Afacere tip food truck: 3 sfaturi și recomandări

Afacere tip food truck: 3 sfaturi și recomandări

Detalii

CategoriiAlimentatie, Economie
Taguriidei de afaceri, oportunitati de afaceri
Ultima actualizareMiercuri 13 iulie 2022
Vizualizari103

Voteaza & Distribuie

Descriere

Street food este un concept relativ nou pe piața din România, dar care a câștigat rapid teren, devenind un competitor redutabil al clasicelor fast-food-uri. Pe fondul popularității înregistrate încă de la apariția pe piață, afacerile pe acest segment au devenit tot mai profitabile, necesitând o investiție mai mică și oferind mai multe avantaje în comparație cu restaurantele și fast-food-urile.

Unul dintre principalele avantaje este mobilitatea, pentru că te poți muta ușor în zonele cu vad la anumite ore, atunci când crește afluxul de clienți. Pentru a beneficia de acest avantaj, ai nevoie de un food truck, adică de un vehicul modificat, pentru a servi și ca bucătărie și punct de servire a clienților. Dacă introducerea de mai sus ți-a stârnit interesul, urmărește mai departe și cuprinsul, pentru a afla câteva sfaturi și recomandări despre acest tip de afacere.

Folosește un vehicul cu aspect cât mai atractiv

Un food truck trebuie să fie o prezență inedită și să atragă atenția imediat cum își face apariția într-o anumită zonă. În caz contrar, riști să fie confundat cu orice alt autovehicul parcat în zonă și astfel să pierzi potențiali clienți. Un design exterior deosebit e greu să treacă neobservat, iar astfel oamenii se vor apropia de food truck, fie chiar și din simplă curiozitate. Dacă le place ceea ce văd, majoritatea nu vor rezista tentației de a-ți încerca produsele și astfel îți câștigi clienți noi. Idei pentru un astfel de design exterior mai special sunt nenumărate, iar varianta aleasă trebuie să fie în concordanță cu produsele pe care le vinzi.

Pune la dispoziția clienților un spațiu de servire

Mulți clienți ar aprecia dacă ar avea posibilitatea să servească sandwich-ul sau cafeaua la fața locului, pentru că nu le place să bea ori să mănânce pe stradă și nici nu pot să ia „la pachet”. De aceea, ar fi binevenit și un mic spațiu de servire amenajat în dreptul vehiculului, cu câteva mese pentru clienți. Pentru zilele răcoroase, ai la dispoziție o gamă diversă de încălzitoare de terasă din care poți aleg modelul potrivit pentru a le asigura clienților un plus de confort.

Alege cu atenție locurile de amplasare

Faptul că este un vehicul mai deosebit decât celelalte din trafic, nu înseamnă că food truck-ul poate face rabat de la regulile de circulație. Așadar, atunci când alegi o zonă de amplasare, ai grijă să nu parchezi în loc nepermis și să nu încurci cumva circulația. Pentru a putea parca în anumite zone, este posibil să ai nevoie și de o autorizație specială din partea administrației locale, așa că este recomandat să te documentezi bine în acest sens.

De asemenea, ține cont de faptul că în zonele cu vad este greu să găsești un loc de parcare adecvat la orele de vârf, așa că este indicat să te deplasezi aici mai din timp. În lipsa unui loc, nu ai cum să-ți desfășori activitatea, și astfel vei pierde mulți clienți în intervalul în care sperai la cele mai mari vânzări. Zonele ideale sunt cele din apropierea clădirilor de birouri, frecventate în special de angajați cu program încărcat, care sunt clienții ideali pentru cei care derulează o astfel de afacere.De asemenea, și târgurile sau alte evenimente publice organizate ocazional sunt un bun prilej de a face vânzare cu un food truck.

Am ajuns și la partea de încheiere, în care îți adresăm un ultim sfat la fel de important: nu te apuca de treabă înainte de a obține autorizația de funcționare! Pentru aceasta, trebuie că faci dovada că tu sau angajații ați urmat un curs de igienă, iar bucătarul care prepară produsele culinare deține o certificare în acest sens. De asemenea, modificările aduse vehiculului trebuie să fie avizate de RAR, iar echipamentele folosite trebuie să se încadreze în standardele de calitate.

Vei avea de alergat puțin după toate aceste aprobări, însă apoi treaba va merge „ca pe roate”, și la propriu și la figurat.

Sursa foto: unsplash.com/photos/m6fYkq_P2Cc