De ce e necesară erbicidarea toamna?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriAgricultura, erbicidare, erbicide
Ultima actualizareLuni 21 noiembrie 2022
Vizualizari212

Voteaza & Distribuie

Descriere

Erbicidele sunt un tip de pesticide folosite pentru controlul buruienilor din culturile agricole. Pe lângă un plan de fertilizare corect, tratamentele fitosanitare potrivite au rolul de a asigura sănătatea culturilor, și de a evita compromiterea recoltelor cauzate de agenți dăunători. Toamna este perioada în care procesul de aplicare a erbicidelor este esențial pentru dezvoltarea optimă a culturii agricole. Un anotimp ploios sau o iarnă mai blândă, cum sunt tot mai frecvente cele din ultimul timp, permit plantelor nedorite să se înmulțească mai ușor, iar erbicidele folosite acum, în stadiile incipiente de formare ale buruienilor anuale sau perene, vor avea eficacitatea optimă pentru a salva culturile din sezonul următor.

Află din rândurile de mai jos de ce este necesară erbicidarea de toamnă pentru combaterea buruienilor.

1. Erbicidarea se face în perioada optimă
În condițiile modificărilor climatice tot mai provocatoare, ploile dintre sfârșitul lunilor septembrie și primele săptămâni ale lunii octombrie oferă condiții optime pentru pregătirea patului germinativ, semănare și răsărire de noi culturi de cereale păioase, dar sunt în același timp mediul perfect pentru dezvoltarea buruienilor specifice. Astfel de plante nedorite, anuale sau perene, concurează agresiv cu cele cultivate pentru nutrienții esențiali din sol, spațiu, apă și soare.

Anumite buruieni dificile din culturile de toamnă, precum iarba vântului, veronica, turița, samulastra de rapiță sau rocoina pot fi combătute cel mai ușor în stadiile lor incipiente de dezvoltare. Înainte de înfrățirea buruienilor graminee și până la stadiul de 2-4 frunze, plantele sunt mai sensibile, iar aplicarea erbicidului se poate face în fereastra optimă. Mai mult, faptul că solul nu este prea umed iar temperaturile de afară nu sunt prea scăzute ajută la salvarea culturilor de grâu, orz, ovăz sau secară din sezonul următor.

2. Costuri mai mici decât în primăvară
Buruienile care apar toamna sunt mai sensibile la aplicarea erbicidului potrivit, procesul fiind mai eficient în etapa de dezvoltare activă a acestora chiar și la dozele minime omologate. Dintr-un magazin erbicide poți alege tratamentul potrivit în funcție de cultura pe care dorești să o protejezi. De exemplu, un erbicid sistemic se absoarbe rapid, în maxim 4 ore de la aplicare, atât la nivel foliar, cât și radicular, fiind translocat apoi în întreaga plantă și stopând creșterea buruienilor. Erbicidările de toamnă necesită cantități mai mici de produs decât cele de primăvară, când anumite buruieni care supraviețuiesc pot reintra în vegetație chiar înaintea culturilor propriu-zise, reducând astfel semnificativ, cu cel puțin 10%, costurile cu materiale din anul următor.

3. Salvează culturile
Anumite erbicide selective pot combate în preemergență sau posteemergență timpurie unele graminee din culturile de grâu, secară sau triticale, precum și buruieni cu frunză lată, având fie acțiune de contact, fie reziduală. Anumite tratamente cu efect pelicular pe sol și cu selectivitate pentru plantele de cultură pot fi aplicate și la temperaturi mai scăzute, de 5-6 grade Celsius, ajutând astfel la salvarea producțiilor din primăvară.

4. Oferă un spor de producție
Erbicidarea de toamnă este importantă și din alte motive, pe lângă faptul că se poate face în perioada optimă de aplicare a tratamentului potrivit și că poate combate eficient buruieni dificile în primele lor stadii de dezvoltare. Prin reducerea cheltuielilor și menținerea culturii curate se asigură un spor de producție semnificativ. Eficacitatea maximă a erbicidelor aplicate toamna, în postemergența timpurie, se obține dacă erbicidarea se face în condiții normale de umiditate atmosferică și sol, dar erbicidarea din toamnă oferă spor de producție mai mari comparativ cu cea din primăvară, ajutând la menținerea unei culturi libere de buruieni până la recoltare.

Alege, deci, soluția potrivită de erbicidare pentru sezonul optim de aplicare, cel de toamnă!

Sursa foto: shutterstock_1212171124.jpg