Lucruri care îți pot afecta somnul despre care trebuie să știi

Detalii

CategoriiRegional
Tagurisaltele
Ultima actualizareJoi 29 septembrie 2022
Vizualizari274

Voteaza & Distribuie

Descriere

Indiferent de vârstă, odihna corespunzătoare este esențială pentru funcționarea optimă a organismului, susținerea sistemului imunitar și a corpului, în ceea ce privește realizarea sarcinilor zilnice. Deși unele obiceiuri, precum consumul băuturilor cu cafeină la ore târzii, sunt cunoscute pentru efectul dăunător pe care îl pot avea asupra somnului, există anumite lucruri la care probabil nu te-ai gândit. Din fericire, acestea pot fi remediate rapid fără eforturi financiare, bătăi de cap sau timp pierdut. În plus, efectele pot fi resimțite imediat, în special dacă este vorba despre un cumul de schimbări în acest sens. Iată care sunt cele mai frecvente lucruri care îți pot afecta somnul și asupra cărora ar trebui să intervii:

1. Salteaua necorespunzătoare sau prea veche
Probabil că ai observat de-a lungul timpului că în anumite paturi te-ai putut odihni mai bine sau, dimpotrivă, somnul tău a fost agitat. Multe persoane asociază aceste întâmplări cu faptul că nu și-au petrecut noaptea în propria locuință, cele mai multe cazuri fiind semnalate în timpul vacanțelor sau al călătoriilor. De fapt, motivul real care a influențat somnul tău este salteaua. Duritatea acesteia, materialul din care este fabricată, dar și baza cadrului de pat care o susține pot avea efecte semnificative asupra odihnei din timpul nopții. Ca să remediezi această problemă, alege o saltea calitativă de pe Mezoni sau chiar un topper, pentru a schimba fermitatea acesteia.

2. Folosirea dispozitivelor electronice în pat
Un alt lucru care poate interfera cu capacitatea organismului de a se reface pe timpul nopții este folosirea dispozitivelor electronice în pat. Fie că este vorba despre tabletă, un film văzut pe laptop sau de petrecerea timpului pe diverse rețele sociale, lumina albastră emanată de aceste dispozitive îți va obosi ochii și a face procesul de adormire mai dificil. Poți remedia acest lucru rapid prin renunțarea la aceste obiceiuri dăunătoare somnului tău. Dacă acest lucru nu este posibil, încearcă măcar să reduci luminozitatea acestora la minimum, să activezi modul de noapte (care schimbă nuanța display-ului din rece în caldă) sau să nu le mai folosești măcar cu 20-30 de minute înainte de a te băga la culcare.

3. Temperatura ambientală nepotrivită
Calitatea somnului, dar și timpul necesar pentru a adormi pot fi influențate de temperatura din încăpere. Deși este cunoscut faptul că o băutură fierbinte fără cofeină și o pătură moale, care să îți țină de cald îți pot induce o stare de somnolență, atunci când acestea devin copleșitoare corpul nu poate să se odihnească prea bine. În mod similar, și o încăpere prea rece îți va ridica dificultăți în acest sens. Cercetările în domeniu au arătat că temperatura optimă pentru ca un adult să doarmă bine este cuprinsă între 19 și 21 de grade Celsius. Desigur, aceasta poate fi ajustată în funcție de particularitățile casei și de preferințele tale, însă încearcă timp de câteva zile să testezi mai multe opțiuni, pentru a vedea care dintre acestea ți se potrivește.

Obținerea unui somn de calitate poate reprezenta o provocare atunci când sunt implicați mai mulți factori care interferează cu acesta. Fumatul, lipsa activităților fizice, mesele bogate, dar și zgomotul ambiental pot fi, de asemenea, lucruri care îți influențează somnul în mod negativ. Dacă ai schimbat deja aceste lucruri, încearcă să pui în aplicare sfaturile menționate în articol și observă diferențele.

Sursa foto: Shutterstock.com