Cum sa citesti mai repede?

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriCarti, Cum sa/How to
Ultima actualizareJoi 9 noiembrie 2017
Vizualizari4056

Voteaza & Distribuie

Descriere

cum sa citesti mai repedeCunoaste-ti scopul
- Primul pas ar fi sa iti clarifici scopul lecturii. Odata ce stii deja ce trebuie sa extragi din text, intelegerea si viteza de citire devin posibile.

Prioritizeaza-ti lectura
- este foarte important sa iti stabilesti prioritatile in materialul de lectura. Separa-l in trei parti - important, mediu si mai putin important. Acum, citeste in functie de importanta materialului. Acest lucru va imbunatati viteza de citire.

Citeste ideile principale
- mai intai arunca o privire peste tot materialul pe care urmeaza sa-l parcurgi. Acest pas iti va da informatii cu privire la ceea ce contine, sporind astfel viteza de citire.

Formuleaza o intrebare
- odata ce ai formulat o intrebare, iti va fi mai usor sa citesti pentru a gasi raspunsuri. Nu numai ca iti mareste viteza de citire, dar sporeste, de asemenea, si concentrarea.

Citeste intr-un mediu potrivit
- lectura nu se poate desfasura oriunde. Alege un mediu unde sa nu fi deranjat sau stresat in timp ce citesti. Locurile zgomotoase, intens circulate sau murdare nu te vor ajuta la citit.

Nu sublinia
- Desi ai putea crede ca sublinierea imbunatateste lectura, face exact contrariul. Odata ce ai subliniat un anumit rand, rar esti atent la el si trebuie sa-l citesti din nou.

Citeste prefata
- O alta modalitate buna de a citi mai repede este sa citesti prefata sau introducerea. Iti va sugera directia pe care autorul vrea sa o apuci cand vei parcurge intregul material.

Citeste glosarul
- daca manualul sau cartea contine un glosar, citeste-l inainte sa treci la continutul propriu zis. Iti va face lectura mai usoara pentru ca nu te vei lovi de termeni necunoscuti.

Variaza viteza de citire
- ajusteaza viteza de citire pentru fiecare material pe care il citesti. Nu poti citi un basm, un roman, o nuvel, un contract legal, un enunt matematic sau o poezie cu aceeasi viteza. Fiecare dintre ele face parte dintr-un gen diferit si necesita o viteza de citire diferita. Deci, este recomandabil sa poti varia viteza de citire.

Citeste devreme
- cititul de dimineata poate fi avantajos pentru unii, si poate spori cresterea vitezei de citire. Atmosfera linistita imbunatateste concentrarea si grabeste lectura.