1 Mai

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5731

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fara sa ne dam seama, in anul asta timpul parca se misca tot mai repede. Am ajuns deja in luna Mai si de data asta putem sarbatori inceputul lunii departe de rutina zilnica a lucrului. Ziua de 1 Mai pica in 2012 marti, fiind o oportunitate pentru un weekend prelungit. Iar zilele de mai, pe langa faptul ca aduc cu ele vara cu visele de pe litoral, mai aduc si alte zile, fie cu distractii ori chef de munca si alte responsabilitati.





1 mai in perioada socialista


1 mai in perioada socialista



Pe 1 Mai muncitoresc multi asteapta soarele si iarba verde pentru a se ospata cu mici, gratare si bere alaturi de prieteni. Isi planuiesc din timp, inchiriaza cabane, scot cortul din pod, urca pe munte ori se urca in trenurile catre mare.


Fie numai pentru cateva zile, acestia nu pot rata momentul. Insa, cand aceasta zi mult asteptata cade intr-o duminica, nu-ti mai vine sa te gandesti la altceva decat la un somn bun, multa liniste si momente relaxante. Poate ai chef de o iesire scurta cu prietenii, la o bere si cam atat. Caci, daca tot e ziua muncii, a doua zi direct la munca te indrepti fara ganduri de vacanta.





1 mai in zilele noastre


1 mai in zilele noastre



Aceasta zi, 1 Mai, a fost declarata in 1889 Ziua Nationala a Muncii, denumire data de catre Congresul Internationalei Socialiste.


Dupa un an, aceasta sarbatoare a aparut si in Romania, iar in perioada comunismului se desfasurau in tara noastra adevarate manifestatii si parade bine organizate pe marile bulevarde. Muncitorii ieseau de la fabrici, defilau in coloane, cu pancarde si scandau lozinci. In acea perioada, tinerii reprezentau mandria tarii iar acestia faceau parade pentru slavirea conducatorului.


Din trecut chiar, in ziua de 1 Mai se reducea norma de lucru. Prin anul 1872, aproximativ 100 de mii de muncitori din New York, au facut diverse demonstratii pentru a li se reduce timpul de munca la 8 ore pe zi. Aceasta data are legatura cu intrunirea Federatiei din Statele Unite si Canadei din anul 1886. Fondatolul Uniunii Dulgherilor si Tamplarilor, George Edmonston, a initiat o rezolutie ce stipula acest lucru, si anume ca 8 ore va dura ziua legala de munca. In urma grevelor si celorlalte manifestatii, muncitorii si-au castigat dreptul la reducerea zilei de munca, fara sa le fie reduse salariile.





Muncitori


Muncitori



Din nefericire, aceasta zi de 1 Mai a devenit cunoscuta pe intreg globul dupa niste incidente care au avut loc la trei zile mai tarziu, in piata Heymarket din Chicago. Deoarece numarul celor care faceau greva s-a ridicat la 65.000, in cadrul unei manifestatii, o coloana de muncitori a plecat pentru a se alatura unui protest tinut de angajatii care lucrau la intreprinderea de prelucrare a lemnului, "McCormick". A intervenit politia apoi si patru protestatari au fost impuscati si altii au fost raniti.


In Germania, ziua de 1 Mai este libera. Fiecare poarta cate o panglica rosie in memoria zilei de 1 Mai 1890 cand, in ciuda interzicerii demonstratiilor de catre Sozialistengesetz, cei care au militat au concenit sa se intalneasca in parcuri si au purtat in continuare o astfel de panglica.


In tara noastra, dupa 1989, pentru multi ani, ziua de 1 Mai nu a mai fost sarbatorita prin festivitati decat daca cereau conducatorii unor partide precum PSM sau PRM.