Beneficiile polenului

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4255

Voteaza & Distribuie

Descriere

Polenul este acea publere galbena, formata din mici grauncioare care se gasesc in anterele staminelor. Despre polen si miere se spune ca sunt singurele alimente ce contin un numar de 22 de nutrienti, fapt pentru care, desi putini o stiu, polenul este vazut drept un aliment complet.




polen


polen




Printre substantele continute de polen sunt foarte multe de care organismul uman are mare nevoie, precum:




  • grasimile si acizii nesaturati – pentru rezistenta organismului;




  • aminoacizii – foarte buni in functionarea ficatului;




  • vitamina A si provitamina A;




  • vitamina E - folositoare in cazul bolilor cauzate de bioxidul de carbon si de sulf, substante intalnite mai ales in zonele poluate.




  • minerale – fier, magneziu;




  • lecitina, acizi nucleici si alte microelemente.




Alimentul proteic provenit de la albine ne face, prin compozitia sa, sa ne mentinem in forma si sa fim foarte activi. Vitaminele B1, B2 si B6, gasite in polen, sunt indicate in cazurile in care ne simtit slabiti, lipsiti de viata.


Toate elementele adunate in acest produs magic, venit direct din stup, ne ajuta sa ne pastram organismul teafar in fata amenintarilor de zi cu zi, ritmului foarte alert cu care ne confruntam, dandu-ne energia necesara pentru a nu cadea sleiti de puteri la sfarsitul zilei. In acelasi timp, acestea previn unele boli la care nici nu ne-am fi gandit.



Fiind atat de bogat in diverse elemente folositoare organismului, polenul are automat diverse functii, iar consumul regulat al polenului nu poate decat sa fie un produs la care sa apelam fara ezitare.


Polenul este util in buna functionare a sistemului nervos, in accelerarea digestiei, e indicat in cazul lipsei poftei de macare, in caz de rahitism sau diverse hemoragii ori pentru un tonus muscular imbunatatit. S-a constatat ca polenul este bun chiar si in caz de mahmureala, actionand foarte rapid asupra organismului slabit si tonificandu-l datorita compusilor sai.


Principiile active care se gasesc in plante se transmit prin intermediul polenului.




Cat despre polenul la care suntem alergici, acela este de cele mai multe ori cel transportat pe calea aerului, nu polenul recoltat de albine, pe care noi il consumam pentru toate aceste proprietati cu care se prezinta.





Sunt unele cazuri in care polenul nu este deloc indicat pentru consum:





  • alergiile la polenul recoltat de albine;




  • alte alergii alimentare;




  • in cazul diabetului zaharat;




  • obezitate;




  • colesterol si exces de lipide in sange;




  • daca suferiti gastrita sau ulcer.




Sunt mai multe moduri prin care putem consuma polenul. Acesta poate ori sa fie amestecat cu miere, plante medicinale sau laptisor de marca, fie in tablete – Revipol – sau cate 20-30 grame de polen, zilnic, la un adult si intre 5 si 10 grame pe zi, la un copil. Si in acest ultim caz este indicat ca polenul sa fie combinat cu miere.


Unele persoane apeleaza la curele de polen (una sau doua lingurite de polen pe zi, luate inainte de micul dejun), care pot dura pana la sase saptamani, de doua ori pe an si care trateaza boli precum colitele, diareea, constipatia cronica, anemii etc.