Amfiteatrul roman

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriConstructii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8392

Voteaza & Distribuie

Descriere

Amfiteatrele erau o sursa de divertisment a romanilor. Chiar si dupa 2,000 de ani aceste amfiteatre sunt printre cele mai mari atractii ale turistilor, printre alte monumente ale Imperiului Roman. Primele lupte cu gladiatori eu fost tinute in Forumul Roman sau in Circus Maximus, atunci cand nu erau intreceri de care. In anul 29 I.Hr., constructia primului amfiteatru roman a fost terminata. Structura a fost construita pentru spectacole mari, iar initial a fost gandita ca o combinatie de doua teatre romane. Aceste cladiri erau perfecte pentru jocurile cu gladiatori din acele zile. Acestea se asemanau initial cu obiceiurile etrusce de la ceremoniile funerale, dar o data cu cresterea puterii Imperiului Roman ei au inceput sa uite obiceiurile trecutului si ritualuri vechi au inceput sa fie uitate.


Forumul roman


Forumul roman


Circus Maximus


Circus Maximus


Cel mai cunoscut dintre amfiteatrele romane este Colosseumul. Aflat in inima Romei, ruinele lui reprezinta simbolul marelui Imperiu Roman. Brutalitatea si eroismul erau infatisate in aceste arene, unde oameni si animale luptau pana la ultima suflare. Dar amfiteatrele reprezentau mai mult decat marturii ale acestor jocuri – erau reprezentative pentru victoria culturii asupta legii, a civilizatiei asupra salbaticiei. Au fost vremuri cand criminalii erau executati in aceste amfiteatre, fie de catre fiare salbatice, fie de alti criminali, in lupta pe viata si pe moarte. Prizonierii de razboi sfarseau de multe ori in acest loc.


In Statilius Taurus a existat un a amfiteatru de piatra, iar unul de lemn a fost construit de catre Nero. Vestigii ale unor amfiteatre mai mici au fost gasite langa Colosseum, o versiune in miniatura a acestuia, folosit de catre gladiatori ca loc de antrenament, dar care nu erau deschise pentru public.


Un alt amfiteatru ale carui ruine inca mai exista si ar putea fi mentionat este Amfiteatrul Castrense, deoarece portiuni din cladire au fost folosite la constructia zidului lui Aurelian – fortificatii menite sa protejeze impotriva hoardelor de barbari. Acest amfiteatru se afla in umbra Colosseumului si din aceasta cauza nu este pe lista de varf a atractiilor din Roma.