Asteptam un val de procese pe “dare in plata” la Sibiu. A doua sansa

Detalii

CategoriiJustitie
Taguriavocat, cabinet avocatura
Ultima actualizareJoi 2 iulie 2020
Vizualizari641

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cei care au incheiat contracte de credit in franci elvetieni, au primit o veste foarte buna saptamana trecuta. Presedintele Iohannis a promulgat o modificare la vestita Lege a “darii in plata”, care ii va ajuta pe multi sa scape de datorii. In 2017, cand a aparut prima data legea, era foarte interpretabila. Avocatul Moga Serban din Sibiu care a intrat in mai multe procese cu bancile in 2017, relateaza ca judecatorii tindeau sa dea castig de cauza bancilor la acea vreme.

“Am participat in multe procese pe domeniul bancar in 2017, cand a aparut prima oara Legea darii in plata. Mi-au cerut serviciile atat unele banci, cat si imprumutatii, insa legea era atat de interpretabila, incat nimeni nu putea fi sigur de la inceput pe un rezultat. Acum, dupa aceasta modificare a legii, intrata de curand in vigoare, lucrurile sunt mult mai clare. Daca obligatia de plata la banca a crescut cu 50%, inseamna ca a fost impreviziune, si judecatorii vor da dreptate consumatorilor. Mai au o sansa si cei care au credite in franci elvetieni si au pierdut deja procesele cu bancile pe legea veche.

E important insa ca cei care vor incerca sa scape de datorii prin darea in plata a imobilului sa contacteze un specialist. Mai ales acum, cand din punct de vedere legislativ, balanta incepe sa se incline in favoarea imprumutatilor, bancile vor fi foarte stricte cu aceasta procedura de dare in plata si vor sanctiona imprumutatii pentru orice neregula. Orice detaliu, orice greseala facuta de imprumutati in cadrul procedurii, va duce la esecul ei. De aceea este bine ca imprumutatii sa contacteze un avocat specializat pe probeleme bancare pentru ca lucrurile sa fie facute ca la carte.

La Sibiu nu sunt multi avocati specializati pe drept bancar. Nu este un domeniu usor. Detaliile fac diferenta la astfel de procese, unde un cuvant sau o formulare poate sa insemne totul. Vom astepta sa vedem daca imprumutatii, cei executati silit, cei care au pierdut aproape totul, vor mai avea curaj sa apeleze la aceasta procedura sau la procesele cu banca. Din punctul meu de vedere este o a doua sansa.

La fel, este o sansa si pentru cei care de curand si-au pierdut serviciul din cauza pandemiei si care nu mai pot plati creditele. Nu sunt putini nici acestia. Multi au reusit sa continue plata creditelor chiar si dupa ce francul elvetian s-a dublat, insa viata le-a mai dat o palma si cu pandemia, concedieri in masa, scumpiri etc. Personal, cred ca va urma un val de solicitari de dare in plata, iar daca bancile nu vor raspunde pozitiv va urma si un val de procese cu acest obiect. Astfel de procese nu au nici taxa de judecata. Tot ce se plateste este onorariul de avocat, iar acesta este un alt aspect care ii va incuraja pe imprumutati, zic eu.“

Sursa foto: jabatonet.com