Serveste branzeturi maturate invitatilor pentru a-i impresiona!

Detalii

CategoriiAlimentatie
Taguribranza
Ultima actualizareLuni 28 februarie 2022
Vizualizari434

Voteaza & Distribuie

Descriere

Atunci cand doresti sa iti impresionezi oaspetii cu o masa in stil italian nu poate sa lipseasca gama de branzeturi maturate din meniu. Desi Italia este renumita pentru pastele, salatele si mezelurile sale, branzeturile sunt o alta specialitate de care itlaienii sunt foarte mandrii.

Cu peste 400 de feluri diferite, este foarte usor sa te pierzi in lumea branzeturilor italiene. Nu numai ca fiecare regiune are propriile soiuri si metode de productie, dar pot fi folosite si multe tipuri de lapte, de la lapte de bivolita si de vaca, pana la lapte de capra si de oaie. Cu totii suntem familiarizati cu mozzarella si branza parmezan, dar este timpul sa cunoastem cateva branzeturi italiene clasice.

Tipuri de branzeturi moi italiene:

Burrata

O ruda apropiata a branzai mozzarella, burrata este o branza bogata cremoasa din sudul Italiei. Are un centru distinctiv, moale, aproape lichid, care pare adesea gata sa se sparga in orice moment – asa ca manevreaz-o cu grija.

Cum se face burrata? In mod traditional, burrata este invelita in frunzele unei plante de crin si pusa in saramura. Cu toate acestea, cel mai probabil o vei intalni innodata sau legata cu sfoara si pusa in saramura intr-un recipient de plastic.

Foloseste burrata pentru aceste feluri de mancare: Burrata este delicioasa pe bruschette sau ca un upgrade cremos la o salata Caprese, dar o poti folosi aproape oriunde doresti ceva apropiat de mozzarella proaspata.

Mozzarella

Este, fara indoiala, cea mai populara dintre toate branzeturile italiene (desi bunul nostru prieten Parmezan ar putea sa nu fie diferit). In mod traditional, mozzarella era facuta din lapte de bivolita, dar astazi multi producatori opteaza pentru lapte de vaca, fiind mai putin costisitor. Originalul este mai cremos si mai usor decat variantele de lapte de vaca, asa ca, daca doresti cu adevarat sa iti rasfeti oaspetii alege „Mozzarella di Bufala”.

Tipuri de mozzarella? Exista multe tipuri de mozzarella pe piata. „Bocconcini”, de exemplu, sunt bile de mozzarella de dimensiuni mici, care sunt perfecte pentru farfurii cu antipasti si salate. Blocurile ferme de mozzarella si mozzarella maruntita sunt considerate mozzarella cu umiditate scazuta sau invechita. Acestea sunt cele mai des folosite pentru pizza, deoarece se topesc mai bine decat cele proaspete si nu elibereaza lichid in timpul procesului de topire.

Gorgonzola

Eeste intepatoare, cu vene albastre si este una dintre cele mai populare branzeturi albastre de pe planeta, alaturi de Roquefort-ul frantuzesc. Este mai ferma atunci cand este refrigerata, dar se va topi repede la temperatura camerei - care este intotdeauna temperatura recomandata pentru platoul vostru de branza.

Gorgonzola este facuta din lapte integral. Bacteriile si sporii speciali sunt adaugati si agitati in timpul procesului de maturare pentru a crea aroma sa unica intepatoare si marmorarea albastra izbitoare. Exista doua procese diferite de invechire: Gorgonzola dolce are un gust mai bland si mai cremos, in timp ce Gorgonzola picante a fost invechita pentru o perioada mai lunga de timp si, prin urmare, are un gust foarte intepator.

Parmezan


Parmezanul este o branza italiana bine-cunoscuta, semi-tare pana la tare, facuta din lapte de vaca partial degresat. Parmezanul poate fi achizitionat ca branza tanara sau ca branza invechita. Branza tanara este invechita de cel putin 10 luni si se vinde sub forma de blocuri, fulgi, rasa sau maruntita. Ca o branza tanara, nu este la fel de aromata si nici nu este la fel de ferma ca parmezanul invechit, dar inca a avut suficient timp sa se matureze pentru a incepe sa dezvolte o aroma distincta.

Parmezanul maturat, care s-a maturizat de la 18 luni la 4 ani, este o branza ascutita, sarata, cu o textura ferma pana la tare, care o face excelenta pentru razuire. Unele dintre binecunoscutele branzeturi parmezan invechite includ Vecchio, cu maturare cuprinsa intre 18 si 24 de luni, Stavecchio, cu maturare cuprinsa intre 24 si 36 de luni, si Stravecchione, cu maturare cuprinsa intre 36 si 48 de luni. Versiunea americana de parmezan nu are o aroma la fel de puternica ca cel italian si textura sa nu este la fel de cristalina. Mai multe branzeturi italiene comune care pot fi inlocuite cu parmezan sunt Grana Padano, Pecorino Romano sau Parmigiano Reggiano.

Pentru a rade parmezan, trecem o bucata de branza peste orificiile unei razatoare de mana sau folosim o razatoare rotativa. Pentru a rade branza, trecem cu un curatator de legume peste un bloc, taind foile subtiri de branza. Indiferent de metoda pe care o alegem pentru a taia branza, trebuie sa ne asiguram ca pastram coaja dupa ce am folosit toata branza, astfel incat sa o putem folosi pentru aromatizarea sosurilor, supelor sau marinatelor.

Pentru a pastra parmezanul, trebuie infasurata in folie si sa o poastram in sectiunea cea mai uscata a frigiderului. Daca branza se usuca, o vom infasura cu un prosop de hartie umed, urmat de folie pentru o zi. Branza poate ramane depozitata aproximativ o luna inainte ca aroma sa inceapa sa se deterioreze .

Pentru a alege branza trebuie sa acordam atentie mai multor factori. Mai intai trebuie sa stim unde a fost produsa si de catre cine. Acest lucru va depinde si de nume. De fapt, denumirea descrie zona de origine. Un alt element de baza este tipul de lapte care a fost folosit. Acesta este de fapt singurul ingredient si poate fi: intreg sau degresat, crud sau pasteurizat. Poate proveni de la diferite animale si depinde, de asemenea, de tipul de reproducere si de calitatea nutritiei sale. Pe site-ul terradisicillia.ro clientii gasesc cele mai bune branzeturi maturate din Italia!