4 soluții la îndemână pentru combaterea stresului

Detalii

CategoriiSanatate
Taguristres
Ultima actualizareVineri 7 mai 2021
Vizualizari433

Voteaza & Distribuie

Descriere

Stresul este răspunsul natural al corpului la anumite evenimente sau obligații, cum ar fi cele legate de școală, serviciu sau viața personală, putând face ca persoana să se simtă copleșită sau depășită de situație. Stresul îndelungat și gestionat necorespunzător poate deveni cronic, putând afecta atât calitatea vieții cât și sănătatea generală, stresul profesional fiind asociat cu dezvoltarea bolii coronariene, conform unui studiu publicat în 2018 [1].

Putând prezenta numeroase semne și simptome cum ar fi transpirații abundente, dureri de cap, leșin, irascibilitate, tulburări de concentrare și multe altele, stresul poate avea un impact semnificativ asupra persoanei afectate. Cu toate acestea, stresul reprezintă o parte naturală a vieții și chiar dacă nu poți controla evenimentele și circumstanțele din jurul tău, poți controla însă felul în care răspunzi la ele.

Fie că apelezi la medicamente pentru stres sau alegi alte opțiuni mai naturale, combaterea sau gestionarea stresului este importantă pentru a avea o viață cât mai liniștită.

4 soluții de combatere a stresului

Când vine vorba de combaterea stresului, există numeroase opțiuni la care poți apela cum ar fi medicamente, exerciții fizice, masaj, meditație și multe altele. Este esențial să dedici un anumit timp din zi pentru nevoile tale, putând astfel să te relaxezi și să te îndepărtezi temporar de factorii stresori.

Cele mai utilizate metode care te pot ajuta la combaterea stresului includ:

Exercițiile fizice

Exercițiile fizice reprezintă una dintre cele mai bune metode de combatere a stresului, deoarece acestea reduc nivelul hormonilor de stres din organism cum ar fi cortizolul și stimulează eliberarea endorfinelor, adică a chimicalelor care îmbunătățesc dispoziția și starea generală de bine. Când vine vorba de exerciții fizice acestea nu trebuie să se rezume doar la activități intense sau la ridicarea greutăților. Alergatul, mersul pe jos sau pe bicicleta sau orice altă activitate care implică mișcări repetitive și cât mai multe grupe de muschi pot fi la fel de benefice pentru combaterea stresului.

Axarea pe hobby-uri

Distanțarea temporară față de obligațiile zilnice reprezintă o altă metodă bună de a combate stresul. Timpul necesar care ar trebui dedicat acestei îndepărtări depinde de fiecare persoana în parte, acesta putand dura de la câteva minute la câteva ore. Este important de menționat însă, că această perioadă nu trebuie petrecută făcând activități pasive cum ar fi privitul la televizor, asta deoarece grijile și stresul pot reveni înapoi. Este indicat ca în această perioadă sa te axezi pe hobby-uri și pe alte activități care implică concentrare, astfel încât să nu te poți gândi la factorii stresori în acel moment.

Medicamente pentru stres și oboseală

Deoarece stresul este o reacție produsă de evenimentele din viața personală și nu una produsă de anumite probleme de sănătate, nu există medicamente specifice pentru al trata. Cu toate acestea, există numeroase tratamente medicamentoase care pot ameliora simptomele prezentate de stres, ușurând astfel efectul pe care acesta îl are asupra persoanei afectate. Ca și cu orice alte medicamente însă, este recomandată citirea prospectului înainte de utilizare și respectarea recomandărilor date de către medic sau farmacist cu privire la dozaj și la planul de administrare.

Relaxare

Chiar dacă relaxarea ar putea intra și ea în distanțarea față de obligațiile zilnice și dedicarea unui anumit timp pentru nevoile personale, această metodă de combatere a stresului nu implică activități de concentrare, dimpotrivă, relaxarea înseamnă calmarea minții și a corpului. Fie că este vorba de o baie caldă, de un masaj sau pur și simplu de liniștea oferită de o camera semi-întunecată, relaxarea poate face minuni împotriva stresului. Pe lângă faptul că relaxarea poate înlătura gândurile negative, anumite metode de relaxare cum ar fi baia caldă sau masajul pot ajuta și la relaxarea mușchilor tensionați, asta deoarece stresul poate încorda inconștient anumite grupe de mușchi putând duce în cele din urmă la apariția durerilor sau a stării de disconfort.

Referințe:
Sara, Jaskanwal D, et al. Association between Work-Related Stress and Coronary Heart Disease: A Review of Prospective Studies through the Job Strain, Effort-Reward Balance, and ORGANIZATIONAL Justice Models. 27 Apr. 2018, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6015274/.
Sursa foto: pexels.com/photo/young-troubled-woman-using-laptop-at-home-3755755/