5 sfaturi ca să economisești bani pentru a-ți lua o casă

Detalii

CategoriiEconomie
TaguriCasa
Ultima actualizareLuni 15 iunie 2020
Vizualizari653

Voteaza & Distribuie

Descriere

La bază unei investiții într-o proprietate imobiliară stă, întâi de toate, capacitatea noastră de a economisi bani. Românii au simțul proprietății, spre deosebire de alți europeni, chiar dacă achiziția unei locuințe este costisitoare. Mulți tineri își doresc propriul cămin, însă, pentru a-și îndeplini visul au nevoie de o sumă considerabilă, fie pentru avansul unui credit, fie ca să cumpere cu bani cash. Dacă vrei și tu să fii proprietar de casă și te întrebi cum să economisești ca să ți-o cumperi, află câteva sfaturi utile:

1. Află care sunt cheltuielile tale lunare

Cu toate că pare greu de crezut, mulți oameni nu știu pe ce se duc banii lor, lună de lună. Poate că, în linii mari, știi cât îi costă utilitățile sau abonamentul pentru sală ori transport, însă, cu siguranță nu au o evidență clară a fiecărei sume cheltuite. Dacă ești în aceeași situație și vrei să economisești, cel mai bine ar fi să afli care este nivelul tău minim de cheltuieli dintr-o lună. Așadar, notează cât ai dat pe mâncare, haine, facturi, combustibil, taxe, ieșiri în oraș sau cadouri și vei vedea care sunt costurile tale după 30 de zile.

2. Realizează un buget de venituri și cheltuieli

Dacă ți-ai notat toate cheltuielile timp de 2-3 luni, stabilește de unde poți economisi. În acest sens, pe lângă valoarea costurilor lunare, stabilește și suma totală a veniturilor, apoi împarte câștigul între cheltuielile esențiale, cele ocazionale și pentru distracție și, cel mai important, stabilește și o sumă pe care să o economisești. În plus, elimină cheltuielile care nu sunt absolut necesare. De pildă, mergi mai mult pe jos, și vei economisi bani cu transportul, limitează ieșirile în oraș, fă sport în parc și renunță la sală ori gătește acasă și nu mai comanda mâncare. Procesul de achiziție a unei case este de durată și necesită măsuri pe termen mediu și lung, așa că, în timp, vei observa că tot efortul tău se va concretiza într-o sumă substanțială pe care o poți folosi.

3. Schimbă banii într-o monedă străină

Vei avea nevoie de 1-2 ani, sau poate chiar mai mult, ca să pui bani deoparte pentru o casă. Te-ai gândit că ar fi mai bine să-ți păstrezi economiile într-o monedă străină? Poți să faci www.cursbnr.ro conversia în euro ori în altă monedă și să vezi care este valoarea actuală a unei sume de bani, dar și evoluția cursului valutar. Dacă alegi să îți schimbi economiile în euro, ai toate șansele să câștigi ceva în plus, în momentul în care îți vei achiziționa o casă. Bineînțeles, există riscul ca moneda străină să se deprecieze, dar, ținând cont de faptul că vei economisi o perioadă lungă de timp, nu prea ai cum să pierzi bani.

4. Transformă economisirea într-o prioritate

Este mult mai probabil să-ți atingi țelul, dacă îți setezi anumite obiective. Trece pe hârtie toate lucrurile pe care ți le dorești sau de care ai nevoie, evaluează importanța lor și, dacă o vacanță în jurul lumii sau o mașină sport mai pot aștepta, trece pe primul loc achiziția unei locuințe. Dacă îți permiți să pui deoparte ceva mai mult, ori vrei să îndeplinești mai multe obiective, estimează costurilor pentru fiecare în parte și strânge banii. Găsește-ți motivația în visurile tale și economisește pentru a le transforma în realizări!

5. Aplică regula de 30 de zile

Când ești tentat să achiziționezi un produs mai scump, nu-l cumpăra pe loc. Așteaptă 30 de zile ca să vezi dacă ai neapărat nevoie de respectivul obiect sau este doar un moft. De cele mai multe ori, în această perioadă, vei uita de ceea ce voiai să achiziționezi. Metodă este foarte eficientă pentru evitarea cumpărăturilor din impuls și o poți aplica indiferent dacă este vorba de haine, electrocasnice ori gadgeturi.

Atunci când vrei să economisești, asigură-te că orice cheltuială merită și că renunți la capricii. Nu trebuie să-ți schimbi complet stilul de viață ca să pui bani deoparte, ci elimină toate costurile inutile, ca să-ți poți îndeplini visul de a avea propria casă.

Sursa foto: p2.piqsels.com/preview/873/564/938/financing-housebuilding-build-architecture.jpg