Concert simfonic la Filarmonica Banatul Timisoara

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 7 ani si 5 luni
Vizualizari
251

Voteaza & Distribuie

Descriere

Maestrul Walter Hilgers, Germania, dirijorul concertului simfonic de vineri, 20 noiembrie, ne propune un program alcatuit din lucrari apartinand unor mari compozitori in jurul carora, in timpul vietii lor si chiar dupa, s-au format curente de opinie, tabere si grupuri care au ajuns de-a dreptul sa se dusmaneasca. Este vorba de Richard Wagner si Johannes Brahms.

Concertul debuteaza cu momente celebre din Opera „Lohengrin" de Wagner, preludiile la actul I si actul III si patru arii la care isi vor da concursul soprana Sorina Munteanu si tenorul Marius Budoiu.

Ca si la alte opere ale sale, Wagner a compus muzica dar si libretul, care este inspirat dintr-o veche legenda medievala din secolul X, din Brabant. Premiera operei a avut loc la doi ani dupa ce a fost compusa, la 18 august 1850.

Ramanem in timpuri legendare prin Moartea Isoldei din Opera „Tristan si Isolda" cu care se incheie prima parte a programului de vineri seara, parte dedicata muzicii lui Wagner.

Partea a doua este dedicata muzicii lui Johannes Brahms, ce va fi reprezentata de Simfonia I in do minor, op 68, pe care unii muzicieni, in special Hans von Bűlow, o denumeau a zecea simfonie beethoveniana. Ea a avut un lung proces de gestatie, din 1855 pana in 1876. Simfonia I nu a fost rezultatul unei actiuni artistice demonstrative, ci un genial proces de ilustrare sonora a framantarilor romantice, un efort creator de comunicare artistica a noilor idealuri romantice. Brahms foloseste un ansamblu orchestral de tip romantic, in schimb se mentine echilibrat din punctul de vedere al sonoritatilor, de multe ori preferand expresivitati clasice. De remarcat este faptul ca procesele conflictuale, atat de indragite spiritului romantic, se desfasoara cu predilectie in partile extreme ale lucrarii.

Prima auditie a Simfoniei in do minor, a avut loc la Karlsruhe, in 4 noiembrie 1876, sub conducerea dirijorului Otto Dessof, dupa trei zile fiind dirijata de Brahms la Mannheim. Simfonia a avut peste tot un binemeritat succes.