Alimentele si indicele glicemic

Alimentele si indicele glicemic

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4250

Voteaza & Distribuie

Descriere

Anumite diete impun consumul de alimente cu indice glicemic scazut. Ce inseamna, mai exact, indice glicemic? Acesta masoara efectele pe care carbohidratii din mancare le au asupra nivelului glicemiei. In urma consumului de alimente, in functie de acest indice glicemic, glicemia creste mai mult sau mai putin. Un lucru important de stiut este ca indicele glicemic este definit in functie de tipul de aliment ingerat si nu de cantitatea consumata.

Alimentele si indicele glicemic

Alimentele si indicele glicemic

Alimentele ce contin carbohidrati simpli, care se descompun rapid in timpul digestiei, necesita o cantitate mare de insulina pentru a fi metabolizati. Aceste alimente au indice glicemic ridicat. Cele cu carbohidrati complecsi, care se descompun lent in timpul digestiei si elibereaza glucoza intr-un ritm mai incet, au un indice glicemic scazut.

Medicii recomanda evitarea, pe cat posibil, a alimentelor cu indice glicemic mare, in special cele care contin zahar rafinat, produsele de panificatie in exces, cartofii, orezul, asa-zisele cereale cu zahar si bauturile carbogazoase. Cei care iubesc prajiturile trebuie sa cunoasca riscurile consumului excesiv de dulciuri si sa le reduca intrucat efectele lor asupra organismului pot fi daunatoare si ireversibile.



Alimente cu indice glicemic scazut{title}

Alimente cu indice glicemic scazut

Broccoli, ardeiul si conopida au indice glicemic scazut

Broccoli, ardeiul si conopida au indice glicemic scazut

  • Fasole neagra – 35
  • Caise uscate – 35
  • Inghetata cu fructoza – 35
  • Nectarine – 35
  • Piersici – 35
  • Seminte de floarea soarelui – 35
  • Orez salbatic – 35
  • Iaurt – 35
  • Sfecla de zahar cruda – 30
  • Morcovi cruzi – 30
  • Usturoi – 30
  • Marmelada fara zahar – 30
  • Pere – 30
  • Rosii – 30
  • Capsune – 25
  • Cirese – 25
  • Linte verde – 25
  • Faina de soia – 25
  • Migdale – 15
  • Broccoli – 15
  • Varza – 15
  • Dovlecei – 15
  • Ardei gras – 15
  • Ciuperci – 15
  • Ceapa – 15
  • Fistic – 15
  • Salata verde – 15
  • Soia – 15
  • Avocado – 10
  • Condimente – 5
  • Mere – 35
  • Mazare – 35
  • Portocale – 35
  • Lapte – 30
  • Mure, afine, coacaze, zmeura – 25
  • Ciocolata neagra – 25
  • Lamaie – 20
  • Cacao – 20
  • Telina – 15
  • Conopida – 15
  • Castravete – 15
  • Masline – 15
  • Spanac – 15
  • Nuci – 15
  • Otet – 5
  • Crustacee – 5


Alimente cu indice glicemic mediu{title} Alimente cu indice glicemic mediu

Strugurii au indice glicemic mediu

Strugurii au indice glicemic mediu

  • Baton de cereale fara zahar – 50
  • Kiwi – 50
  • Suc de ananas – 50
  • Mango – 50
  • Muesli – 50
  • Cartofi dulci – 50
  • Ananas – 45
  • Struguri – 45
  • Paine integrala – 45
  • Spaghete – 45
  • Cereale integrale – 45
  • Smochine uscate – 40
  • Prune uscate – 40
  • Ovaz – 40
  • Unt de arahide – 40


Alimente cu indice glicemic ridicat{title} Alimente cu indice glicemic ridicat

Produsele de panificatie au indice glicemic ridicat

Produsele de panificatie au indice glicemic ridicat

  • Bere - 110
  • Glucoza – 100
  • Cartofi prajiti – 95
  • Faina de orez – 95
  • Morcovi fierti – 85
  • Orez instant – 85
  • Fulgi de porumb – 85
  • Paine alba – 85
  • Faina alba de grau – 85
  • Piure de cartofi – 80
  • Gogosi – 75
  • Lasagna – 75
  • Pepene verde – 75
  • Ciocolata – 70
  • Bauturi carbogazoase – 70
  • Malai – 70
  • Taitei – 70
  • Zahar alb – 70
  • Stafide – 65
  • Banane coapte – 60
  • Castane – 60
  • Inghetata cu zahar 60
  • Pizza – 60
  • Pepene galben – 60
  • Ketchup – 55
  • Mustar – 55
  • Nutella – 55
  • Piersici - 55