Curățarea petelor de ceară și grăsimi de pe covor: 5 recomandări

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriBucuresti, Covoare, spalat covoare
Ultima actualizareJoi 16 iunie 2022
Vizualizari332

Voteaza & Distribuie

Descriere

Covoarele fac parte din designul interior al casei tale, protejează podelele, sunt călduroase și oferă o senzație plăcută atunci când calci pe ele. Îngrijirea lor se face simplu, prin aspirare, iar periodic prin curățare profesională. Totuși, în viața de zi cu zi apar diverse accidente neprevăzute, cum ar fi pătarea covoarelor cu diverse lichide sau substanțe. Deși este neplăcut, orice are o rezolvare, inclusiv petele de ceară sau grăsimi. Pentru a avea tot timpul covoare ca noi, am alcătuit pentru tine un scurt ghid cu recomandări care să te ajute să îndepărtezi petele dificile, cum sunt cele de ceară sau grăsimi.

Acționează imediat pentru a nu permite petelor să pătrundă în țesătură

Prima regulă în îndepărtarea oricărui tip de pată pe covor este acționarea imediată. Concret, dacă un covor s-a pătat cu un lichid, de exemplu, folosește în primă fază prosoape de hârtie care să absoarbă umezeala. În cazul petelor dificile, pentru a te asigura că vei avea în continuare covorul ca nou, ideal ar fi să apelezi la servicii specializate, pe care le găsești în Capitală sau în orașe din toată țara. Contactează o firmă de spălat covoare în sectorul 1, de exemplu, dacă stai în zonă, și solicită o curățare profesională a covorului tău.

Totuși, ai o șansă să salvezi covorul pătat dacă acționezi fie la scurt timp după ce a avut loc incidentul. În cazul unei pete cu ceară, fie o îndepărtezi imediat, fie o lași să se întărească. În prima situație, ia o cârpă moale și curată și tamponează bine covorul în locul unde s-a pătat. Bagă fierul de călcat în priză, lasă-l să se încălzească, apoi trece ușor cu el peste cârpă. Ceara topită se va absorbi în materialul textil, iar căldura emanată de fierul de călcat va contribui la acest lucru. Ai grijă însă la tipul de țesătură, căci dacă este un covor sintetic există riscul să se topească. În cel de-al doilea caz de pătare a covorului cu ceară de lumânare, recomandarea este să o lași să se întărească. Ceara se va sfărâma după ce devine solidă, astfel că o poți îndepărta de pe covor cu ajutorul aspiratorului.

Tot din categoria petelor dificile fac parte și cele de grăsime, care apar cel mai des în bucătărie sau în camera de zi, în jurul mesei. Din nou, tamponarea suprafeței cu un prosop de hârtie este importantă pentru a îndepărta surplusul. Apoi, într-un lighean, pune apă și adaugă în ea puțin detergent de vase. Înmoaie în soluția respectivă o cârpă moale și pune-o deasupra petei, lăsând câteva minute să acționeze. Nu freca țesătura, căci există riscul să se deterioreze. De asemenea, verifică eticheta covorului pentru a ști din ce este confecționat. Lâna, de exemplu, este un material natural care nu poate fi curățat cu apă. În acest caz, recomandarea este să apelezi imediat la serviciile profesionale ale unei spălătorii de covoare.

Când apelezi la servicii profesionale de spălare a covoarelor?

Curățătoriile specializate sunt destinate întreținerii covoarelor, însă nu doar în cazul petelor. Pentru a avea covoare ca noi și pentru a te bucura de ele vreme îndelungată este recomandat să le duci la o spălătorie profesională la intervale regulate, măcar o dată pe an. Deși le aspiri săptămânal, bacteriile și acarienii se depun în timp, astfel că va fi nevoie de o curățare în profunzime.

Petele de pe covor își găsesc rezolvarea, inclusiv în cazul celor mai dificile, precum grăsimea sau ceara. Acționează imediat, fie că apelezi la o spălătorie profesională, fie că aplici unul dintre sfaturile de mai sus. Nu uita să ții întotdeauna cont de recomandările de pe etichetă, unde vei găsi toate informațiile despre țesătură.

Sursa foto: unsplash.com/photos/uSFYHjmqPAE