Avantajele și dezavantajele unui implant dentar/Ce trebuie sa știi despre implantul dentar

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriclinica stomatologica, Implant dentar, stomatolog, stomatologie, Timisoara
Ultima actualizareVineri 4 decembrie 2020
Vizualizari630

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ai dinți lipsă sau distruși? Implantul dentar este cea mai bună soluție pentru înlocuirea dinților pierduți. Implantul dentar este un dinte artificial, alcătuit dintr-o tijă metalică, fixată în os, și o coroană dentară care îmbracă suportul metalic. Acesta imită foarte bine dinții naturali, este permanent și fix (nu se poate detașa). Spre deosebire de alte tipuri de tratament pentru pierderea dinților, implantul dentar este cel mai durabil și calitativ, având cele mai bune rezultate. Procedura se efectuează chirurgical, în mai multe etape desfășurate într-un interval de 6 luni. Iată care sunt avantajele și dezavantajele acestei proceduri dentare.

Avantajele implantului dentar

Persoanele care urmează această procedură dentară se bucură de o serie de beneficii. Care sunt avantajele implantului dentar? Imită dintele natural Atunci când spunem că implantul dentar înlocuiește dintele pierdut, ne referim la toate caracteristicile pe care trebuie să le aibă un dinte sănătos. Coroana dentară este creată individual, în funcție de particularitățile danturii și fizionomiei fiecărui pacient. Prin urmare, implantul dentar se va potrivi perfect cu dantura ta. Pe de altă parte, coroana dentară va avea aceeași culoare cu restul dinților, pentru a arăta cât mai natural. Nimeni nu va ști că ai implant.

Permite o mușcătură corectă

Desigur că, potrivindu-se perfect cu restul dinților, implantul dentar permite o mușcătură corectă, puternică și confortabilă. Alte tratamente dentare, cum ar fi proteza dentară mobilă, nu asigură același confort în timpul mesei. Dacă, până acum, existau restricții alimentare din cauza lipsei unor dinți, după realizarea implantului te poți bucura de orice aliment.

Este durabil

Implantul dentar poate rezista toată viața, dacă este bine îngrijit. Pentru acest lucru este nevoie de măsuri de igienă orală și de vizite anuale la stomatolog.

Este ușor de îngrijit

Un implant dentar se îngrijește la fel ca dinții naturali (periaj de 2 ori pe zi, utilizarea aței dentare, a apei de gură și alte metode de igienă). Spre deosebire de alte danturi artificiale, implantul dentar nu necesită o curățare deosebită.

Nu dezvoltă carii

Deoarece implantul dentar este realizat dintr-un material artificial, acesta nu poate dezvolta carii dentare. Cu toate acestea, implantul se poate deteriora, în condițiile precare de igienă orală.

Îmbunătățește vorbirea

Lipsa unuia sau mai multor dinți afectează vorbirea și pronunția unor sunete. Alți dinți artificiali, cum ar fi proteza, poate avea, de asemenea, un efect nedorit asupra vorbirii. Pe de altă parte, implantul dentar are un efect pozitiv, îmbunătățind vorbirea.

Îmbunătățește forma feței

Dinții influențează fizionomia. Atunci când pierzi dinți, forma feței se modifică din cauza golurilor din dantură. După implantul dentar, fața revine la aspectul său obișnuit, mai estetic.

Susține dantura și masa osoasă


În lipsa unor dinți, cei rămași nu mai sunt susținuți și se pot deplasa în timp. De asemenea, în lipsa dinților, osul mandibular nu mai este stimulat, ceea ce duce la pierdere osoasă. Implantul dentar este singura procedură care ajută la stimularea și susținerea țesutului osos.

Crește stima de sine

Bineînțeles, implantul dentar ajută și la creșterea stimei și încrederii de sine. Pe lângă faptul că te scapă de complexele unei danturi incomplete, implantul dentar nu este mobil, deci, nu trebuie îndepărtat. Îndepărtarea unei danturi artificiale te face să te simți stânjenit.

Dezavantajele implantului dentar

Ca orice procedură medicală, implantul dentar are și câteva dezavantaje.

Necesită intervenție chirurgicală

Implantul dentar este o procedură invazivă care produce traume țesuturilor. Prin urmare, procedura în sine și perioada de recuperare variază în funcție de complexitatea cazurilor, fiind vorba fie de o recuperare imediată, fie la o recuperare ce poate dura câteva luni.

Procedura și vindecarea sunt lente

Procedura de implant dentar se desfășoară în una sau mai multe ședințe, la un interval de timp. Într-o primă etapă, medicul va insera doar implantul de titan în os. În În cazuri în care masa osoasă lipsește, va fi nevoie și de o procedură de adiție osoasă, în prealabil. De asemenea, poate fi nevoie de tratarea altor afecțiuni, până la inițierea implantului. În plus, este nevoie de timp ca tija metalică să fuzioneze cu osul, până ce medicul va atașa coroana dentară.

Costuri ridicate

De asemenea, un alt dezavantaj al implantului dentar este reprezentat de costuri. Costul total pentru un implant atinge sume destul de mari. În momentul în care ai nevoie de mai multe implanturi, vei avea nevoie de fonduri considerabile.

Poate necesita lucrări de întreținere

În condițiile în care implantul dentar nu este îngrijit corespunzător, se poate deteriora cu timpul. În acest caz, va fi nevoie de alte proceduri pentru reconstrucția coroanei dentare.

Așadar, implantul dentar este cea mai bună soluție în cazul dinților pierduți. Deși procedura presupune și câteva dezavantaje, poți fi sigur că avantajele acesteia le eclipsează – vezi servicii implantologie Timișoara.

Sursa foto: pexels.com/photo/dental-implants-with-screw-on-table-in-clinic-4687905/