Andrzej Zulawski

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune, Franța
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3659

Voteaza & Distribuie

Descriere

Andrzej Zulawski s-a nascut in 1940 si a studiat cinematografia in Franta. Filmul sau de debut, Trzecia czesc nocy (1971), a fost o adaptare dupa romanul tatalui sau, Miroslaw Zulawski. Dupa interzicerea celui de-al doilea film al sau - Diabel (1975) - in Polonia, tara sa de origine, Zulawski s-a mutat in Franta unde a regizat L’important c’est d’aimer (1975), cu Romy Schneider. Astfel a devenit cunoscut in Franta pentru filmele sale profund artistice, controversate si foarte violente. In 1985 s-a intors in Polonia pentru a regiza Na srebrnym globie (1987), care a fost din nou interzis de autoritatile poloneze. Imaginative si controversate, filmele realizate i-au adus 16 premii in cadrul a numeroase festivaluri de film internationale.

Este considerat de critica un regizor profund, care nu face concesii, cu scenarii din care nu lipsesc violenta, tandretea si dragostea. Presa si critica de specialitate l-au asemanat adesea pe Zulawski cu Stanley Kubrick, ca stil cinematografic.
Cariera i-a fost marcata de actrita
Sophie Marceau, care a devenit muza regizorului. De altfel, dupa rolul din Anna Karenina, Marceau declara ca nu va mai juca decat in filme regizate de sotul ei. Ultimul film pe care l-au facut impreuna, in care sub bagheta lui Zulawski Sophie Marceau face un rol magistral este La Fidelite, realizat in anul 2000 si proiectat in prezenta regizorului in cadrul Festivalului.

Oamenii nu mai au nevoie sa vada realitatea vietii cotidiene pe ecran. Cinematografia trebuie sa fie precum coada unui paun. Totul trebuie luat in considerare: comedia, drama, filmele pentru copii, povestile intime, filme epice. Aceasta diversitate da viata cinematografului. Fara ea, acesta ar muri, dupa cum o dovedeste cinematografia poloneza." Andrzej Zulawski

Cerinta Planet Cinema este satisfacerea majoritatii. In ceea ce ma priveste, nu fac concesii audientei mele – victime ale vietii care considera ca filmul este realizat exclusiv pentru a-i delecta si care raman inconstienti in ceea ce priveste propria lor existenta." Andrzej Zulawski

Filmografie selectiva

  • L’important c\'est d\'aimer (1975)

Cea Mai Buna Actrita - Romy Schneider, Premiile César

Nominalizare Cel Mai Bun Montaj, Premiile César


  • Possession (1981)

Cea Mai Buna Actrita - Isabelle Adjani, Premiile César

Cea Mai Buna Actrita - Isabelle Adjani, Festivalul de Film de la Cannes

Premiul Criticii, Festivalul de Film International de la Sao Paulo

Nominalizare la Palm d’Or, Festivalul de Film de la Cannes


  • Na srebrnym globie/ The Silver Globe (1987)

  • Mes nuits sont plus belles que vos jours/ My Nights Are More Beautiful Than Your Days (1989)

  • Boris Godunov (1989)


  • La fidelité/ Fidelity

Franta 2000, 165 min

Regia Andrzej Zulawski

Distributie: Sophie Marceau, Pascal Greggory, Guillaume Canet

In aceasta versiune moderna a romanului Principesa de Cleves (1678), scris de Madame de La Fayette, Clelia este o fotografa canadiana care se muta la Paris impreuna cu mama ei bolnava in urma acceptarii unui contract cu tabloidul francez La Verité. Chiar inainte de casatoria sa cu Cleve, un tanar care administreaza editura familiei sale, ea il intalneste pe Nemo, un fotograf curajos care o anunta foarte abrupt ca vrea sa se culce cu ea. Desi puternic atrasa de Nemo, Clelia alege cu incapatanare sa isi onoreze angajamentele initiale.

Premii

Cea Mai Buna Actrita - Sophie Marceau, Festivalul de Film Romantic de la Cabourg, 2000

Lebada de Aur, Festivalul de Film Romantic de la Cabourg, 2000