Te hărțuiește șeful la serviciu? I-ai banii!

Detalii

CategoriiJustitie
Taguriavocat, dreptul muncii, Timisoara
Ultima actualizareDuminica 9 aprilie 2023
Vizualizari520

Voteaza & Distribuie

Descriere

Un avocat bun în dreptul muncii te poate ajuta să iei măsurile necesare în cazul în care ai fost supus hărțuirii morale la locul de muncă. Din păcate, studiile recente ne arată că la nivel global mai mult de una din 5 persoane sunt victime ale hărțuirii și agresiunii la locul de muncă. Cu toate că nu reprezintă o noutate, hărțuirea la locul de muncă este încă un subiect tabu la noi, motiv pentru care mulți dintre cei care sunt victimele acestui gen de comportament au mari reticențe în a-l demasca.

Hărțuirea, fie că ne referim la cea fizică, sexuală sau psihică, este uneori dificil de măsurat și de raportat.

Motivele principale pentru care majoritatea victimelor aleg să nu denunțe aceste agresiuni este teama de a nu-și pierde locul de muncă sau de a nu se face de râs în fața colegilor. Este un subiect sensibil, însă dacă simți că unul sau mai mulți colegi de la locul de muncă, inclusiv șeful, te tratează urât sau într-un mod discriminatoriu atunci trebuie neapărat să iei măsuri! Legea prevede amenzi cuprinse între 10.000 lei și 15.000 lei pentru angajații care săvârșesc acte de hărțuire morală și amenzi cuprinse între 30.000 lei și 50.000 de lei pentru angajatorii care nu iau măsuri pentru prevenirea și combaterea hărțuirii morale la locul de muncă. La acestea se adaugă daunele morale aferente.

Potrivit Legii 167/2020, constituie hărțuire morală la locul de muncă și se sancționează disciplinar, contravențional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern și/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității angajatului, prin afectarea sănătății sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme:

a) conduită ostilă sau nedorită;
b) comentarii verbale;
c) acțiuni sau gesturi.

Hărțuirea morală poate avea efecte grave asupra psihicului victimei, cauzând depresii, stări de anxietate sau chiar atacuri de panică. Este foarte important ca mediul de lucru să fie unul cât mai plăcut pentru că 5 zile pe săptămână ești în același birou și înconjurat de aceiași oameni, aproximativ câte 8-9 ore pe zi. Dacă interacțiunea dintre tine și colegii tăi te face să nu-ți suporți jobul, dacă auzi frecvent comentarii urâte sau injurii la adresa ta iar angajatorul nu ia măsuri pentru a ameliora situația, atunci cel mai bine este să apelezi la un avocat.

Cu toate că legea menționează că stresul și epuizarea fizică reprezintă hărțuire morală, ce te faci când șeful îți spune aproape zilnic că trebuie să stai peste program, că nu îți poți lua liber de sărbători nici anul acesta sau e închidere de lună și ajungi acasă la ora 22:00? Dacă acest scenariu se repetă la nesfârșit și nu te poți înțelege cu șefii, un avocat specializat în dreptul muncii te va ajuta să obții în instanță remedierea situației și chiar să obții plata daunelor morale suferite.

Acesta te va ajuta să strângi probele necesare pentru a putea face dovada hărțuirii morale la care ai fost supus iar instanța, în funcție de situație va putea:

a) să dispună obligarea angajatorului la luarea tuturor măsurilor necesare pentru a stopa orice acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă cu privire la angajatul în cauză;
b) să dispună reintegrarea la locul de muncă a angajatului în cauză;
c) să dispună obligarea angajatorului la plata către angajat a unei despăgubiri în cuantum egal cu echivalentul drepturilor salariale de care a fost lipsit;
d) să dispună obligarea angajatorului la plata către angajat a unor daune compensatorii şi morale;
e) să dispună obligarea angajatorului la plata către angajat a sumei necesare pentru consilierea psihologică de care angajatul are nevoie, pentru o perioadă rezonabilă stabilită de către medicul de medicină a muncii;
f) să dispună obligarea angajatorului la modificarea evidenţelor disciplinare ale angajatului.

Dacă ai fost victima hărțuirii morale la locul de muncă iar angajatorul nu a luat nicio măsură în această privință și abuzurile continuă, adresează-te cât mai repede unui avocat!