În acest weekend, cartierul istoric Iosefin din Timisoara este #HoT!

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriTimisoara
Ultima actualizareMiercuri 17 octombrie 2018
Vizualizari1276

Voteaza & Distribuie

Descriere

În acest sfârșit de săptămână, Asociația Prin Banat invită timișorenii și nu numai, să redescopere cartierul istoric Iosefin, în cadrul evenimentului HoT: spot Iosefin! Din programul pregătit pentru cele două zile de eveniment fac parte: vernisajul colecției de ilustrații "Heritage of Timișoara: Iosefin", tururi ghidate de cartier, cărțile poștale "HoT: Iosefin" de trimis gratuit oriunde în lume, instalații de artă, concert de jazz, ateliere creative și multe alte activități.

Sâmbătă, 20 octombrie, de la ora 17:30, va avea loc vernisajul colecției de ilustrații "Heritage of Timișoara: Iosefin", alături de Lia Pfeiffer, curator. Colecția se regăsește și sub forma unor cărți poștale, pe care oricine le va putea trimite gratuit oriunde în lume. Pentru această ediție a proiectului Heritage of Timișoara, s-au alăturat 9 artiști pentru a crea colecția de ilustrații care prezintă cartierul istoric Iosefin. Grupul Balamuc, Kape Illustration, Dushky, Dan Ungureanu, Tina Malajmare, Ioana Iordan și Lucian Popovici sunt cei care au transpus în artă viziunea personală asupra clădirilor din cartier, poveștile și starea curentă de conservare a acestora. Evenimentul va avea loc pe Podul Metalic (între străzile Ady Endre și Andrei Mureșanu). Seara va fi completată de la ora 20.00, de un concert de Jazz susținut de artiștii Ana Dubyk & Lucas Contreras.

O instalație sonoră “Iosefin/Józsefváros/Josefstadt”, creată de artistul francez Hinterheim (Sylvain Bardy), va putea fi vizitată în ambele zile de eveniment, la intersecția dintre Spl. T. Vladimirescu cu Blvd. 16 Decembrie 1989 (vizavi de Palatul Apelor) și în Piața A. Mocioni (lângă stația de tramvai). Tot în aceste două zone, în cadrul unei construcții special creată, vor avea loc atelierele de fotografie “Iosefin through the pinhole”, un tip de fotografiere care este mai puțin întâlnită, unde publicul va avea ocazia să fotografieze cartierul Iosefin fără obiectiv și folosind tehnici vechi din istoria fotografiei.

O altă atracție, în Piața A. Mocioni (lângă stația de tramvai), va fi atelierul de creație “Pop-up Architecture Workshop”, ținut de Mi8cha, prin care se vor asambla, dezasambla și reconfigura artistic cu ajutorul hârtiei, structurile unor clădiri din cartierul Iosefin.

Prin urmare, în zilele de 20-21 octombrie 2018, punctele în care se vor desfășura activități sunt următoarele: Podul Metalic (între străzile Ady Endre și Andrei Mureșanu), intersecția dintre Spl. T. Vladimirescu cu Bd. 16 Decembrie 1989 (vizavi de Palatul Apelor), Piața A. Mocioni (lângă stația de tramvai), intersecția dintre Bd. Regele Carol I și Bd. Iuliu Maniu și Splaiul Sofocle (malul Begăi, între Pasarela Gelu și fostul port al orașului).

Programul complet este disponibil pe pagina de Facebook (facebook.com/heritageoftimisoara). Participarea la toate activitățile din program este gratuită.

Heritage of Timișoara este un proiect care are ca scop promovarea patrimoniului cultural material timișorean, sensibilizarea opiniei publice asupra importanței conservării și protejării acestuia, precum și încurajarea turismului cultural în cartiere istorice ale Timișoarei.

Heritage of Timişoara: Iosefin este un proiect al Asociației Prin Banat și se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural 2018. Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) și Ordinul Arhitecților din România (prin fondul timbrului de arhitectură), realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Timişoara.