Tipuri de dibluri și cum să le alegi pe cele potrivite proiectului tău?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriConstructii
Ultima actualizareDuminica 19 martie 2023
Vizualizari373

Voteaza & Distribuie

Descriere

Diblurile sunt elemente cu ajutorul cărora se realizează prinderi și securizări la nivelul anumitor materiale sau ansambluri. De la sisteme de izolare termică la prinderi în beton, diblurile își dovedesc eficiența și aduc avantaje deosebite din punct de vedere constructiv. Iată care sunt tipurile de dibluri și cum le poți alege pe cele potrivite, în funcție de caracteristicile acestora.

Dibluri pentru beton

Diblurile pentru beton pot fi folosite atât în betonul proaspăt, cât și în betonul uscat. Diblurile pentru beton proaspăt mai sunt cunoscute și sub numele de ancore chimice, cu un șurub care este introdus într-un diblu cu mortar. În cazul betonului uscat, întărit, se pot folosi dibluri cu fixare prin lovire, dibluri pentru fixari grele, dibluri cu șurub hexagonal, dibluri metalice, dibluri cu zinc sau dibluri cui metalic din polipropilenă. Pentru oricare dintre aceste dibluri poți să vezi oferta MatHaus de dibluri pentru beton și să alegi de acolo ceea ce se potrivește în funcție de proiectele tale.

Dibluri pentru zidărie


Zidăria este un material complex, care necesită dibluri speciale de prindere. Există mai multe tipuri de dibluri pentru zidărie, în funcție de tipul materialului: zidărie de cărămidă sau BCA. Astfel se pot distinge diblurile cu gheare, speciale pentru zidăria de cărămidă și BCA, dar și cu surub L, dibluri cu cap înecat de tip S sau dibluri cu cap înecat de tip W.

Diblurile pentru zidărie pot fi folosite atât pentru montajul elementelor de izolare, cât și pentru prinderea diferitelor tipuri de elemente de suprafața zidăriei, cum ar fi tablourile sau polițele. În cazul elementelor din BCA pot fi folosite, de asemenea și diblurile universale. Acestea vor oferi rezistență și durabilitate prinderilor, iar elementele vor beneficia de o fixare superioară.

Dibluri pentru rigips


Rigipsul este un material ușor, așadar și diblurile trebuie adaptate în funcție de tipul materialului. În cazul diblurilor pentru rigips vorbim despre dibluri rapide, despre dibluri cu șurub sau dibluri metalice, despre dibluri tip melc sau fluture și despre dibluri autoforante.

Dibluri pentru polistiren


Atunci când polistirenul este montat peste un substrat, este nevoie de o alegere eficientă de prindere a diblurilor. Astfel, este nevoie de alegerea diblurilor în funcție de stratul suport, care poate fi lemn, zidărie sau BCA. Dibluri sunt realizate din polipropilenă sau poliamidă.

Dibluri pentru vată minerală

Ca și în cazul polistirenului, diblurile pentru vată minerală sunt dependente de substrat. În interiorul diblului este introdus un cui care va pătrunde în substrat asigurând prinderea eficientă.

Cum se aleg în mod corect diblurile?

Alegerea diblurilor ține foarte mult de caracteristicile substratului pe care se va realiza prinderea. Așadar acesta este primul aspect la care ar trebui să fii atent pentru a putea alege în mod corect. De asemenea, dimensiunile diblului sunt deosebit de importante, pentru că vei avea nevoie de dibluri care să pătrundă în substrat, astfel încât să fie asigurată rezistența și calitatea prinderii.

Este important să iei în calcul toate aspectele care țin de un montaj eficient, inclusiv caracteristicile materialelor sau a elementelor pe care vrei să le fixezi. Spre exemplu, pentru fixarea pe perete a tablourilor poți folosi șuruburile care au cui, iar diblurile rapide sau autoforante pot fi folosite pentru diferite fixări pe gips carton.

Este întotdeauna recomandat să te documentezi cu privire la alegerea diblurilor, deoarece de ele depinde foarte mult rezistența fixării. Dacă în cazul unei decorațiuni sau a unui tablou riscurile sunt minime, în cazul fixării unui sistem de izolare termică lucrurile pot fi extrem de complexe, din cauza riscului de cedare. Alege eficient și realizează susținerile în mod corect, pentru a te putea bucura de fiabilitate și de rezistență pentru cât mai mult timp!

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/dibluri-sfurub-perete-piatr%c4%83-6399774/