4 pași pentru o recrutare internațională ca la carte

Detalii

CategoriiEconomie
Tagurijob, Locuri de munca, Recrutare si selectie de personal
Ultima actualizareMiercuri 4 noiembrie 2020
Vizualizari610

Voteaza & Distribuie

Descriere

În ultimele două decenii, piața muncii a devenit globală, iar un rol major l-a avut mobilitatea forței de muncă în țările membre ale Uniunii Europene, dar și digitalizarea și internaționalizarea competențelor. În acest context, iată care sunt pașii de urmat ca să realizezi o recrutare internațională ca la carte și să alegi persoanele potrivite. Poate fi vorba despre specialiști, manageri, lucrători în diverse domenii sau chiar muncitori necalificați din străinătate.

1. Acordă atenție domeniului STIM (științe, tehnologie, inginerie, matematică)

Indiferent de domeniul în care activezi, dacă recrutezi personal din străinătate, observă tendințele din domeniul STIM: științe, tehnologie, inginerie și matematică. Chiar dacă ți se pare că n-ai legătură cu aceste domenii, nu uita că toate sectoarele de activitate sunt influențate, astăzi, de evoluția comunicării și de capacitatea de inovare și de dezvoltare tehnologică. Inserează criteriile de angajare pe care le identifici la aceste zone profesionale în lista de cerințe pentru candidații pe care urmează să-i intervievezi. Astfel, vei fi în pas cu vremurile și te asiguri că vei angaja persoane competente, care să facă față cerințelor la nivel internațional.

2. Adaptează-te la diferite culturi

Activitatea de recrutare într-o realitate globalizată necesită adaptarea la diferite culturi, atât din punct de vedere istoric, social și cultural cât și ca nivel de educație, de cunoaștere a particularităților din sisteme diferite de învățământ și a caracteristicilor antreprenoriale din multe regiuni ale lumii. Asigură-te că știi, în detaliu, ce fel de angajați îți dorești și care sunt competențele profesionale și umane de care are nevoie compania ta. Apelează, apoi, la o agenție de recrutare specializată în domeniul respectiv și, mai ales, care cunoaște în detaliu regiunea geografică de unde vrei să recrutezi noii angajați. De exemplu, dacă ai nevoie de personal asiatic, trebuie să acorzi o atenție deosebită modului în care comunici cu viitorii tăi angajați, ca să elimini barierele lingvistice și să creezi un mediu de lucru în care diferențele culturale și normele comportamentale să-și găsească un echilibru eficient.

3. Folosește inteligent mediul online

Mediul online a cucerit întreaga zonă de comunicare din ziua de azi, atât la nivel profesional, cât și personal. De aceea, dacă vei folosi inteligent această resursă, vei avea succes în recrutarea internațională a forței de muncă. Accesează site-urile specializate în headhunting și analizează cum se transmit detaliile despre cererea și oferta de muncă. În acest fel, vei ști ce să ceri și cum să formulezi nevoile de angajare, ca să obții cele mai bune rezultate în timp util. Nu exclude nici postările proprii pe platforme social media sau pe site-uri specializate în recrutare internațională, dar fii atent la profilul candidaților, ca să eviți interviurile inoportune și prelungirea inutilă a perioadei de căutare a viitorilor angajați.

4. Apelează la consultanți în politici europene

Pentru gestionarea deficitului de forță de muncă, majoritatea statelor membre UE au implementat măsuri suplimentare care să stimuleze mobilitatea internă și internațională. Apelează la consultanți în politici europene, ca să fii la curent cu măsurile luate de statele membre, care vizează politici de admitere a unor categorii specifice de lucrători din țări non-UE, măsuri de satisfacere a nevoilor pieței muncii pentru anumite sectoare sau categorii de lucrători și acțiuni de atragere și retenție a studenților internaționali și a cercetătorilor.

Nu uita că libera circulație a lucrătorilor a avut consecințe importante în țările cu fenomene masive de emigrare și a condus la accentuarea fenomenului “brain drain”. Ține seama de acest lucru, când începi un demers de recrutare internațională, și participă la măsurile specifice de recuperare a lucrătorilor înalt calificați și de repatriere a migranților. Printre măsurile de care poți beneficia ca recrutor internațional se numără crearea și promovarea locurilor de muncă, acordarea de stimulente financiare, burse și granturi, investiții în cercetare și dezvoltare, precum și acțiuni concrete de dezvoltare a relației cu diaspora.

Sursa foto: unsplash.com/photos/VLkoOabAxq