Amenajarea și decorarea unei clinici stomatologice. 10 recomandări

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriclinica stomatologica, stomatolog, stomatologie
Ultima actualizareSambata 13 august 2022
Vizualizari526

Voteaza & Distribuie

Descriere

Alegerea locației perfecte pentru o clinică stomatologică înseamnă pași făcuți în sensul configurării echipamentului, a proiectării sălii de primire, a cabinetelor și zonei administrative. Cu un design potrivit nu doar că vei atrage clienți ușor, dar vei crea un spațiu primitor și funcțional, care să răspundă nevoilor personalului și pacienților. Investiția în amenajarea și decorarea unei clinici stomatologice este serioasă, iar proiectul realizat este deosebit de important. Dacă locația a fost adjudecată, încep demersurile pentru proiectul interior, care vizează atât sala de așteptare pentru pacienți, cu recepția aferentă, cât și spațiile pentru cabinetele și anexe.

1. Organizarea spațiului pentru un flux medical corect

Într-o clinică stomatologică există cabinete de tratare a afecțiunilor, dar și zone pentru laborator și tehnică dentară, motiv pentru care trebuie stabilite de la început circuitele, respectând legislația și normele, cu obținerea avizelor necesare, înainte de deschiderea oficială.

2. Alegerea conceptului clinicii

Fie că modernizezi, îți dorești reorganizarea pentru mai mult spațiu sau pornești de la zero, conceptul clinicii vizează domeniul de activitate, dar și brandul pe care vrei să îl impui pe piață. Alege valorile în care crezi și concepe totul în jurul acestora, ținând cont și de modul în care vrei să fii perceput de pacienți. Alege seturi de odorizante profesionale pentru o primă impresie deosebită. Împreună cu marketingul vizual, scent marketingul cuprinde soluții complete de comunicare multisenzorială, pentru a crea conexiuni puternice între brand și pacienți.

3. Selecționarea aparaturii optime

Aparatura de ultimă generație din domeniu reprezintă un atu pentru clinică, dar și un sprijin pentru pacienți care vor trece mai rapid peste intervenții, beneficiind de noutățile din domeniu și de tehnică modernă și materiale de calitate, pentru intervențiile de care au nevoie.

4. Spații special alocate

Sterilizarea instrumentarului, depozitarea materialelor, zonele pentru colectarea deșeurilor medicale stomatologice, precum și spațiile necesare personalului pentru a se schimba și mânca sunt importante atunci când ai o clinică stomatologică. Zona administrativă are nevoie de propriul circuit și de locuri special alocate.

5. Identificarea mobilierului necesar

Designul clinicii stomatologice comunică totul despre brand și mod de interacțiune cu pacienții. Percepția este totul, iar pentru aceasta mobilierul trebuie să aibă funcționalitate, dar și culori adecvate. Pentru că există mai multe zone destinate pacienților, ele trebuie să fie armonizate. Mobilierul de la recepție și din sala de așteptare trebuie să fie la fel, dar caracteristicile pieselor sunt diferite, în funcție de nevoi.

6. Iluminat adecvat

Lumina naturală este extrem de importantă, dar în cabinete este nevoie de lumină artificială puternică. Corpurile de iluminat pot fi realizate la comandă pentru un plus de stil și personalizare a clinicii. Pete de culoare într-un spațiu aerisit, dar ușor artificial pot fi date de lampadare și veioze în nuanțe contrastante, ce se pot regăsi în zona de așteptare sau la recepție.

7. Accesorii și decorațiuni

Zona de recepție și cea a sălii de așteptare trebuie să fie în culori vii sau pastel, care să confere o senzație cât mai plăcută, dar aici pot exista și câteva elemente de decor care să facă spațiul ceva mai intim. Și în cabinete poți opta pentru ceasuri de perete și rafturi verticale în culori puternice, alături de ghivece cu flori, tablouri sau sculpturi și statuete.

8. Personal de specialitate

Medicii și asistentele sunt inima clinicii stomatologice. Dincolo de pregătirea profesională și de profesionalism trebuie să existe empatie și o bună comunicare cu pacienții.

9. Amenajarea spațiului exterior

Prima impresie este totul, motiv pentru care zona din jurul clinicii stomatologice trebuie să fie curată și îngrijită, o invitație pentru a intra și pentru ca pacienții să se simtă în siguranță.

10. Strategia de marketing și prezentarea brandului

Modul de prezentare și conceptul de brand este ultimul punct în amenajarea și dotarea clinicii stomatologice. Contează enorm cum îți dorești să ajungi să fii cunoscut și să evoluezi. Trebuie să ai o strategie de la început, dar care poate fi ajustată pe parcurs, în funcție de feedback-ul primit de la pacienți.

Amenajarea și decorarea unei clinici stomatologice presupune crearea unui spațiu atractiv, începând de la recepție și până în zona administrativă, astfel încât pacienții și personalul să se simtă cât mai bine, în fiecare moment. Designul locației va definitiva imaginea clinicii, consolidând brandul.

Sursa foto: pexels.com/photo/man-having-dental-check-up-3845806/