Istoria whisky-ului

Detalii

CategoriiReligie
TaguriMarea Britanie
Ultima actualizareMiercuri 3 august 2022
Vizualizari460

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mergând la magazin pentru o băutură tare, probabil că te-ai simțit confuz, stând în fața unei vitrine uriașe cu multe mărci de whisky, bourbon sau scotch. Încercând să găsești pe internet sfaturi despre ce să cumperi, găsești o descriere de genul: „băutura a absorbit toată aroma încântătoare a butoaielor bătrâne de stejar, cu note de fum și vanilie, topindu-se într-un gust dulce”. Dar asta este tot pentru iubitorii de whisky experimentați și adevărații somelieri. Pentru o persoană obișnuită, o astfel de descriere nu este suficientă. Ar trebui să înțelegi măcar elementele de bază și istoria whisky-ului. Prin urmare, îți promit că va fi interesant.

Istoria whisky-ului


De la tehnologia greacă veche și industriile de cabană din Scoția până la un fenomen global, whisky-ul a parcurs un drum lung în istoria sa.

Tehnologia veche

Tehnologia de distilare a fost dezvoltată în multe culturi în momente diferite și servește scopuri diferite. De exemplu, în urmă cu aproximativ 2.500 de ani, marinarii greci fierbeau apa de mare pentru a o face potabilă. În urmă cu aproximativ 2100 de ani, după același proces, se făcea deja vin și era ceva obișnuit. De fapt, toată esența distilării, mistică și chimică, s-a împletit de-a lungul secolelor. Dar, perșii și arabii au fost cei care au mutat acest proces către știință.

Sosire în Marea Britanie

Din secolul al XII-lea până în secolul al XIV-lea, procesul de distilare s-a mutat în Europa de Est și apoi în Europa de Vest. Era perioada Renașterii, trezirea unei noi Europe întemeiată pe redescoperirea cunoștințelor lumii antice grecești - o perioadă a descoperirilor și invențiilor științifice. Dar a fost și o perioadă de mari amenințări: practica distilării alcoolului s-a răspândit în urma ciumei, care i-a forțat pe mulți să caute noi soluții și medicamente care să aline suferința și să prevină moartea. În august 1494, unui anume călugăr Ioan Core i s-a ordonat de către rege să facă 2.400 de sticle de aquavit, țuică, din 1120 kg de malț de orz. Aceasta a fost prima mențiune scrisă despre whisky.

Revenirea

Această băutură scoțiană nu a fost relansată decât la începutul secolului al XX-lea. În ciuda prăbușirii sale spre sfârșitul secolului al XIX-lea, a concurenței acerbe din partea altor țări producătoare de whisky, a celor două războaie mondiale, a Marii Depresiuni și a interdicției americane, whisky-ul scoțian a supraviețuit pentru a deveni cel mai bun din lume. Astăzi, este preferat de oameni de toate credințele și culturile si îl poți găsi într-o gamă variată pe BoozeTown. Acum, este un atribut invariabil al tuturor afacerilor, vacanțelor, întâlnirilor de acasă și oricărei alte ocazii speciale din 200 de țări din întreaga lume.

Whisky sau whiskey?


De ce pe sticle poți observa diferitele ortografii ale WHISKY și WHISKEY? Cum să alegi un whisky și să nu te lași păcălit când faci cumpărături într-un magazin. Cândva lider mondial în producția de whisky, Irlanda a adăugat un „e” în 1875 pentru a-și diferenția produsul de cel scoțian de pe piața din SUA. Astăzi, cu whisky-ul scoțian single malt recunoscut ca fiind cel mai important whisky din lume, una din două țări a ales ortografia originală.