3 sfaturi utile dacă-ți construiești un drum până la garajul din curte

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriAmenajari exterioare, pavaj
Ultima actualizareMiercuri 8 iulie 2020
Vizualizari604

Voteaza & Distribuie

Descriere

Construirea unui garaj în curte trebuie să fie însoțită, neapărat, de amenajarea unei căi de acces de la drumul principal până la locul în care urmează să îți parchezi mașina. Acest lucru depinde, în principal, de distanța pe care o ai de parcurs de la poarta de acces până la garaj, dar și de zona în care este amplasat acesta. Dacă este vorba de doar câțiva metri, iar garajul este amplasat în dreptul porții, lucrurile sunt simple, pentru că nu vei avea nevoie decât de o alee scurtă de acces, în linie dreaptă. Situația este mai complexă în cazul unei curți cu o suprafață mai mare, cu garajul amplasat la subsolul casei sau într-o zonă care nu se află în dreptul căii de acces în curte.

Indiferent de dimensiunea drumului de acces, acesta trebuie să se încadreze perfect în stilul general al curții și să completeze celelalte elemente. Pentru ca drumul să fie sută la sută funcțional, dar să puncteze și la capitolul estetic, îți oferim câteva sfaturi de care să ții cont când pornești la drum.

Caracteristicile terenului

Înainte de a face proiectul pentru drumul de acces, trebuie să știi foarte bine pe ce teren lucrezi. În acest sens, sunt de urmărit câteva aspecte în funcție de care vei putea alege materialele și modul de lucru: înclinația terenului, gradul de umiditate și gradul de infiltrație a apei în sol. De asemenea, trebuie să iei în considerare și gradul de expunere la factorii externi, pentru că temperaturile ridicate și precipitațiile pot afecta, în timp, starea drumului.

Dimensiunile

Lungimea drumului depinde de distanța dintre garaj și poarta de acces, constituind un detaliu pe care nu îl poți influența prea mult. Trebuie doar să măsori exact distanța, pentru că este un element esențial. Dacă, în cazul lungimii, nu poți interveni prea mult, nu același lucru se poate spune despre lățimea drumului, care trebuie să fie suficientă, pentru a avea loc să intri cu mașina. O lățime de 3 - 3,5 metri ar fi bună, indiferent de modelul mașinii. Dacă drumul include și curbe, în zona acestora lățimea trebuie să fie de circa 4,5 metri. Dacă spațiul îți permite, este indicat ca, la intrarea în garaj, în capătul drumului, lățimea să fie mai mare ca să poți întoarce mașina. În acest caz, o lățime de aproximativ 5 metri ar trebui să fie suficientă.

Pavajul

Cea mai importantă componentă este materialul din care vei realiza pavajul. Acesta trebuie să nu facă notă discordantă cu stilul casei și al curții și să fie suficient de trainic și rezistent în timp.

  • Dacă ții, în mod special, la aspectul estetic, poți alege pavelele din beton, care sunt foarte durabile și se montează destul de ușor.
  • Cea mai economică variantă o constituie asfaltul, care prezintă un excelent raport calitate-preț, motiv pentru care este preferat de majoritatea celor care fac o astfel de investiție.
  • Poți apela și la varianta unui drum din beton turnat, care este accesibilă ca preț, doar că betonul poate crăpa de-a lungul timpului și va necesita reparații.
  • Pentru o curte amenajată în stil rustic, cel mai potrivit material pentru drumul de acces la garaj este piatra naturală. Este foarte durabilă, făcând față fără probleme variațiilor de temperatură și alternanțelor îngheț-dezgheț.

Acestea sunt principalele trei aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când decizi să-ți construiești un drum de acces către garaj. În funcție de alegerile făcute, îți poți calcula bugetul necesar pentru demararea investiției.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/balcon-frumos-arbusti-tulbure-gard-3009152/