6 beneficii ale jucăriilor educative pentru dezvoltarea copiilor

Detalii

CategoriiEducatie
Tagurijucarii educative
Ultima actualizareJoi 23 ianuarie 2020
Vizualizari683

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fiecare părinte își dorește o dezvoltare armonioasă pentru copilul său și face tot posibilul pentru a-i oferi asta.

Pentru că cei mici descoperă lumea jucându-se, un prim pas care contribuie la formarea lor este reprezentat de achiziția unor jucării educative potrivite vârstei. Acestea îi stârnesc curiozitatea și îi oferă posibilitatea de a-și testa simțurile și imaginația.

Iată câteva beneficii pe care acest tip de jucării le pot avea în dezvoltarea copiilor

1. Jucăriile educative ajută copilul să facă asocieri corecte

Jucăriile educative dezvoltă latura cognitivă a copilului și sunt concepute special pentru a realiza conexiunile cerebrale. Un bun exemplu în acest sens sunt puzzle-urile. Copilul învață să creeze un algoritm de obținere a imaginii din puzzle. Cu o bună coordonare vizuo-motrică, el găsește locul potrivit fiecărei piese. Inițial va pune toate piesele cu imaginea în sus, ulterior va alege colțurile puzzle-lui. Apoi va grupa piesele în funcție de culori, potrivind una câte una, în ordinea corectă. Rezultatul le va aduce o mare satisfacție și le va spori stima de sine.

Fiecare puzzle are o anumită tematică - este nevoie de mai multe jucării de genul acesta, pentru ca piticii să experimenteze și să-și lărgească câmpul vizual. Progresiv, se va trece de la un puzzle cu piese mari și puține la număr, la unul cu mai multe piese.

2. Jucăriile educative îi ajută pe cei mici să-și dezvolte imaginația

Imaginația nu are limite în copilărie, iar asta ar trebui fructificat din plin. E minunat să vezi cum cei mici creează lumi paralele în care ei sunt salvatorii planetei. Pot într-o clipă ajunge la stele, să călătorească prin spațiu sau să trăiască în palate de cleștar.

Modelele de jucării educative pentru copii de la Educlass.ro le oferă ocazia să dea frâu liber imaginației și să facă scenarii pentru aventuri minunate.

3. Jucăriile educative îi învață norme sociale

La vârste fragede, mintea celor mici este asemeni unui burete care absoarbe toate informațiile din jur. Trebuie să fii foarte atent ca părinte la tipul de informații la care îi dai acces.

Trebuie să filtrezi foarte bine tipul jucăriilor și să i le oferi doar pe cele de pe urma cărora învață lucruri utile.
Jucăriile educative îi pot învăța reguli de circulație sau instrui cum să se comporte în diverse situații - la restaurant, la grădiniță, la dentist, ori în parc.

4. Jucăriile educative le dezvoltă vocabularul
Fie că jucăriile conțin vocale, consoane ori chiar cuvinte întregi în limba română sau alte limbi străine, cu ajutorul jucăriile educative, copilul își îmbunătățește lexicul.

Din momentul în care copilul se arată interesat de jocuri și jucării, procesul de îmbogățire a vocabularului este floare la ureche. Pornind de la niște imagini, cei mici pot crea adevărate povești.

Activitățile educative generate de jocurile interactive îi ajută pe cei mici să învețe consoane sau vocale într-o manieră amuzantă. Copilul apasă pe litera dorită, ascultă cum se pronunță și repetă ceea ce aude. Astfel, copilul reușește să recunoască legătura dintre literă și sunet. Fiecare mișcare pe care o face se poate considera drept un bun exercițiu kinestezic.

Un alt joc interactiv menit să îi învețe pe copii literele îl reprezintă cel alcătuit din cartoane sau cuburi pe care sunt desenate literele.

Pentru că în dezvoltarea copilului tu ai rolul principal, pentru extinderea vocabularului poți modera jocul! Alegeți câteva litere și formați cuvinte scurte, ori enumerați obiecte din cameră care le conțin. Astfel, activitatea de învățare devine mai atractivă pentru copil, iar atmosfera destinsă a familiei definește jocul.

5. Jucăriile educative îi ajută să socializeze

Jocul este mult mai distractiv în cel puțin doi parteneri, mai ales dacă între aceștia au loc dialoguri. Se comunică regulile jocului, se explică strategii și modul de lucru, se aduc laude și încurajări din ambele părți. Partenerii de joc pot constitui echipe bine sudate care, în timp, pot deveni adevărate prietenii.

Copiii vor ști să respecte rândul celuilalt jucător și nu se vor supăra dacă nu ies ei mereu învingători. Plăcerea participării la joc va fi uneori mai mare decât laurii victoriei. Jucându-se, copiii învață ce e altruismul, corectitudinea și fairplay-ul, calități dobândite de marii campioni.

6. Jucăriile educative le dezvoltă abilitățile intelectuale

Jucăriile educative cuprind și jocuri de cultură generală, de logică. Prin joc, copiii își pot îmbunătăți cunoștințele generale din multiple domenii, însă în același timp își pun la încercare și gândirea logică cu întrebări des întâlnite în testele de inteligență.

Astfel de jucării educative combină plăcerea jocului cu efortul mental; astfel, în timp ce se relaxează, cei mici reușesc să învețe lucruri noi din domenii multiple precum astronomie, geografie, istorie, știință, matematică și literatură.

Jucăriile și jocurile educative pot fi folosite pentru a stimula învățarea încă de la vârste fragede. Pe educlass.ro găsești cele mai bune oferte de jucării educative.

Sursa foto: unsplash.com/photos/mf_3yZnC6ug