Avantajele înființării unei firme în Bulgaria

Detalii

CategoriiEconomie
TaguriBulgaria
Ultima actualizareJoi 28 noiembrie 2019
Vizualizari1014

Voteaza & Distribuie

Descriere

În ultimii ani, Bulgaria a devenit una din țările preferate a multor oameni de afaceri și investitori străini. De ce? Pentru că există mulți factori favorabili pentru afaceri, dintre care amintim legislația fiscală și în plus, Bulgaria a devenit un stat membru deplin în Uniunea Europeană începând cu anul 2007.

Avantajele înființării unei firme în Bulgaria

De-a lungul anilor, Bulgaria și-a bazat economia în special pe agricultură, dar treptat a devenit un stat industrializat. Principalele sectoare economice ale acestei țări sunt: industrial, sectorul serviciilor, sectorul public, agricol. Capitala Sofia, dar și alte orașe mari sunt centre financiare și de afaceri. Aici vin mulți investitori și oameni de afaceri din regiunea balcanică și din Europa. Ei sunt atrași de faptul că Bulgaria are unul din cele mai mici impozite pe profit, din țările UE (acesta fiind de 10%).

Înregistrarea firmei se face în scurt timp în Bulgaria

Înregistrarea unei firme în Bulgaria este mai rapidă decât îți imaginezi. Cu ajutorul unui avocat în Bulgaria, se poate întocmi repede și complet dosarul cu documente necesare pentru înregistrarea firmei. În Bulgaria termenul de înregistrare al unei firme este de cel mult 14 zile lucrătoare. Desigur, legalizarea documentelor durează câteva zile, aceasta se face din timp. După ce s-au primit toate documentele necesare pentru înregistrarea firmei, termenul este de până la 14 zile.

Ne referim desigur la cazul unei firme ca plătitor de TVA. Înregistrarea ei se face la Agenția Națională de Venituri. Codul atribuit are prefixul BG. Codul TVA este numărul de înregistrare al firmei. La el se pune prefixul BG. Depunerea documentelor se face la Agenția Națională de Venituri de către patronul firmei, la fața locului. Se poate realiza și prin semnătură electronică sau cu ajutorul unui avocat care are împuternicire expresă pentru asta.

După înregistrarea firmei, se poate obține ștampila de firmă, aparatul de casă la biroul unui avocat în Bulgaria (de exemplu pe site-ul avocatinbulgaria.com). Aici se oferă și servicii de întocmire și depunere a declarației pentru începerea activității. Astfel de servici necesită timp și anumite informații, pe care un avocat le cunoaște. De asemenea, firma poate oferi contra cost și un abonament pentru un contract de servicii pentru contabilitate, care include și servicii de cantabilitate primară, lucrul cu aparatul de casă sau cu ținerea jurnalului de casă.

Revenirea la încadrarea ca "neplătitor" de TVA

Dacă cifra de afaceri a firmei este mai mare de 50 000 LEV în ultimele 12 luni, asta înseamnă cam 25 000 EURO, înregistrarea ca plătitor de TVA este obligatorie. Dacă cifra de afaceri este mai mică de 50 000 LEV în ultimele 18 luni, atunci există posibilitatea să se poată reveni la încadrarea ca "neplătitor" de TVA. Potrivit avocaților, de obicei se procedează astfel: firma se poate înregistra ca neplătitoare de TVA, astfel procedurile de înregistrare și constituire sunt mai simple; iar apoi dacă cifra ei de afaceri depășește 50 000 LEV, ea va fi înregistrată automat de FISC ca fiind o firmă plătitoare de TVA. În acest caz patronul trebuie să pregătească anumite documente necesare înregistrării și să plătească o taxă, care ajunge la 200 EURO.

Cota TVA în Bulgaria este de 20%, Cota la export este 0%

Cota generală TVA în Bulgaria este de 20%, dar pentru turism se aplică o cotă redusă de 7%. Exporturile sunt scutite de plata de impozit. În Bulgaria, cota la export este de 0%. La fel este și în cazul livrărilor intracomunitare.

Recuperare TVA în Bulgaria pentru firme

În această țară, Legea prevede obligația pentru firme să recupereze TVA în termenul maxim 45 de zile. Impozitul pe venit este de 10% și impozitul pe dividende este de 5% Profitul unei firme în Bulgaria este impozitat cu rata de 10%. În prezent, aceasta este cea mai mică rată din Uniunea Europeană. Impozitul pe dividende este de asemenea mic, de numai 5 procente. Declarația fiscală nu se depune trimestrial în Bulgaria. Declarația anuală de impozit pe profit este obligatorie pentru firme și societăți. Ea se depune până la data de 31 martie a anului ce urmează. Până la această dată se va plăti și impozitul anual pe profit.

Posibilitatea de a avea un cont bancar într-o bancă bulgară

Firma își poate deschide un cont bancar într-o bancă din Bulgaria. Moneda oficială este levul bulgar (care are codul BGN pe piețele monetare internaționale). Termenul de "LEV" se traduce "leul". Echivalentului unui LEV este 100 stotinka. Acestea sunt subunitățile levului bulgar.

Firma poate avea o sferă largă de activități

În Bulgaria se poate defini o sferă largă a activităților firmei sau companiei. Patronul poate să se angajeze în activități comerciale sau să lucreze ca manager, fără a obține un permis de muncă. Ca manager de firmă sau companie, poate înmatricula un autovehicul pe firmă. Mașinile achiziționate pot fi înregistrate la Sofia. De asemenea, are posibilitatea de a achiziționa echipamente, vehicule închiriate, terenuri, imobiliare. Desigur va trebui să obțină o viză de afaceri în Bulgaria.

În Bulgaria, salariile sunt mici

Aici, forța de muncă este bună și lucrează pe salarii mici. Asta este un avantaj pentru oamenii de afaceri care vor să-și deschidă firme și companii și să aibă angajați bulgari.

Avantaje în cazul înființării unei firme de servicii de transport în Bulgaria

Firma nu va fi obligată să plătească niciun fel de asigurare. Ea poate face intermediere, dar și transport rutier. Pentru transport este necesar RCA în Bulgaria. Plata RCA se face ca în România, dar polița este mai ieftină. Facturile se fac în valută (EURO, LEI, LEVA, LIRE). În Bulgaria nu este licență pentru intermediere și de obicei nu apar probleme pentru firmele care intermediază transportul.