5 reguli pentru intretinerea corecta a lentilelor de contact

5 reguli pentru intretinerea corecta a lentilelor de contact

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurilentile de contact
Ultima actualizareMiercuri 14 decembrie 2022
Vizualizari115

Voteaza & Distribuie

Descriere

Din ce in ce mai multe persoane au decis sa inlocuiasca traditionalii ochelari de vedere cu lentilele de contact, deoarece acestea sunt mai practice si mai discrete. Insa, acest lucru nu inseamna ca sunt si mai usor de intretinut. Pentru a nu avea neplaceri, va trebui sa tii cont de cateva reguli atunci cand utilizezi lentilele de contact. Iata care sunt acestea.

1. Ia in considerare numarul de purtari

Toate tipurile de lentile de contact au un anumit numar de purtari de care va trebui intotdeauna sa tii cont. De exemplu, daca alegi varianta de unica folosinta, asigura-te ca nu le vei purta niciodata de mai multe ori. Indiferent care este durata lor de viata, ea nu va trebui depasita. Daca ti se par mai practice si mai usor de folosit, nu uita ca exista lentile cu dioptrii sau colorate care pot fi purtate mult mai mult. De exemplu, poti scapa de griji optand pentru lentile colorate de contact cu 185 de purtari. In aceasta situatie, este foarte important ca ele sa fie curatate bine.

2. Curata lentilele foarte bine

Pentru a preveni contaminarea lentilelor cu un numar mai mare de purtari, regula de baza este ca acestea sa fie curatate in mod corespunzator, cel putin o data pe saptamana. Pentru curatarea lor, va trebui sa folosesti doar o solutie speciala. Aceasta solutie va trebui adaugata si in caseta in care depozitezi lentilele si va trebui inlocuita frecvent. Atunci cand nu le porti, acestea vor trebui sa se afle doar in caseta lor si doar in solutie, pentru a preveni contaminarea.

3. Lentilele trebuie aplicate corect

Pentru a pastra lentilele cat mai bine si, desigur, pentru a evita aparitia iritatiilor si a altor neplaceri, va trebui sa te asiguri ca le aplici corect pe ochi. Inainte de orice, mainile tale trebuie sa fie curate, asa ca spala-le cat mai bine cu apa si sapun. Apoi, ia lentila din caseta si asigura-te ca marginile sale stau in sus si sunt orientate catre ochi. Folosind degetul aratator al mainii dominante, aplica lentila pe ochi, in timp ce iti tragi pleoapele cu cealalta mana. Priveste in sus in timpul aplicarii si pozitioneaza lentila pe zona alba. Inchide ochii, iar lentila se va pozitiona singura.

4. Indeparteaza corect lentilele

Pentru a scoate lentila de pe ochi, va trebui sa inversezi usor procesul de mai sus. Trage-ti pleoapele si du privirea in sus, in timp ce folosesti acelasi deget aratator cu care pui lentila pentru a o trage usor catre zona alba a ochiului. Odata ajunsa acolo, o poti scoate usor de pe ochi folosind si degetul mijlociu. Nu uita sa o cureti bine si sa o pui doar in caseta speciala, dupa ce ai inlocuit solutia in care trebuie pastrata. Exista si lentile cu purtare prelungita, care sunt sigure chiar si in timpul noptii. Insa, acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa le folosesti in permanenta. Si acestea vor trebui scoase periodic pentru a fi curatate.

5. Mergi la medic inainte de a achizitiona lentile cu dioptrii

Daca nu ai mai purtat lentile de contact pana acum si ai dori sa le folosesti in locul ochelarilor, este recomandat sa mergi la un consult oftalmologic inainte de a le achiziona. Astfel, in cazul in care au aparut schimbari ale dioptriei, le vei putea depista, iar medicul te poate sfatui cu privire la tipul de lentile pe care il poti utiliza si la modul sau de folosire.

Lentilele de contact permit corectarea multor defecte de vedere fara a schimba fizionomia, reprezentand o metoda discreta si practica. Daca te decizi sa le folosesti, asigura-te ca tii cont de regulile de intretinere, pentru a evita aparitia iritatiilor sau a altor neplaceri.

Sursa foto: shutterstock_1318126436.jpg