Cainii si robotii, soldatii viitorului

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2928

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cainii au jucat intotdeauna un anumit rol in operatiunile militare sau in cele desfasurate de fortele de politie din intreaga lume, insa in prezent ei ii ajuta si pe ingineri sa proiecteze roboti mai performanti. Desigur, se are in vedere in special acele tipuri de roboti care pot fi folositi pe campurile de lupta, la asistarea trupelor conventionale, dar inca nu are nimeni de gand sa le cedeze initiativa in ceea ce priveste alegerea independenta a tintelor umane si eliminarea acestora. Aceasta datorita unor probleme de etica ramase inca in stadiul de discutii.


De la unitati de infanterie si pana la cele ale fortelor speciale, cum ar fi SEALS (ale marinei) sau Delta Force, militarii se folosesc, in prezent, de un numar tot mai mare de caini de lupta si de roboti, prezenti in conflicte din toata lumea.


Apreciati pentru simturile lor ascutite si capacitatea de lua urma cuiva, cainii au fost folositi in actiunile de lupta inca din vremurile cand armata romana adauga imperiului noi teritorii. Acum, prietenul omului, „semper fidelis", il insoteste pe campurile de lupta dotat cu veste antiglont de inalta tehnologie, parasuta (unde trebuie) si camere video.




cainele in operatiune militara


cainele in operatiune militara




Dar si robotii, implicati in operatiuni militare complexe, sunt mai puternici, mai mici, mai destepti si, intr-o zi, vor fi dotati cu propriile lor sisteme de armament.


Deocamdata, nu se stie cine va detine titlul de „soldat al viitorului", cainele sau robotul? Acestei dileme i se incearca o rezolvare care pare sa combine datele ei. Un institut din SUA, in al carui program intra si testarea si evaluarea robotilor folositi de soldatii americani din Afganistan si Irak – se pare ca sunt peste 2000 de exemplare desfasurate in zonele de confict – incearca sa construiasca roboti avand unele caracteristici imprumutate de la caini.


Jeff Jaczkowski, vice-manager de proiect la Biroul Proiectelor Unificate pentru Sisteme Robotizate, afirma ca institutul coopereaza cu laboratoarele desemnate in proiect pentru a „creste inteligenta si intuitia aplicate in sistem" pentru o comunicare mai buna intre robotul de lupta si militari, controlorii lor umani. El afirma ca in prezent, cainii au toate atuurile cand este vorba de inteligenta, mobilitate si rezistenta la eforturi, in vreme ce robotii sunt „ai naibii de puternici si, desigur, inlocuibili".


Jaczkowski relateaza ca un caine bine antrenat are un vocabular intre 100 si 200 de cuvinte (adica le pot recunoaste in cadrul unor comenzi si in cursul interactiunilor cu oamenii), raspunzand si gesticii oamenilor. Aceasta cooperare intre om si caine nu este, inca, aplicabila si la roboti, niste masinarii inca rudimentare sub acest aspect.



„Aici trebuie noi sa intervenim in sistemele robotizate, pentru a face posibila coordonarea dintre soldat si robot la acest nivel."



Jaczkowski afirma ca expertii institutului lucreaza la dezvoltarea unui sistem de recunoastere vocala, de recunoastere a gesturilor si la implementarea modelelor de inteligenta artificiala pentru ca acestea sa fie aplicate robotilor care vor indeplini misiuni de lupta.


Un program-pilot desfasurat in Irak, acum cativa ani, a dus la realizarea unui sistem alcatuit dintr-o mitraliera de calibru mare si un vehicul robotizat, insa problemele legate de siguranta exploatarii sistemului au dus la anularea planurilor inainte ca mitraliera pe roti sa devina operationala.




sistem robotizat


sistem robotizat




Cea mai frecventa plangere din partea trupelor de pe teatrul de lupta, asistate de astfel de sisteme este ca vehiculele terestre nu pot face fata pantelor abrupte si ca au o raza de actiune limitata, de obicei la un kilometru. De asemenea, durata de folosire a bateriilor lor este extrem de scurta. Aceste probleme nu exista si in unitatile dotate cu caini special antrenati.


In prezent, robotii ii ajuta pe militarii americani din Irak si Afganistan sa distruga dispozitivele explozive improvizate (acele bombe plasate de-a lungul soselelor, a caror detonare poate distruge si vehicule blindate puternice, gen TAB) si sunt dotati cu brate articulate pentru mutarea obiectelor suspecte si pentru deminari, misiuni imposibile pentru orice caine.