5 sfaturi pentru a avea gingii sanatoase

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriclinica stomatologica, stomatolog, stomatologie
Ultima actualizareMarti 4 august 2020
Vizualizari586

Voteaza & Distribuie

Descriere

Când vorbim despre sănătatea orală, cei mai mulți dintre noi ne gândim la dinți sănătoși, fără carii sau alte probleme dentare. Însă gingiile sunt cel puțin la fel de importante, așa că nu trebuie neglijate. Iată cum să îți menții gingiile sănătoase pentru a avea un zâmbet de nota 10! Bolile gingivale sunt de cele mai multe ori tăcute, ceea ce înseamnă că nu provoacă simptome decât în stadii foarte avansate. Dacă gingiile sunt iritate sau infectate din cauza plăcii bacteriene și a tartarului, apar probleme precum gingivita ori periodontita. Despre aceste afecțiuni ale gingiilor știm că pot crește riscul pentru o serie de boli precum cele cardiace sau chiar diabet. Din fericire însă, afecțiunile gingivale pot fi prevenite prin menținerea sănătății orale. Ține cont de sfaturile de mai jos și nu vei avea probleme la nivelul gingiilor.

Sfaturi pentru gingii sănătoase

Specialiștii de la Clinica Stomatologică Denttaglio fac următoarele recomandări pentru prevenirea bolilor gingivale:

1. Spală-ți dinții în mod corect

Perierea dinților de două ori pe zi este esențială pentru menținerea sănătoasă a dinților, dar și a gingiilor. Folosește o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți cu fluor. Periuța o vei înlocui cu una nouă o dată la 3 luni. Metoda corectă de spălare a dinților este următoarea: ține periuța de dinți în unghi de 45 de grade față de gingii și folosește mișcări scurte repetate, punând presiune medie pe periuță. Pentru perierea interiorului dinților, se va ține periuța vertical și se vor folosi mișcări repetitive scurte de sus în jos, pe fiecare dinte.

2. Folosește zilnic ața dentară

Curățarea cu ață dentară este importantă întrucât permite îndepărtarea resturilor alimentare dintre dinți și gingie. Dacă aceste resturi nu sunt îndepărtare în mod regulat, se formează tartarul, care la rândul său poate cauza boli gingivale.

3. Clătește cavitatea orală cu apă de gură

Apa de gură poate preveni afecțiunile gingivale, în timp ce reduce și riscul de carii și de tartar. De aceea este indicat să incluzi apa de gură în rutina zilnică de îngrijire a danturii tale. Bineînțeles, apa de gură va fi folosită în paralel cu perierea dinților și folosirea aței dentare.

4. Renunță la fumat

Fumatul slăbește sistemul imunitar și mărește predispoziția pentru boli gingivale. De accea medicii stomatologi ne recomandă să renunțăm la fumat dacă ne dorim gingii sănătoase și dinți mai albi.

5. Ai grijă la alimentație

Unele alimente sunt benefice pentru dantura ta, în timp ce altele îți pot cauza probleme precum afecțiunile gingivale și nu numai. Iată care sunt alimentele și băuturile pe care să le eviți pentru a îți păstra gingiile sănătoase:

· Alimentele bogate în amidon, care pot rămâne lipite între dinți, respectiv între dinți și gingie;
· Bomboanele și dulciurile lipicioase, care rămân pe dinți mult timp după ce sunt consumate;
· Băuturile bogate în zaharuri ori acid citric;
· Băuturile alcoolice (întrucât deshidratează cavitatea bucală, implicit gingiile).

Ce semne și simptome au afecțiunile gingivale

Dacă ai probleme gingivale, este bine să ceri ajutorul specialistului cât mai devreme. Dacă observi următoarele simptome la nivelul gingiilor, fă-ți cât mai curând o programare la medicul stomatolog:

· Inflamație;
· Înroșirea gingiilor;
· Sensibilitate crescută;
· Dureri;
· Sângerări.

Trebuie să știi că există o serie de factori care cresc riscul de afecțiuni gingivale. Iată care sunt aceștia, pentru a vedea dacă te afli în categoria cu risc crescut:

· Obezitatea;
· Bruxismul;
· Fumatul;
· Vârsta înaintată;
· Istoric familial de boli gingivale;
· Administrarea unui tratament medicamentos cu antidepresive, anticoncepționale ori medicamente pentru boli cardiace.

Îngrijirea atentă a dinților și gingiilor te poate feri de multe afecțiuni dentare, al căror tratament este costisitor și creează disconfort. Ai grijă de dantura ta, mergi în mod regulat la controale stomatologice și vei avea un zâmbet frumos și sănătos!

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/femeie-zambet-dinte-sanatate-gura-3498849/