Lecturi suplimentare pentru clasele 5-8

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriCarti, scoala
Ultima actualizareJoi 10 noiembrie 2022
Vizualizari454

Voteaza & Distribuie

Descriere

Lecturile suplimentare pot părea neplăcute pentru copii, dar importanța acestora este una cu un mare impact asupra dezvoltării abilităților. În plus, cititul introduce într-o lume nouă, în care tinerii trebuie să pășească încet (citind fiecare pagină cu atenție), deoarece numai așa aceștia pot căpăta noi aptitudini. Știm cu toții beneficiile cititului la toate vârstele, dar la copii, încurajarea lecturii va pune baze importante pentru tot restul vieții lor. Cititul dezvoltă imaginația și creativitatea, îmbunătățește lexiconul, exprimarea și înțelegerea, reduce problemele de concentrare și chiar ajută la dezvoltarea personalității.

Cum îi motivăm pe copii să citească lecturi suplimentare pentru clasele 5-8?


Iată câteva recomandări pe care le puteți lua în considerare, pentru a încuraja lectura la copii.

1. Este recomandat să se predice prin exemplu
Noi suntem modelul la care se uită copiii, dacă ne văd citind, ei vor citi. De asemenea, este bine să lecturați împreună, în familie, să le citiți povești. O modalitate de a-i motiva pe cei mici să citească este să le împărtășiți plăcerea de a citi.

2. Lăsați-i să aleagă ei cărțile
Trebuie să luăm în considerare capacitatea critică a copiilor și să-i lăsăm să aleagă cărțile pe care vor să le citească. Putem propune lecturi suplimentare pentru clasele 5-8 care să le hrănească curiozitatea, dar să nu îi forțăm niciodată să citească o carte sau alta, așa cum nu ar trebui să impunem lectura, deoarece acest lucru va încuraja copilul să urască lectura.

3. Copiii trebuie să vadă lectura ca pe un moment frumos
Ei trebuie să vadă lectura ca pe un jos și să o asocieze cu un joc, prin intermediul căruia vor dobândi abilități noi. Trebuie să încercăm să le arătăm fața prietenoasă și jucăușă a cărților, iar cel mai bun mod de a încuraja cititul este să facem acest lucru să pară un joc. Cititul ar trebui să fie un act plăcut, iar copiii trebuie să stabilească care moment al zilei este ideal pentru lectură, (de exemplu, înainte de culcare sau după gustare).

4. Căutați un loc ideal pentru a citi
Uneori, trebuie să căutăm locuri care alimentează imaginația copiilor. Bibliotecile sunt un spațiu ideal de citit, dar poate fi, de asemenea, un colț liniștit acasă și nu putem uita că parcurile și alte spații deschise sunt, de asemenea, perfecte pentru ca ei să se bucure de o carte.

5. Puteți lua în considerare și cititul digital
Cititul și lumea digitală sunt din ce în ce mai legate, odată cu apariția tabletelor și a telefoanelor mobile au apărut cărți interactive în care copilul își construiește propria poveste. Trebuie să încercăm să ne adaptăm la noile tehnologii și să considerăm că hârtia și cerneala electronică pot coexista perfect.

6. Alegeți titluri interesante pentru copii
Cel mai bun mod prin care cei mici se pot implic în lectură este ca ei să fie interesați de tematica poveștii. În acest fel, încurajăm copilul să continue să citească și să simtă faptul că părerea lui este importantă atunci când alegeți titlurile.

7. Stimularea imaginației
Stimularea imaginației prin scrierea propriilor povești are un rol important pentru copii. să vă Odată cu apariția imaginației se declanșează și o bună modalitate de a-i oferi copilului ocazia să-și așterne pe hârtie poveștile la care s-au gândit. În plus, cu aceste tipuri de activități, copiii își îmbunătățesc alte aspecte, cum ar fi creativitatea, gramatica și ortografia.

De ce este important cititul pentru copii?

Lectura nu numai că îmbunătățește vocabularul unui copil și îl ajută să scrie și să citească cursiv, dar crește și capacitatea de a înțelege povestea. Cheia încurajării obiceiului de a lectura este să le citești acasă de la o vârstă fragedă.

1. Lectura este importantă pentru dezvoltarea abilităților lingvistice
Citirea cărților asigură faptul că cel mic este expus la un vocabular bogat, prezentat în diferite subiecte, ceea ce înseamnă că el va cunoaște cuvinte pe care nu le poate auzi sau citi în orice alt mod în viața lor de zi cu zi. Pentru copiii care vorbesc mai mult de o limbă, citirea este o modalitate ușoară de a-și îmbunătăți abilitățile lingvistice și este important să-și dezvolte fluența.

2. Cititul antrenează creierul
Cititul influențează în mod pozitiv activitatea creierului și le poate oferi copiilor impulsul de care au nevoie pentru a-și susține și promova abilitățile de citire timpurie.

3. Crește concentrația
Citind în mod constant, copilul va învăța să se concentreze și să rămână nemișcat pentru perioade lungi de timp, ceea ce va fi foarte util atunci când merge la școală.

4. Dezvoltă imaginația și creativitatea
Cărțile permit copiilor să călătorească în alte locuri, ajutându-se de imaginație. Această resursă este la îndemâna tuturor. Cărțile pot fi cumpărate dintr-o librărie online sau chiar dintr-o librărie fizică.

Este important să căutați momente de lectură la domiciliu, deoarece acest aspect are un impact pozitiv asupra legăturii de familie. Cititul conduce la apariția întrebărilor despre cartea respectivă și despre informațiile pe care le conține. Lectura oferă, de asemenea, posibilitatea de a vorbi despre ceea ce se întâmplă în poveste, devenind astfel o experiență prin care să-și stimuleze memoria. Mai mult, lecturile suplimentare trebuie să fie unele adecvate vârstei, pentru ca cei mici să înțeleagă pe deplin poveștile.

Sursa foto: unsplash.com/photos/Z7uacdEYnd4