Magneziul

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4764

Voteaza & Distribuie

Descriere


De foarte multe ori cand ne simtim slabiti acest lucru poate sa fie cauzat de lipsa de minerale din organism, de regula este vorba de calciu sau magneziu. Magneziul este un element mineral foarte important de care organismul nostru are nevoie.


Numele mineralului, magneziu, vine din limba greaca, „Magnesia" este numele unei regiuni din Tessalia, loc unde Joseph Black a identificat magneziul ca element in 1755, iar in 1808, Domnul Humphry Davy a reusit sa obtina pentru prima data magneziu pur. Pentru a fi posibil acest lucru, acesta a amestecat oxid de magneziu si HgO. In forma legala, magneziul a fost preparat in 1831.





nucile contin magneziu


nucile contin magneziu



Despre magneziu se cunoaste ca este un metal alcalino-pamantos, drept pentru care nu se afla in combinatie cu alte elemente. Magneziul se gaseste in zacaminte de magnezit – carbonat de magneziu sau alte minerale.


Magneziul se gaseste in oase in cantitate de mai bine de 50%, iar organismul unui adult ajunge la o medie de 20-30 de grame de magneziu. Magneziul are un rol esential in organism, in special pe plan metabolic, deoarece ajuta la producerea si transportul energiei de care avem nevoie in cadrul diferitelor procese fiziolofice. De asemenea, magneziul este important si in procesele de relaxare si contractie musculara.


Cele mai importante si cunoscute roluri ale magneziului sunt cele legate de homeostazia calciului, apoi in procesul de mineralizare, unde magneziul regleaza echilibrul calcic, dar il si impiedica in formarea de calculi. Magneziul se aseamana cu calciul, caci are proprietatea de deprimare a excitabilitatii neuromusculare, avand, asadar, si un efect tranchilizant.


Magneziul se gaseste de cele mai multe ori in legumele verzi precum spanacul, urzicile, ceapa verde, salata verde, dar si in soia, nuci, migdale, diverse seminte, cereale, fructe, mazare, smochine.


Acidul oxalic, excesul de celuloza sau o alimentatie bogata in carne nu ajuta la absorbtia magneziului de catre organismul uman. Pentru o asimilare sigura este indicat si consumul vitaminei B6.


Absorbtia intestinala a magneziului este controlata de organism, astfel ca foarte rar se pot atinge unele niveluri toxice de magneziu, mai ales cand este administrat cu masura, conform unei retete. Pentru pacientii cu probleme renale, suplimentele nutritionale care au magneziu nu sunt indicate, caci simptomele le pot fi inrautatite de concentratia marita de magneziu.


Deficitul de magneziu

Pe cealalta parte, deficitul de magneziu se manifesta, desi e rar intalnit, prin astenie, somnolenta, tremor muscular, labilitate emotionala, cefalee. De cele mai multe ori lipsa de magneziu vine ca o expresie a unor boli precum diabetul zaharat, alcoolismul cronic, diareeea cronica sau alte patologii care pot sa scada absorbtia de magneziu. Sunt si unele diuretice care pot duce la scaderea magneziului din organism.


Exista trei categorii de simptome care se manifesta in cazul lipsei de magneziu:



  • simptomele precoce: anorexie, iritabilitate, spasme musculare, iritabilitate, confuzii, apatie etc.

  • lipsa de magneziu moderata tulburari ale ritmului cardiac si diverse modificari la nivel cardio-vascular.

  • daca este vorba de o lipsa severa de magneziu, persoana poate avea convulsii, apatie generala, halucinatii, delir.




alimente care contin magneziu


alimente care contin magneziu



Pentru ca solurile devin tot mai sarace, magneziul incepe sa fie tot mai redus in alimentatie. Fiecare persoana are nevoie de magneziu, zilnic. In functie de varsta, in mod special, numatul de mg de magneziu, poate sa difere.


Copiii pana la un an au nevoie de 40 pana la 70mg, iar apoi numarul creste treptate, de la 100mg dupa primul an si se ajunge la 200 mg la varsta de 10 mg ani. Adolescentii au nevoie de 350 mg de magneziu pe zi, adultii de 350-400mg, chiar 450 mg in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza.


Recomandat in cazul prevenirii posibilelor carente, magneziul se administreaza prin fiole, comprimate, plicuri cu praf sau capsule - pe cale orala si pe in mod injectabil – intramuscular sau intravenos. Carbonatul de magneziu, oxidul sau hidroxidul de magneziu pot fi utilizati pe post de pansamente gastrice.


Alte utilizari ale magneziului:

  • compusii magneziului, precum oxidul de magneziu, se utilizeaza pe post de material refractar al cuptoarelor din industria siderurgica, dar acesti compusi sunt folositi si in agricultura, chimie si constructii;

    Magneziu


    Magneziu




  • atunci cand e combinat in diverse aliaje, magneziul poate fi folosit in constructia rachetelor si avioanelor;

  • pudra alba pe care o folosesc gimnastele sau halterofilii este pudra de carbonat de magneziu;

  • ajuta la producerea uraniului pur;

  • magneziul este folosit si in cazul fabricarii bombelor incendiare.