Când este bine să apelezi la serviciile de ortodonţie copii?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricopii, stomatolog, stomatologie
Ultima actualizareMarti 23 ianuarie 2024
Vizualizari546

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cu toţii ştim cât de importantă este o dantură frumoasă, funcţională şi sănătoasă, o poziţionare normală a dinţilor şi o ocluzie corectă, astfel că fiecare dintre noi va încerca să depisteze din timp eventualele probleme pe care le întâmpină copiii noştri la nivelul cavităţii orale. Pe lângă îngrijirea orală zilnică pe care o vom aplica micuţilor şi pe care o vor deprinde de timpuriu, controalele periodice devin obligatorii, tocmai pentru ca medici specialişti să monitorizeze procesul de dezvoltare a dentiţie, mandibulei şi maxilarului.

Ortodonţia, ramura care depistează şi remediază disfuncţionalităţile dento-maxilare


Ortodonţia este ramura medicinei dentare, care are rolul de a diagnostica anomaliile dento-maxilare, dar şi de a stabili modul de intervenţie prin care se poate acţiona la timp asupra disfuncţionalităţilor depistate. Atunci când vorbim despre ortodontie copii, vom lua în calcul toate contextele medicale în care cavitatea orală a micuţilor nu se dezvoltă corespunzător sau manifestă diferite modificări.


De ce apar disfuncţionalităţile orale la cei mici?


Specificul dentiţiei şi rapoartele dintre mandibulă şi maxilar sunt determinate atât de factorul genetic, cât şi de obiceiurile vicioase specifice copilăriei, precum muşcarea buzei inferioare, suptul degetului, folosirea excesivă a suzetei sau poziţia incorectă a limbii în cavitatea bucală. De asemenea, sănătatea cavităţii bucale şi starea dentiţiei pot fi influenţate şi de problemele de creştere, de deficitul de vitamine şi minerale, precum şi de loviturile suferite la nivelul gingiilor şi dinţişorilor. Astfel, serviciile deortodontie copiivor avea sarcina de a depista de timpuriu postura incorectă a dinţilor, anomaliile maxilo-faciale sau ocluzia greşită. Experienţa medicilor specialişti şi aparatura de ultimă generaţie, vor veni întotdeauna întâmpinarea oricăror probleme manifestate la nivelul cavităţii orale, aceştia aplicând tratamentele potrivite şi găsind soluţii personalizate şi eficiente pentru cei mici. Tratamentele ortodontice sunt adresate tuturor, însă aplicate în perioada de formare specifică copilăriei, vor asigura rezultate rapide şi de lungă durată.

Când apelăm la medicul specialist în ortodonţie pentru copii?


Vom face o programare la cabinetul medical, atunci când copilul manifestă ocluzia încrucişată, inversă, deschisă sau adâncă, când dinţii frontali sunt orientaţi înspre interior sau mult prea în faţă, dacă incisivii laterali sunt subdezvoltaţi, dar şi atunci când există situaţii mai complexe, precum anomaliile interarcadice. Orice disfuncţionalitate manifestată la nivel oral, va genera şi alte contexte nefavorabile. O ocluzie incorectă va facilita apariţia cariilor, deoarece copilul nu poate efectua o igienizare completă şi corectă, va îngreuna procesul de vorbire, dar va afecta şi sistemul digestiv, cel mic mestecând incorect. Ţinând cont de aceste aspecte, dublate şi de cele estetice, devine obligatorie intervenţia ortodontică. Într-un mediu prietenos şi modern, medicii specialişti vor consulta micuţul, vor efectua investigaţii specifice moderne şi vor stabili procedura personalizată prin care se poate interveni. Soluţia cel mai des adoptată în vederea obţinerii poziţiei dentare corecte, a ocluziei normale şi a unui zâmbet frumos, este reprezentată de aparatul dentar.

Ce tip de aparat dentar alegem pentru copilul nostru?


Medicul ortodont va stabili toate etapele de tratament şi va alege tipul de aparat dentar care va răspunde nevoilor medicale ale copilului. Noile tehnologii oferă şansa aplicării unora dintre cele mai eficiente, dar şi estetice aparate dentare, în acelaşi timp plăcute şi uşor de suportat de către copii. Aparatul dentar reprezintă un sistem care aplică forţă asupra dinţilor, cu scopul de a-i deplasa pentru a ajunge în poziţia corectă. Tot aparatul dentar are şi sarcina de a acţiona asupra ocluziei. Putem alege pentru copilul nostru un aparat dentar clasic fix metalic, putem opta pentru modelele fixe metalice autoligaturante, pentru cele fizionomice sau pentru gutiere, în cazul în care medicul ortodont consideră că acțiunea acestora va fi suficientă. Odată aplicat aparatul dentar, copilul va fi adus la controalele periodice, rolul acestora fiind acela de a modifica presiunea pe care aparatul o acţionează asupra dinţilor. De asemenea, pe durata purtării aparatului dentar, se va acorda o mare atenţie igienei orale şi tuturor recomandărilor medicului ortodont.