6 rețete sănătoase pentru cei care suferă de intoleranță la gluten

Detalii

CategoriiAlimentatie
Taguriintoleranta la gluten, retete culinare, retete mancare
Ultima actualizareVineri 29 octombrie 2021
Vizualizari489

Voteaza & Distribuie

Descriere

Boala celiacă, sensibilitatea la gluten non-celiacă, dermatita herpetiformă și alergia la grâu sunt câteva dintre afecțiunile ce pot fi declanșate de gluten. Termenul folosit popular pentru toate acestea este „intoleranța la gluten”.

Există mai multe simptome ce pot fi experimentate, printre care:

  • balonare;
  • disconfort sau durere abdominală;
  • conspirație sau diaree;
  • dureri de cap;
  • oboseală;
  • tulburări musculare;
  • dureri osoase sau articulare.

Ce alimente trebuie evitate

Cei care suferă de boala celiacă au nevoie de o dietă strictă fără gluten pe tot parcursul vieții. Cei care au o sensibilitate non-celiacă sau alergie la grâu, în schimb, pot fi tratați prin diete de câțiva ani. Lista alimentelor care trebuie evitate include cereale (grâu, secară, ovăz, graham, orz, spelță, orez) și unele băuturi alcoolice (bere, băuturi spirtoase pe bază de cereale).

3 rețete sănătoase fără gluten

Dacă ești nevoit să treci la o dietă fără gluten, îți venim în ajutor cu 3 rețete ușoare, pentru fiecare masă a zilei.

Brioșe-omletă pentru micul dejun

Ingrediente

  • 4 ouă
  • 2 felii de șuncă
  • o jumătate de ceapă
  • cașcaval ras
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare


Bate ouăle, toacă șunca și ceapa, apoi combină-le într-un bol alături de cașcavalul ras și sare și piper. Toarnă amestecul în forme de brioșe și dă la cuptor timp de 25 de minute la 180°C. Pentru a economisi timp dimineața, prepară-le în seara anterioară, iar înainte de micul dejun încălzește-le câteva minute la cuptor.

Salată caldă de cartofi și pui pentru prânz

Ingrediente

  • 400 gr cartofi
  • 500 gr piept de pui
  • 1 ceapă
  • 2-3 bețe de țelină
  • 100 gr struguri
  • 70 gr iaurt grecesc
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • coriandru măcinat, după gust.

Mod de preparare

Decojește cartofii și fierbe-i aproximativ 20 minute sau până când furculița intră ușor în ei. Clătește-i în apă rece, apoi taie-i cubulețe. Cât timp se fierb cartofii, taie puiul cubulețe și trage-l la tigaie. Când carnea este gata, combin-o cu cartofii, ceapa tocată, bețele de țelină tăiate în bucățele mici și strugurii (întregi sau tăiați pe jumătate). Separat, prepară un dressing din iaurt, zeamă de lămâie și coriandru. Toarnă-l peste salată și amestecă ușor.

Chili la slow cooker pentru cină


Ingrediente

  • 4 roșii
  • 1 conservă de fasole neagră
  • 3 cartofi
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ardei gras galben
  • 3 căței de usturoi
  • 1 linguriță pudră de chili (sau mai mult, după gust)
  • 1 linguriță chimen
  • 1/2 linguriță piper
  • 1 linguriță sare
  • o mână de coriandru proaspăt
  • 1 linguriță zeamă de lime.

Mod de preparare

Toacă roșiile, ceapa, ardeii și usturoiul, taie cartofii cubulețe, apoi combină-le alături de fasole în slow cooker. Condimentează și amestecă bine, apoi lasă la gătit timp de 5 ore pe nivelul Low sau 3,5 ore pe nivelul High. Înainte de servire, adaugă frunzele de coriandru și zeama de lămâie și amestecă ușor.

Idei de gustări fără gluten


Desigur, meniul nu este complet fără gustări între mese fără gluten. Găsești și în magazine diferite produse deja preparate, însă ai grijă să verifici întotdeauna lista de ingrediente pentru a evita eventualele probleme.

Dacă preferi să îți faci gustările acasă, ți-am pregătit 3 sugestii simple.

Felii de măr copt


Ingrediente

  • 1 măr

Mod de preparare

Taie merele în felii subțiri, apoi aranjează-le pe o tavă de copt tapetată. Dă-le la cuptor 40 de minute la 120°C, apoi lasă-le la răcit. Le poți consuma ca atare, dar le poți folosi și în salate sau deserturi.

Năut picant

Ingrediente


  • 1 conservă de năut (400 gr)
  • 1 lingură de ulei
  • 1 lingură pudră de chili.

Mod de preparare

Clătește năutul, apoi toarnă-l într-un castron și amestecă-l bine cu uleiul și pudra de chili. Întinde-l pe o tavă și dă-l la cuptor timp de 25 minute la 100°C. Se consumă după ce s-a răcit.

Sparanghel la grătar

Ingrediente


  • 200 gr sparanghel
  • 1 linguriță de unt
  • 2 linguri de migdale tocate.

Mod de preparare

Gătește sparanghelul la grătar, aproximativ 5 minute. Între timp, topește untul. Când sparanghelul e gata, așază-l pe o farfurie și stropește-l cu unt topit, apoi presară migdalele tocate.

Deși intoleranța la gluten vine cu o serie de restricții, asta nu înseamnă că trebuie să mănânci doar preparate plictisitoare. Încearcă rețetele de mai sus și experimentează cu ingrediente și condimente noi. Poftă bună!


Sursa foto: burst.shopify.com/photos/a-tray-of-roasted-chickpeas