Calitatea de „bun părinte” se învață nu se dobândește

Detalii

CategoriiSocial
TaguriPsiholog, Psihoterapeut, Timisoara
Ultima actualizareVineri 17 august 2018
Vizualizari1329

Voteaza & Distribuie

Descriere

Calitatea de bun părinte nu se dobândește odată cu momentul apariției unui copil în viața de cuplu, iar faptul că timp de 9 luni copilul este purtat în pântece de către mamă, nu îi oferă acesteia în mod necondiționat calitatea de părinte mai bun decât celălalt părinte care nu a avut acest privilegiu dar despre care se poate spune că a fost și acesta prezent din punct de vedere fizic și afectiv.

Nevoia afectivă a copilului se dezvoltă din perioada intrauterină, din momentul concepției, motiv pentru care dezvoltarea abilităților parentale trebuie să înceapă din acel moment; este important ca prin gândurile noastre, prin reacțiile și comportamentele noastre să arătăm ființei care crește în noi că este dorită și mult așteptată.

După nașterea copilului fiecare dintre cei doi parteneri învață într-o primă etapă să-și identifice propriile capacități, abilități parentale pentru ca ulterior acestea să fie dezvoltate, scopul final fiind acela de a deveni cei mai buni părinți pentru copilul lor. Cu toți deținem nenumărate resurse din punct de vedere al potențialului, resurse care pot fi puse în valoare doar atunci când suntem conștienți de ele și evident prin utilizarea lor.

De cele mai multe ori atunci când apare un copil în viața unui cuplu, apar multe temeri care au la bază întrebările: Oare am să fiu un bun părinte? Cum mă voi descurca? și multe altele...însă dacă ne gândim că nu este momentul, că nu suntem pregătiți, că nu vom face față, cu toate celelalte (relație, viață profesională, probleme diverse etc.) atunci nu vom putea niciodată să fim pregătiți pentru acest dar minunat și anume acela de a fi părinte.

Este important să ne gândim la valorile și principiile de viață pe care vrem să le transmitem copilului nostru și nu să ne raportăm la diverse modele (proprii noștri părinți, prieteni sau alte modele de părinți “ideali” etc.), cu atât mai mult cu cât trăim într-o lume dominată de individualism, egoism, lăcomie, nevoia de a ieși în evidență și de a brava etc.

Calitatea de bun părinte este ceva deosebit, special este o calitate pe care nu toți cei care au copii o merită și asta pentru că această calitate se câștigă cu multă disponibilitate, nopți nedormite, grijă pentru siguranța și sănătatea copilului tău, foarte mult timp petrecut împreună cu copilul tău, răbdare și multă toleranță.

De asemenea, faptul că un părinte satisface nevoile bazale ale copilului, respectiv de hrană, confortul unui cămin, educație școlară, prezența la activități extrașcolare și de socializare nu înseamnă că este un bun părinte, atât timp cât nu are în vedere și celelalte nevoi ale copilului (nevoia de recunoaștere, apreciere, valorizare, nevoia de dezvoltare personală și de auto realizare).

Cu fiecare clipă petrecută alături de copilul tău poți învăța împreună cu el dar mai ales de la el o mulțime de lucruri, cu condiția să fii deschis și să fii atent la nevoile copilului tău, în special la nevoile afective, să poți să îi arăți că îl iubești necondiționat, că ești mândru de el, că ești alături de el și mai ales să îl lași să înțeleagă faptul că ești acolo pentru el (și nu doar fizic) ori de câte ori are nevoie.

Fă-ți un obicei din a-ți încuraja copilul și nu uita să îl valorizezi și să îl apreciezi chiar și pentru lucrurile mărunte pe care le face; încurajându-l îl vei ajuta să creadă în el și să aibă o părere bună despre el.

Fă-ți timp pentru a petrece timp de calitate cu copilul tău și transformă dialogul cu el într-o prioritate, fii înțelegător dar și flexibil în a aborda subiecte dorite de copilul tău.

Este important să pregătim copilul pentru viața de adult, viață care presupune multe provocări unele mai ușoare altele poate extrem de dificile, iar acest lucru se face cu multă dăruire, iubire, răbdare și toleranță.

Vă doresc să fiți părinții pe care ați fi vrut și voi la rândul vostru să îi aveți!

Psiholog din Timisoara - Nicoleta Iordache