4 intrebari pe care ar trebui sa ti le adresezi intotdeauna inainte de orice decizie importanta

Detalii

CategoriiEducatie, Social
Taguripsihologie
Ultima actualizareVineri 3 februarie 2023
Vizualizari1138

Voteaza & Distribuie

Descriere

"Unii oameni mor la 25 de ani, dar nu sunt inmormantati decat la 75 de ani." (Ben Franklin)

A lua decizii reprezinta deseori un proces dificil si de durata. Din pacate (sau e din fericire?) nu avem mereu tot timpul de care consideram ca am avea nevoie pentru a lua decizii si nici nu suntem prea incantati atunci cand ne aflam in aceste situatii, orice decizie fiind asociata mai mult sau mai putin cu schimbarea. De aceea, consider oportun azi sa abordam acele intrebari de investigatie personala care ne pot ajuta in momentele in care avem de luat o decizie.

1. Cine sunt?
Ce cred despre mine si de ce am nevoie sa schimb?
Vorbirea cu noi insine si indoiala de sine sunt numarul unu in "uciderea" motivatiei si a entuziasmului. Avem nevoie sa facem un inventar asupra noua insine daca vrem sa ne schimbam povestea. Asa, realizam cum ne spunem noua insine o poveste a limitarilor, a fricilor, a scuzelor si a oportunitatilor ratate.

2. Cine VREAU sa fiu?
Dupa ce ne-am auto-inventariat si am inceput sa inlaturam negativitatea, avem nevoie sa gasim o directie noua. Avem nevoie sa cream o viziune pentru cine vrem sa fim pentru ca nu exista stagnare. Fie crestem, fie murim. Asadar, este esential sa cream o viziune despre noi insine care sa fie atat de intinsa incat sa nu avem alta alegere decat aceea de a ne extinde la randul nostru zona de confort si sa devenim cineva complet diferit pentru a ne atinge viziunea. Aceasta este importanta indiferent de cine suntem sau ce am realizat pana acum. Lipsa viziunii inseamna lipsa progresului.

3. Ce sunt dispus sa fac pentru a ajunge acolo?
La acest punct, totul consta in actiune. Atunci cand credem in noi insine si in potentialul nostru, cand ne cream o viziune noua si o noua poveste despre noi insine, avem nevoie sa actionam. Ce suntem dispusi sa facem in fiecare zi pentru a ne aduce cu un pas mai aproape de un nou viitor si un nou "eu"?

4. Ce si cum voi oferi inapoi lumii?
Exista numeroase studii si cercetari dovedite stiintific si psihologic care ne arata ca nimeni nu poate fi fericit, indiferent de nivelul de succes pe care l-a atins, daca nu gaseste o cale sa si ofere lumii. Fie ca este sub forma de cadouri, talent sau resurse, avem nevoie sa oferim la randul nostru. De aceea, atunci cand ajungem "acolo", haideti sa gasim o cale sa oferim si sa obtinem pace, prezenta si fericire.

Va doresc sa gasiti raspunsul la aceste intrebari si sa va gasiti mai mult ca niciodata calea si entuziasmul!

Pana data viitoare,
Cu drag,
Psiholog Nicoleta Iordache

Clinica Naturell
Adresa: Timișoara, Calea Bogdăneștilor, nr. 22
Telefon: 0723512025, 0722214421, 0785288112