De ce au cărămizile goluri și ce trebuie să știi despre ele

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguricaramida
Ultima actualizareLuni 8 martie 2021
Vizualizari721

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cărămida cu goluri este un excelent material de construcții, în special datorită proprietăților izolatoare, dar și rezistenței specifice. Totuși, vei vedea că acest material este de mai multe tipuri, cum ar fi cărămida plină sau cărămida cu goluri. La rândul ei, cărămida cu goluri poate avea goluri orizontale sau goluri verticale, dar care este rolul acestor goluri? Discutăm așadar despre această curiozitate, dar și despre altele similare, în ceea ce privește cărămida.

De ce au cărămizile goluri?

Cărămida este un material foarte potrivit pentru realizarea pereților din zidărie, deoarece rezistența ei este semnificativă mai ales la nivelul pereților structurali, de rezistență. De-a lungul timpului, studiindu-se efectul solicitărilor asupra materialelor de construcții, s-a constatat faptul că în cazul cărămizii, folosirea ei ca material plin, este nejustificată, deoarece se poate face o economie substanțială de material, dar nu și de rezistență, dacă sunt create goluri la nivel de interior. Astfel a luat naștere caramida cu goluri, material care este deosebit de rezistent chiar și în această variantă, mai ales având în vedere faptul că goluri pot fi umplute, la nevoie, și cu material izolator.

Cele mai des utilizate tipuri de cărămizi sunt cărămizile cu goluri verticale, deoarece acestea au o comportare foarte bună la nivelul transferului gravitațional al încărcărilor. Cărămizile cu goluri verticale sunt cel mai adesea folosite în cazul pereților de rezistență, în vreme ce cărămida cu goluri orizontale își găsește cel mai adesea utilizarea în cadrul structurilor neportante, așa cum sunt, spre exemplu, pereții de compartimentare.

De ce este cărămida cu goluri un material atât de important?

Zidăria de cărămidă este cunoscută pentru faptul că izolează foarte bine o construcție din punct de vedere termic. Materialul natural, cu densitate mare, are o comportare cu mult mai bună față de betonul armat, care prin definiție este un material rece, care nu izolează aproape deloc. Pe de altă parte, zidăria de cărămidă este foarte rezistentă la mișcări seismice, iar dovada o constituie multitudinea de blocuri rămase în picioare după cutremurele mari din țara noastră, cel puțin la nivel comparativ cu celelalte tipuri de construcții.

Trebuie reținut faptul că zidăria se comportă foarte bine la seisme și datorită modelului țesut, deoarece cel mai adesea fisurile în cazul clădirilor care trec prin cutremure se pot vedea sub forma unui X pe toată lungimea peretelui. Dacă în cazul betonului vorbim despre un material continuu, cu tendințe de rupere la solicitări intense, în cazul cărămizii tocmai modelul de dispunere al acestora asigură o atenuare a mișcării și o micșorare a efortului în masa zidăriei.

Conlucrarea dintre cărămidă și mortar este foarte importantă, deoarece de aici se va vedea dacă o construcție este capabilă să reziste. Mortarul este la fel de important ca și zidăria în sine, deoarece datorită lui se asigură modelul de țesere a zidăriei care asigură adesea rezistența necesară pereților structurali.

Zidăria din cărămidă cu goluri verticale este un izolator termic bun, dar și fonic, deoarece tocmai golurile ajută la păstrarea căldurii. Izolarea fonică vine și din densitatea materialului, dar și ușurința cu care pot fi folosite și alte surse de izolare în combinație cu zidăria. Nu în ultimul rând, golurile zidăriei asigură aerisirea clădirii, fără a exista însă pierderi masive de căldură.

Cărămida este un material excelent, care își păstrează foarte bine caracteristicile în timp. În plus, materialul poate fi ușor de pus în operă și nici nu este unul dintre cele mai scumpe de pe piață. Este necesar însă, înainte de a alege realizarea unei structuri din zidărie, să soliciți ajutorul specialiștilor, în speță proiectantului și constructorului, pentru a fi sigur că soluția aleasă este cea mai potrivită.

Sursa foto: unsplash.com/photos/idBMlQ9OjKI