Big Bang

Big Bang

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriFizica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5656

Voteaza & Distribuie

Descriere

Teoria Big Bang-ului este explicatia acceptata in prezent pentru expansiunea universului. Teoria Big Bang-ului afirma ca la inceput universul a fost compact, dens si firbinte. Un eveniment unic, o explozie cosmica, numita big bang, s-a intamplat acum 10 pana la 20 de miliarde de ani in urma, iar de atunci universul se extinde si se raceste continuu.


Big Bang


Teoria se bazeaza pe ecuatii matematice, cunoscute ca ecuatii de domeniu ale teoriei generale a relativitatii, stabilita de Albert Einstein in 1915.


Cu toate ca teoria big bang-ului este celebra, de cele mai multe ori este inteleasa gresit. Una din cele mai intalnite greseli este aceea ca teoria ar descrie originea universului. Big Bang-ul este o incercare de a explica cum a evoluat universul, dintr-o stare foarte mica si densa, in ceea ce este azi. Nu se explica ce a provocat crearea universului, ce a fost inainte de big bang sau ce se afla in afara universului.


O alta greseala este aceea ca big bang-ul ar fi fost un fel de explozie. Teoria big bang-ului descrie expansiunea universului. Cateva ipoteze ale teoriei vorbesc despre o rapida expansiune (probabil cu o viteza mai mare decat cea a luminii), dar nu o explozie in sensul clasic.