Accidentat de un sofer fara asigurare RCA

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1681

Voteaza & Distribuie

Descriere

Statisticile spun ca sansele ca un sofer fara asigurare RCA sa conduca in stare de ebrietate sunt de 10 ori mai mari fata de cei asigurati si sunt condamnati pentru conducere neregulamentara de 3 ori mai mult. Este probabil ca ei sa provoace cate 1 accident la fiecare 6 luni. Unul din 20 soferi conduce fara asigurare astfel nu e suprinzator ca unul din zece soferi au fost implicati intr-un accident cu un sofer neasigurat. Intrebarea e ce sa faci daca esti implicat intr-un accident cu un astfel de sofer.


La locul accidentului nu iti vei da sema daca celalalt are sau nu asigurare. Noteaza modelul masinii lui, numarul de inmatriculare si datele acestuia. Este foarte probabil ca acesta sa nu iti dea datele reale. Trebuie neaparat sa inregistrezi tot ce spune celalalt sofer. Daca nu ai aceste informatii va fi aproape imposibil sa iti recuperezi din paguba.


De asemenea este important sa retii cat de tare este avariata cealalta masina. Retine marcajele de pe strada, indicatoarele din locul respectiv, conditiile meteo, daca celalalt sofer avea sau nu luminile aprinse – defapt incearca sa retii cat mai multe detaliile despre locul accidentului. Daca esti indeajuns de norocos incat sa fie un martor neutru la fata locului, noteaza-i toate detaliile. Daca cumva ai un aparat foto in masina, este recomandat sa faci multe poze – incearca sa ii faci o poza clara celuilalt sofer, politiei s-ar putea sa ii placa acea poza.


Daca ai asigurare casco, asiguratorul tau va plati pentru reparatiile masinii tale dar vei pierde reducerea de care beneficiai pentru ca nu aveai evenimente. Dar ramane problema costurilor neacoperite de asigurare pe care tu va trebui sa le platesti.


Daca aveti doar asigurare RCA, ati intrat in bucluc. Asiguratorul vostru nu va plati absolut nimic pentru reparatia masinii voastre. Ce poti face este sa il dai in judecata pe celalalt sofer si sa speri ca iti vei recupera banii, dar acest lucru nu este sigur. Ce poti face este sa te adresezi Biroului Central al Asigurarilor pentru a te despagubi – tot va trebui sa platesti 300 euro din paguba.


Asiguratorii insista sa notezi numarul de inmatriculare al celeilalte masini si obligatoriu trebuie sa raportezi incidentul la politie. Intotdeauna sa ceri politiei rutiere o copie a raportului accidentului deoarece cei de la asigurari o vor cere.


Legea din alte tari ii penalizeaza mai drastic pe acei soferi care conduc masina fara asigurare obligatorie. Un proiect de viitor vrea sa implementeze o pedeapsa aspra pentru soferii care nu au asigurare de raspundere civila - vor primi o amenda de 100 euro si masina le va fi retinuta si dusa la fier vechi. In acest moment, amenda medie pentru codus fara asigurare este de 170 euro care nu e o pedeapsa asa mare tinand cont ca asigurarea poate costa mai mult in unele cazuri.. Pierderea masinii si o amenda de 100 euro este o pedeapsa mult mai buna. Sa speram ca aceasta lege va fi aprobata.


Un politist a spus ca soferii fara asigurare de cele mai multe ori nu au nici permis de conducere si nici chiar verificarea tehnica facut la masina. „Facem tot ce ne sta in putere sa ii scoate pe acesti soferi de pe strada"


Noi le uram succes in aceasta actiune.