Activitati extracurriculare la scoala

Activitati extracurriculare la scoala

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5565

Voteaza & Distribuie

Descriere

Activitatile extracurriculare isi au importanta lor in activitatea educationala. Din ce in ce mai multe sisteme educationale le adopta si le recunosc meritele in imbunatatirea performantei copiilor la scoala. S-a observat faptul ca activitatea de invatare da rezultate mult mai bune daca este imbinata si cu cateva momente de distractie si detensionare. Iata cateva motive care va vor convinge ca activitatile extracurriculare sunt necesare.
Activitatile extracurriculare


Activitatile extracurriculare au numai beneficii pentru elevi
Activitatile extracurriculare alunga stresul

Pana si copiilor, bombe energice prin definitie, le este imposibil sa stea perfect concentrati timp de 6-7 ore la scoala, mai ales acum, cand aria curriculara este atat de bogata, vasta si complexa. Acest lucru le poate induce o stare de stres si oboseala care duce la blocaje si la pierderea interesului fata de obiectele de studiu.


Sportul, muzica, pictura, artele in general ii destreseaza pe elevi prin expunerea lor in fata unor activitati menite sa-i relaxeze, sa le alunge tensiunea acumulata de-a lungul zilei. Aceste momente de rupere ale rutinei au dat rezultate vizibile in performanta copiilor. Sportul determina corpul sa verse un val de adrnalina in sange, ceea ce determina o mai buna oxigenare si o imbunatatire a rezistentei fizice.


Activitatile extracurriculare si beneficiile pentru sanatateActivitatile extracurriculare sunt benefice pentru sanatate


Activitatile extracurriculare sunt benefice pentru sanatate
Orele petrecute la scoala si numarul mare de teme pentru acasa predispun la sedentarism. Elevii nu mai au timp sa se joace si sa practice activitati sportive si devin din ce in ce mai sedentari. Pentru a se dezvolta armonios si pentru a fi in forma, copiii au nevoie de o activitate fizica intensa. Astfel, obezitatea este combatuta, riscul bolilor asociate acesteia scade si el iar imunitatea copiilor are numai de castigat. Activitatile sportive petrecute in aer liber, mai ales la soare, duc la producerea unei cantitati suficiente de vitamina D, necesara fixarii calciului.


Activitatile extracurriculare ii ajuta pe copii sa-si dezvolte abilitatile de management al timpului

Programa scolara este din ce in ce mai aglomerata iar cantitatea de informatie pe care copiii trebuie sa o asimileze creste pe zi ce trece. Traim intr-o societate supusa presiunii timpului si numai cine stie sa-si gestioneze corect si eficient programul va putea sa razbata. Iata cum activitatile extracurriculare ii ajuta pe elevi sa invete inca de la varste fragede notiuni de baza ale managementului timpului.


In momentul in care opteaza pentru diverse activitati extracurriculare, copiii sunt nevoiti sa le imbine armonios cu studiul, care nu poate ignorat sau pus pe locul al doilea. Acestia devin mai responsabili cu datoriile pe care le au, invata sa-si organizeze programul eficient si isi formeaza incat de timpuriu un simt al managementului timpului ce le va folosi pe viitor, in cariera.


Activitatile extracurriculare dezvolta spiritul de echipaActivitatile extracurriculare dezvolta spiritul de echipa


Activitatile extracurriculare dezvolta spiritul de echipa
Un alt atribut ce le va folosi pe viitor, atat in viata de zi cu zi, cat si in cariera, este spiritul de echipa. Atat activitatile sportive, cat si cele de dezbatere necesita munca in echipa. Fara o conlucrare perfecta cu ceilalti mebri ai grupului, activitatile nu pot fi duse la bun sfarsit. Astfel, li se inoculeaza si un sentiment de apartenenta la grup, de loialitate fata de echipa si, de ce nu, apar si prieteniile.


Activitatile extracurriculare duc la descoperirea talentelor ascunse

Activitatile extracurriculare duc la imbunatatirea abilitatilor copiilor. In unele cazuri, insa, acestea duc si la descoperirea talentelor ascunse, pe care copiii nu stiau ca le au. In momentul in care prind gustul unei activitati care le face placere, copiii isi vor dedica timp si resurse pentru realizarea acesteia, fie ca e vorba de sport, muzica, sah sau hobby-uri relaxante.


Activitatile extracurriculare dezvolta spiritul civicVoluntariatul ii responsabilizeaza pe copii


Voluntariatul ii responsabilizeaza pe copii
Activitati precum voluntariatul ajuta elevii sa devina constienti si responsabili fata de probleme societatii in care traiesc. Latura lor umana se dezvolta iar spiritul justitiar iese la suprafata inca de la varste fragede. Copiii realizeaza importanta ajutorului pe care il ofera prin aceste activitati voluntare si pot cuantifica contributia lor la imbunatatirea starii de fapt a societatii. Cei care au prestat astfel de activitati au povestit ca, la final, au avut un sentiment de liniste sufleteasca dupa ce au daruit timp si energie pentru ajutorarea celor dezavantajati.