Calendarul maya

Calendarul maya

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5786

Voteaza & Distribuie

Descriere


Civilizatia maya – si mai precis calendarul ei – a devenit un subiect popular in ultimii ani. Aceasta se datoreaza atat preciziei calendarului ca si unealta profetica precum si predictiilor ciudate despre anul 2012, atunci cand calendarul se termina oficial, si conform lui, si lumea asa cum o stim azi.


Calendarul mayas a fost folosit pe intreg continentul american inainte de venirea conquistadorilor spanioli. Civilizatiile din nord ce traiau pe teritoriul Texasului sau mai sud de Panama foloseau de asemenea acest calendar.Calendarul mayasCalendarul mayas


Spre deosebire de calendarul gregorian sau alte multe calendare din intreaga lume, calendarul maya are un inceput si un sfarsit. Mayasii credeau in Numaratoarea Lunga, care incepe in anul 3115 i.e.n si se termina in 2012 e.n. Calendarul se invarte in jurul a noua cicluri de creatie sau noua nivele de constiinta. Aceste noua lumi subterane erau: hablatun, alautun, kinchiltun, kalabtun, piktun, baktun, katun, tun si uinal. Acestea mai sunt reprezentate si ca piramide cu noua nivele ale arhitecturii mayase.
Calendarul mayas functioneaza ca si unealta profetica. Mayasii credeau ca desfasurarea evenimentelor si comportamentul uman sunt influentate de "legile energiei" ale constiintei cosmice.
Calendarul maya calculeaza datele folosind doua numere diferite. O zi este formata din doua numere, unul face parte dintr-un set de simboluri numit uinal si celelalt numar este preluat din al 13-lea ciclu mayas. Marea semnificatie a calendarului este ca nu tine cont numai de trecerea zilelor. Mayasii credeau ca progresia spiritualitatii umane si intelegerea cosmosului este unul si acelasi lucru. Ei credeau ca prin grabirea timpului, la diferite momente de timp are loc o revelatie a luminarii spiritului uman.