Aspiratorul central - viitorul in curatenie

Detalii

CategoriiIT
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2216

Voteaza & Distribuie

Descriere

Aparitia centralei de aspiratie a prafului in estul Europei o putem data la inceputul anilor ‘90. Neraspandirea ei pe scara larga se datoreste in mai mare masura necunoasterii si temerilor legate de pret, decat pretului efectiv. In realitate, montarea conductelor din PVC cu dimensiunea de 50.8 mm pe parcursul realizarii lucrarilor de constuctii sau ulterior, se poate rezolva cu cheltuieli relativ reduse. Prin aceasta, posibilitatea ulterioara de finalizare si punere in functiune a instalatiei este demarata.


„Paradoxul" situatiei actuale este acela ca montajul acestui tip de instalatie s-a realizat in case particulare mai ales din dorinta de nou, de confort, si nu, conform opiniei generale, a opulentei financiare.

Un alt aspect interesant este ca aceaasta instalatie reprezinta un „camp de atractie" pentru cei care activeaza in domenii colaterale cu instalatiile pentru constructii (sisteme de alarma, comanda la distanta, etc.), care datorita aptitudinilor dobandite stiu mai bine sa intrevada cerintele beneficiarilor mai exigenti si/sau amatori de noutati tehnice.Astazi cand, traim in secolul XXI, se pare ca nu este intrezarita de catre instalatori posibilitatea de afacere cu acesta instalatie si in acest domeniu, cedand parca deliberat terenul altor specialisti.

Materialul de fata are dublul scop, de a aduce in atentie si de a informa opinia instalatorilor, sperand sa le atingem, contribuind astfel la ridicarea nivelului pregatirii profesionale si a calitatii constructiilor.Stadiul actual al pietei interne reflecta faptul ca in randul specialistilor si al beneficiarilor nu se face diferentierea intre pricipiile de baza (privind separarea prafului) si nici intre marcile existente pe piata. Momentan alegerea marcii de fabricatie, respectiv a tipului constructiv se face la intamplare sau numai in baza informatiilor primare cum ar fi: conditiile tehnice ale constructiei; datele tehnice ale echipamentelor (interpretate adesea gresit) si desigur in functie de pret. In continuare ne vom ocupa si de clarificarea acestor aspecte.Asemanator practicii internationale, realizarea acestor instalatii se poate face pe doua cai. In primul rand ii mentionam pe instalatori (independenti de producator), care realizeaza in speta reteaua de aspiratie odata cu realizarea celorlalte instalatii ale constructiei si in al doilea rand firmele specializate pe acest tip de instalatie care acorda garantie si service postgarantie (dealeri). Cei din urma sunt conditionati de volumul vanzarilor. Pentru comercializare punctele forte ale prezentarii sunt partile componente (ingenios realizate) si avantajele utilizarii instalatiei.Pentru simplificarea operatiunilor de aspirare deja de la sfarsitul anilor 1800 a fost descoperit sistemul centralizat de aspirare a prafului din cladiri. Parti din vechile instalatii se pot vedea si astazi in diverse case cu apartamente de inchiriat. Aspirarea se realiza prin intermediul centralei de aspiratie montata pe autospeciala conform unui grafic prestabilit sau a centralei proprii de aspiratie a prafului.Raspandirea pe scara larga era impiedicata de pretul si astazi ridicat al conductelor din otel, facand posibila montarea numai in cladiri deosebite. De asemenea, motoarele de antrenare creau anumite restrictii (spatii si conditii de functionare, pret etc.).Dupa primul razboi mondial au aparut motoare cu dimensiuni de gabarit mic si cu putere corespunzatoare pentru aspiratoare mobile, acestea raspandindu-se in detrimentul "fratelui mai mare".


... continuarea in editia urmatoare