De ce NU trebuie părinții să amâne vizita la oftalmolog a copiilor lor?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriconsultatii oftalmologice, ochelari de vedere, oftalmolog, oftalmologie
Ultima actualizareJoi 7 ianuarie 2021
Vizualizari709

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dacă un copil miop folosește ochelari sau lentile de contact, acesta nu este un lucru ieșit din comun sau periculos. Dar, cu cât miopia este mai avansată, cu atât există un risc mai mare ca, la vârsta adultă, să dezvolte boli degenerative ale ochilor. Acesta este și motivul pentru care măsurile de precauție trebuie luate cât mai devreme.

Ce este miopia și cum afectează aceasta vederea?

Afecțiunea apare atunci când globul ocular crește prea mult și, în timp ce obiectele din apropiere sunt văzute fără probleme, cele de la distanță nu pot fi focalizate. Prin urmare, focalizarea luminii nu este pe retină, ci în fața ei. Dacă un părinte consideră că ceva nu este în regulă cu vederea copilului, atunci este recomandat să se programeze urgent la medicul oftalmolog, căci acesta este cel mai în măsură să descopere anumite anomalii și să recomande ochelarii de vedere potriviți, în cazul în care sunt necesari.

Iată ce informații trebuie să cunoască fiecare părinte despre miopie:

Când se dezvoltă miopia?

Un copil aflat în jurul vârstei de 6 ani vede normal sau este ușor hipermetrop. În urma studiilor efectuate s-a demonstrat că la peste 90% dintre copiii miopi, această afecțiune apare după începerea școlii, de obicei între 8 și 15 ani. În medie, valoarea miopiei la vârsta adultă va ajunge de la -3 la -6D, iar cu cât aceasta apare mai timpuriu, cu atât valorile vor fi mai mari. În jurul vârstei de 20 de ani se va stabiliza, de cele mai multe ori, la o valoare fixă.

Ce consecințe pe termen lung are miopia?

În cazul celor ce suferă de miopie, retina și coroida, ce asigură fluxul de sânge în ochi, sunt subțiate, ceea ce crește foarte mult riscul de detașare a retinei. De asemenea, anumite boli maculare, precum glaucomul sau cataracta sunt mult mai frecvente în cazul miopilor. Acesta este cel mai important motiv pentru care toate afecțiunile oftalmologice trebuie corectate cât mai de timpuriu, cu ajutorul ochelarilor de vedere sau al lentilelor de contact. Trebuie, în aceeași măsură, să aibă loc vizite regulate la oftalmolog pentru a verifica progresia miopiei.

Este copilul tău expus riscului de apariție a miopie?


În cazul în care ambii părinți sunt miopi, atunci copilul va avea un risc de 60% de a deveni și el miop. Însă, miopia nu este cauzată doar de predispoziția genetică. În urma anumitor studii efectuate s-a demonstrate că, pe lângă această moștenire genetică, anumiți factori de mediu, precum muncă, activitățile de agreement sau educația au și ele un impact mare asupra dezvoltării miopiei de-a lungul vieții.

Se poate vindeca miopia?

Un glob ocular mărit nu poate fi micșorat pentru a fi adus la dimensiunea normal. Însă, miopia poate fi redusă într-o oarecare măsură, iar studiile au arătat că, atunci când copiii petrec mai mult timp afară, pentru a se juca, șansele de a deveni miopi scad destul de mult. De aceea, medicii recomandă ca cel puțin două ore pe zi cei mici să se joace în aer liber. De asemenea, este recomandat ca atunci când citesc, să păstreze o distanță de cel puțin 30 cm sau chiar mai mult față de carte.

În cazul în care această afecțiune apare și progresează devreme, copiii trebuie să aibă parte de terapia cu ochelari sau lentile bifocale ori li se pot recomanda picături oftalmice, în doze foarte mici, pentru a opri deteriorarea vederii.

În concluzie, miopia este o afecțiune oftalmologică care poate apărea la copilul tău fără o cauză anume. Iar dacă suspectezi că ceva nu este în regulă cu vederea și ochii celui mic, trebuie să ajungi cu el cât mai repede la oftalmolog, căci acesta, prin intermediul unor terapii moderne, poate stopa dezvoltarea simptomelor și poate preveni efectele acesteia pe termen lung.

Sursa foto: Shutterstock.com