pentru a rezolva durerile de spate: hernia de disc trebuie operata in principal pentru a rezolva conflictul cu structurile nervoase, care se manifesta mai des cu durere la nivelul membrelor.

Solutia chirurgicala, in acest caz, va imbunatati putin durerea la nivelul coloanei vertebrale, in schimb va fi efectuata pentru a „elibera” structurile nervoase si pentru a rezolva simptomele care afecteaza membrele, prevenind afectarea secundara a structurile nervoase in sine. Trebuie subliniat faptul ca hernia de disc poate reaparea dupa operatie. Recurenta nu este o problema legata de o eroare medicala.

Pot exista si alte probleme dupa interventia chirurgicala?


O alta problema cu indepartarea unei hernii de disc prin cai chirurgicale este cicatricea profunda. Nici acest lucru nu se datoreaza unei erori medicale. De fiecare data cand apare o rana, corpul nostru reactioneaza cu o cicatrice care, in cazul unei interventii chirurgicale de hernie de disc, poate ajunge adanc, pana la contactul cu radacina nervoasa. Intr-o faza ulterioara, in care cicatricea tinde sa se contracte fiziologic, poate exista o tractiune pe radacina in sine, care poate determina un tablou clinic care poate fi suprapus pe tabloul preoperator.

De ce sa alegem o tehnica ce nu presupune interventia chirurgicala?

Deoarece tehnica este cu siguranta mult mai putin invaziva, nu necesita taiere si nu exista pierderi de sange si, aproape in toate cazurile, daca sunt recpectate intocmai indicatiile din timpul si dupa tratament, rata de succes este una evidenta. Majoritatea persoanelor aleg, asdar, calea neinvaziva. La Bio Ortoclinic exista mai multe metode de vindecare a herniei de disc, fara operatie. Fiecare caz va fi tratat cu unicitate si atentie. Trebuie doar sa contactezi echipa de specialisti!